Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#59 Het afvalprobleem

18 juni 2015 - 12:09
"Dus de kosten van onze afvalstroom zijn afgelopen jaar met 12% gestegen?" Vol ongeloof kijk ik Richard aan, sinds jaar en dag dé steun en toeverlaat van mijn bedrijf Chempro. "Chemisch afval verwerken is nu eenmaal kostbaar," verzucht hij. Bakken met geld verdwijnen jaarlijks in een bodemloze put. De kosten rijzen de pan uit. Het irriteert me dan ook mateloos dat iedereen van mijn bedrijf profiteert en het mij niet lukt om de winstgroei boven de 3% uit te krijgen. "Wat waren wij vorig jaar kwijt aan afvalkosten?" "In 2014 bedroegen ze 14,7 miljoen euro, exclusief rioolrecht en toeslagen." 14,7 miljoen? Dat is omgerekend ongeveer 9% van mijn totaalomzet. Ik word niet snel boos, maar dit maakt me echt woedend. Iedere weldenkende ondernemer snapt toch dat dit soort bedragen ongehoord zijn. "Kunnen we niet op een creatievere manier omspringen met ons afvalprobleem?" vraag ik. "Daar ligt nou net de crux, de wet is hier duidelijk over," zegt Richard, "Alleen gecertificeerde bedrijven mogen chemisch afval verwerken." "Maar wie zegt dat wij een gecertificeerd bedrijf nodig hebben? Hoeveel afval kunnen wij buiten onze administratie houden en op een alternatieve locatie achterlaten?" "Dat zou alleen gaan met het deel dat buiten de boekhouding is ingekocht. Ik verwacht dat dit op jaarbasis om tweehonderddertigduizend liter gaat," zegt Richard. "Vertaal dit eens naar een financieel plaatje?" "Als ik het voorzichtig inschat denk ik dat ons dit op jaarbasis 6,3 miljoen euro oplevert." Als ik in mijn hoofd het rekensommetje maak dan levert het me een slordige veertig procent besparing op. Ik zou een dief zijn van mijn eigen portemonnee als ik deze kans voorbij liet gaan. "Daar word ik nou gelukkig van Richard. Dat is nou precies de reden dat ik zo blij ben met jou. Ik laat de uitwerking verder aan jou over. Zoek een betrouwbare chauffeur die wekelijks een ritje maakt. Kijk tevens uit naar meerdere locaties die goed bereikbaar zijn, maar voldoende zijn afgeschermd van het grote publiek. Ik wil geen gesodemieter hebben. Heb je me goed begrepen?" "Jazeker, en ik neem aan dat niets van dit overleg mag worden vastgelegd op papier?" Als Richard mijn kantoor verlaat valt mijn oog op de voorpagina van de krant. Een 42 jarige man uit Dordrecht heeft de sociale verzekeringsbank voor 145.000 euro opgelicht, kopt het het AD. Waar moet het heen met Nederland. Als iedereen zo redeneert en zijn graantje meepikt blijft er niets van ons mooie land over. Schandalig gewoon. __________________________________________ Ik heb me laten inspireren door een bericht van de website van Omroep Brabant dat gaat over afval dumpen http://www.omroepbrabant.nl/?news/231310282/Bedri…

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 juni 2015 - 14:55
pim2000, De hypocrisie ten top - en de achteloosheid waarmee het besluit genomen wordt. Dingetje:
"Chemisch afval verwerken is nu eenmaal kostbaar." verzucht hij.
voor het " geen punt maar een komma - dat komt nog een paar keer voor.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 juni 2015 - 20:29
Dat is nog eens met twee maten meten! Er gebeurt veel dat het daglicht niet verdragen kan, waar wij als gewone burger geen idee van hebben. Kijk even naar de persoonsvorm na 'ik' in je verhaal. Ik zag twee keer een 't' te veel staan.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 juni 2015 - 22:09
Zo, die afspraak is snel gemaakt. En dan op het einde ook nog even doodleuk een ander veroordelen terwijl hij precies hetzelfde doet. Aan zulk soort mensen heb ik echt een hekel. Goed beschreven dus.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 juni 2015 - 9:56
Dank je wel Nyceway en Anne. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe mensen met hun eigen maat meten. Velen van ons veroordelen anderen, zonder hun eigen tekortkoming kritisch te bekijken. Dat laten zien was het doel van mijn verhaal. En het is gelukt, want jullie ergeren je net als ik aan de HP en zijn moralistisch gedrag aan het eind.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 juni 2015 - 10:25
Ja, 'Geen dief zijn van de eigen portemonnee' is het eerste gebod in de Kapitalistische Bijbel. Voor mijn gevoel kan je vanaf "Als ik me ergens druk..." minder uitgesproken zijn. De hypocrisie wordt denk ik sterker als je het niet helemaal woordelijk opschrijft (mijn 2 centen).

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 juni 2015 - 10:30
Hoi Marcus, Ik doe er gelijk iets mee. Ik denk dat die ene aanzet. Als ik ... helemaal weglaat dat het dan al veel minder nadrukkelijk is. Dank je wel

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 juni 2015 - 19:14
Erg leuk neergezet, met een geweldig leuke uitsmijter! Paar kleine puntjes: De eerste keer dat ik het verhaal las, had ik wat moeite erin te komen door de hoeveelheid cijfers. Ik geef toe, ik heb iets tegen het woord 'tevens', dus dat is persoonlijk, maar in deze zin stoort het woord me vooral omdat ik het meer schrijftaal dan spreektaal vind, en in deze context niet zo vind passen: Kijk tevens uit naar meerdere locaties die goed bereikbaar zijn,

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 juni 2015 - 8:15
Hoi Marije, Dank je wel voor je opmerkingen. Ik snap dat de cijfers een probleem kunnen opleveren, omdat dat lekker snel lezen belemmert. Wat betreft het woord tevens. Ik heb ook een afkeer van moeilijke woorden waar een goed synoniem voor bestaat (tevens- ook, indien - als etc) In dit geval wilde ik de directeur karakteriseren als een over het paard getilde met aardappel in de mond zijnde man. Vandaar mijn keuze voor tevens.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 juni 2015 - 17:44
Ha pim. een leuk verhaal. Wat me wel opviel is dat er een lange inleiding nodig is voordat je bij het illegaal dumpen komt. Wellicht kan je het inkorten. De referentie naar details als een chaufeur zou achterwege kunnen blijven. De kern, ik bespaar x mln euro en ben boos op oplichters is erg sterk! mooi bedacht

Tja

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
20 juni 2015 - 18:34
Mooi tegenstrijdig verhaal. Al die getallen lezen inderdaad niet prettig, toch heb je er een mooi verhaal van gemaakt. Het is inderdaad droevig gesteld met die creatieve boekhouders. Ook met de overdreven hoge kosten die bedrijven moeten maken.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 juni 2015 - 23:20
Prima geschreven, maar ik voel weinig bij de hoofdpersonen. Het is allemaal erg rationeel. Zal inderdaad door die getallen komen.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 10:48
Dank jullie allemaal voor de mooie en opbouwende kritieken. Ik vind het fijn en ben jullie dankbaar dat jullie tijd steken in mijn verhalen. Het motiveert me ontzettend om de wekelijks opdracht te schrijven. Aan de opmerkingen merk ik dat de getallen lastig lezen en het minder interessant maken. Ik heb hier dan ook minieme aanpassingen in gemaakt in de hoop dat dit de leesbaarheid verbeterd. @ Ostinato: Jij legt een pijnpunt bloot dat hoort bij deze opdracht. Probeer je te verplaatsen in de HP die ver van je af staat. Op emotioneel gebied is me dit niet super goed gelukt. Hierin heb je volledig gelijk. Ik heb meer een leuke anekdote beschreven dan een echte karakterschets van een industrieel. Mijn excuus kan zijn: Dit is een man zonder gevoel in zijn kloten. (sorry voor het taalgebruik)Toch denk ik niet dat enig mens op aarde rondloopt zonder gevoel/. Het is alleen een afwijkende waarde en norm die mij anders maakt van de kapitalist.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juni 2015 - 13:49
Dag Pim, aanvankelijk (nog zo'n deftig woord), had ik ook wat moeilijkheden met de getallen. Maar het is de moeite waard geweest van me om door te zetten en verder te lezen. En te herlezen totdat ik de clou vond. Jouw stukjes boeien me altijd wel. Ik moet zeggen, dit is een knap verhaal. Proficiat. :o Nog een fijne zondag!

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 juni 2015 - 8:32
Hoi Blavatski, Dank je wel voor de lovende woorden. Leuk om te horen dat je mijn schrijfsels boeiend vindt.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
23 juni 2015 - 18:57
Hoi Pim, Ik vind het wel realistisch dat het zo rationeel is, je hebt het immers over bestuurders die kunnen ijskoud zijn. Past dus prima bij de opdracht denk ik. Had wel een beetje moeite met de stukjes als 'vol ongeloof' en 'ik word niet snel boos, maar dit maakt me woedend'. Dit zet het naar mijn mening iets te veel aan. Maar dit is persoonlijk uiteraard.