Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#59 toespraak

21 juni 2015 - 1:01
Achterin de auto kijk ik afwezig naar de woorden op het papier. De lange rit ergert me en zo nu dan kijk ik naar buiten. Alleen maar gras, gras en nog eens gras. Hoe mensen hier kunnen leven is mij een raadsel. De helft van de tijd weet ik niet waar ze het over hebben, om maar niet te spreken van de keren dat ik ze wel begrijp. Hun huizen moeten gerepareerd worden, daar heb ik ook last van. Mijn aanstaande verhuizing heeft meer voeten in aarde dan ik had gehoopt. De ene na de andere aannemer komt kijken en allemaal krijgen ze al snel een hebberige blik in hun ogen. Het is dan ook een hele klus na jaren van achterstallig onderhoud. “Wat is er, U kijkt zo treurig en schud al de hele tijd met uw hoofd. Is er iets met de speech?” Voor me op de bank schuift Tjerk ongemakkelijk heen en weer. “Dat is het niet Tjerk, het zijn gewoon die mensen.” “Ja ik weet het, treurig hoe ze zo langzamerhand hun huizen zien instorten bij weer een aardbeving.” “Inderdaad…” Ik sluit mijn ogen en denk er het mijne van. “Ik denk dat ze hoe dan ook zichzelf beter voelen nu U in persoon langs komt om met ze te praten.” “Wellicht, toch vraag ik me af hoeveel nu weer.” “Het zijn er acht in totaal.” “Acht?” “Acht.” “Ok dat is nog wel te doen, de vorige keer waren het er minstens tien.” Buiten flitst een bord, Groningen 8 kilometer. Ik kijk nog een keer naar de speech en besef me dat mijn verbouwing ongeveer evenveel kost als de verstevigingen die nodig zijn voor hun huizen. Ach ja, het is weer goed om eens onder de burgers te zijn. Ik hoop maar dat de koffie dit keer beter is. . . . http://www.nu.nl/binnenland/4072458/koning-spreek…

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 9:50
Je hebt een mooie schrijfstijl. De eerste alinea pakt me gelijk. Ik dacht eerst dat het een politicus was, maar het is onze Koning. Toch nog net een trapje hoger. Knap geschreven. Je zou inderdaad wel eens willen weten wat hij met Maxima 's avonds op de bank bespreekt.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 10:52
Tja, de koning is langs geweest en steekt de bewoners een hart onder de riem. Leuk dat je de huizen die onderhoud nodig hebben door het aardbevingsgeweld koppelt aan de dure verbouwing aan het koningshuis. Goed geschreven. Kleun zeurtje: Volgens mij hoef je U alleen met hoofdletter te schrijven in geval van God. In dit geval krijgt de koning een beetje te veel credit. (ook al ben ik best fan van het koningshuis, moeten we niet overdrijven)

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 13:15
Dag Darkvalley, mooi geschreven stukje. Met een filosoferende koning. Uw verhaal sluit goed aan bij mijn stukje over de reuzin Oma die momenteel Antwerpen in feeststemming brengt. Ook een koningshuis is in feite een sprookje waar de massa zich aan kan optrekken in hun miserie, in dit geval aan hun woningprobleem. De koffie op het einde is een originele afsluiter. :o

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 13:18
Dag Darkvalley, mooi geschreven stukje. Met een filosoferende koning. Uw verhaal sluit goed aan bij mijn stukje over de reuzin Oma die momenteel Antwerpen in feeststemming brengt. Ook een koningshuis is in feite een sprookje waar de massa zich aan kan optrekken in hun miserie, in dit geval aan hun woningprobleem. De verbouwing aan het paleis mag ook wat kosten om het sprookje in tact te houden! De koffie op het einde is een originele afsluiter. :o Het bezoek van Oma reus kost de stad een heleboel Euro's. Ik heb iets opgevangen van 800.000 Euro......

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 13:34
Ha Pim, Ik heb inderdaad zitten worstelen of U met een kleine of hoofdletter was. Aangezien koning en god vaak synoniem zijn met elkaar in de oudheid, heb ik ervoor gekozen om het met een hoofdletter te schrijven. Ook om de lezer een stukje te sturen tegen wie Tjerk het heeft. :)

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 13:38
Ha Blavatski, Leuk te horen van Oma Reus en de synoniemen die je ziet met mijn stukje :) Inderdaad zijn dit soort bezoekjes niet goedkoop. Acht ton... das een behoorlijke hoeveelheid geld. Het koningshuis is wat mij betreft een stukje romantiek maar ook een stabilizerende factor. Dat de politiek tegenwoordig de koning eruit wil werken vind ikzelf niet zo tof, alsof hun het zoveel beter doen. En de kosten van het koningshuis? Ach ja, zet het af tegen hoe veel ons regeringsapparaat kost en het is minder dan 1 promile. :) Ik denk in ieder geval dat ons land armer zou zijn zonder een koningshuis maar je hebt gelijk, wat zou willem en maxima savonds aan de keukentafel tegen elkaar zeggen, nadat de kids in bed liggen. Wellicht beiden met een goed boek, onder een snuggie op de bank ;)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 14:17
Darkvalley, Originele overpeinzing van de koning. Goed geschreven. Dingetje: 'en besef me' - zonder 'me'

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 16:12
Goed ingeleefd! Vanaf de tweede alinea was me duidelijk dat het om de koning ging. Klein taalzeurtjes: U kijkt zo treurig en schud al de hele tijd... ... en schudt... en besef me dat mijn verbouwing... Beseffen is geen wederkerend werkwoord, dus de 'me' moet weg (veelgemaakte fout) Mooie stukje: . Ach ja, het is weer goed om eens onder de burgers te zijn. Ik hoop maar dat de koffie dit keer beter is. Over u/U: voor een koning/koningin mag je U met een hoofdletter gebruiken.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 17:42
Een goede invulling van het nieuwsbericht. Vlot geschreven. Uit de gesproken woorden haal ik niet onze koning. Ik vraag mezelf alleen af of W.A. dit zo zou kunnen zeggen. Hij heeft m.i. een eigen 'taaltje' ontwikkeld. Origineel om zijn eigen verbouwing aan het onderwerp van zijn bezoek te koppelen! :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 19:59
Ha JanP, Dank je wel voor je reactie en dingetje. Geen probleem om te melden, dat maakt me beter in schrijven. :) Dyslextidinges is lastig als je dit soort dingen niet zo nu en dan voorgehouden krijgt.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 20:00
Ha Schrijfcoach Marije, Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Erg gewaardeerd. Goed te horen dat mijn inschatting van het U gebruik correct was.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 20:03
Hoi Marietje, Dat klopt. W.A. heeft publiekelijk een zeer ingestudeerde manier van spreken, net als zijn moeder. Daarom leek het me leuk om in een meer prive setting de koning wat "luchtiger" te laten spreken terwijl hij wel wat formeler wordt aangesproken. Dank je wel voor je reactie :)