Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

eigenbeheer / webshop?

Hallo iedereen, Binnenkort wil ik mijn eerste ebook verkopen. (Mijn Droomleven!) Heel eenvoudig: de verkoop van een .pdf bestand Eigenwebsite + webshop met digitale download mogelijkheden. Is dit dan ook uitgeven in eigen beheer? Waar mag ik mij aan verwachten? Iemand ervaring op Belgisch niveau? Natuurlijk ga ik massa's exemplaren verkopen! ;-) Kan iemand mij meer informatie geven. Bedankt Frederic

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kun je iets vollediger zijn? Heb je hier zelf al wat onderzoek naar gedaan? - Gekeken naar schrijvers & websites die hetzelfde doen; - voor- en nadelen overwogen van uitsluitend pdf verkopen - nagedacht over reclame en zichtbaarheid (op welke manier zou een onbekende op jouw website terecht kunnen komen?) Wat heb je zelf al ondekt/geregeld en waar loopt je vast?

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Frederic, Leuk dat je je eigen ebook wilt gaan verkopen. Dat is dan inderdaad in eigen beheer, ook wel self-pubben genoemd. Houdt er rekening mee dat het verkopen van een ebook vanaf je eigen website erg moeilijk is. Tenzij je al een grote fanbase hebt die dagelijks naar je website komen, is het moeilijk 'verkeer' te trekken naar een site, en al helemaal moeilijk deze bezoekers over te halen je ebook te kopen. Bovendien is het uitgeven van een ebook in pdf-vorm is een wat 'ouderwetste' methode. Waar vroeger (lees 10 jaar geleden) een ebook een pdf was, is dat nu al een tijdje niet meer zo. Ebooks worden tegenwoordig met name verkocht in twee 'soorten'. Het epub formaat en het mobi formaat. Het is zelfs zo dat grote webwinkels als Bol en Amazon zijn gestopt met het aannemen van ebooks in pdf formaat, al verkopen ze deze wellicht nog wel. Een alternatieve methode om je ebook op webwinkels te krijgen is bijvoorbeeld via de distributiesite Bravenewbooks. Hier kun je nagenoeg gratis (je moet 15 euro of zo betalen voor een ISBN) je boek uploaden en dan maken zij er een epub formaat van. Dit ebook distribueren ze dan naar Bol.com en Kobo. Je moet zelf een cover regelen en kan ook zelf de prijs zetten. De royalties van de verkochte boeken worden dan eens per maand (als het boven de 10 euro is) op je bankrekening gestort. Bravenewbooks is ook te gebruiken vanuit België. Als je Engels kan, kun je overwegen je ebook ook te distribueren via Smashwords. Die doen hetzelfde als Bravenewbooks, maar distribueren ook naar de Apple store. Dit kan voor Nederlandstalige ebooks, alleen hun site is in het Engels. Uitbetaling van royalties vanuit Smashwords gaat via PayPal. Marketing voor je ebook zul je zelf moeten doen. Succes! Maria

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe zit dat belastingtechnisch, uitgeven via smashwords?

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij Smashwords kan je een document aanvragen, zodat je in Amerika geen belasting betaald, maar wel in België/Nederland. Staat heel duidelijk op hun website in detail uitgelegd wat je precies moet doen

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat hangt er van af hoeveel je verdient met de verkoop van boeken. Je mag per jaar iets van 1300 euro 'gratis' bijverdienen. Als je meer verdient dan kunnen de inkomsten van Smashwords opgegeven worden als 'inkomsten uit overige werkzaamheden', geloof ik. Volgens mij doet mijn accountant dat zo. Maar misschien is er wel een speciaal vakje voor buitenlandse inkomsten, dat weet ik niet precies. Maria

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Maar zitten er veel Nederlanders op Smashwords? Ik zie wel dat er Nederlandstalige boeken worden verkocht maar vinden die veel aftrek op een Engelstalige website. Meer dan bij Bol bijvoorbeeld? Zijn er voordelen aan Smashwords te opzichte van Bol? Het enige voordeel dat ik zo uit jouw verhaal opmaak, Maria, is dat Smashwords ook bij Ibooks zit. Misschien worden er wel heel veel boeken op de Ipad en Iphone gelezen, persoonlijk vind ik boeken op de Ipad lezen maar lastig.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb mijn boek momenteel op Smashwords, en het is nog maar 1 keer verkocht. Het is een bundel van 3 kortverhalen. Ik ben nu volop aan het schrijven voor nog enkele kortverhalen toe te voegen, en dan zet ik hem op Brave New Books, die distribueert via Bol.com Dat lijkt me toch net iets toegankelijker voor Nederlandstalige schrijvers.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er is al een draadje over Smashwords, ergens. Maar wat de distributie betreft: e-boeken komen via de Amerikaanse Smashwords op iTunes, Kobo, Sony en allerlei andere websites terecht. Dus Nederlandstalige sites. Eén boek is geen boek. Pas als je er een fors aantal op hebt staan (Els, overweeg eens je verhalen los op Smashwords te zetten) en regelmatig nieuwe upload, zul je (wat) inkomsten genereren. Tot slot: het ene kanaal sluit het andere niet uit. Je kunt je e-boek dus via alle genoemde platforms (Amazon, Smashwords, BNB, enz. let op de voorwaarden bij allemaal: overal anders) uitgeven als jij dat wilt. Wel moet je ervoor oppassen dat hun distributie niet overlapt, zodat je boeken op bijvoorbeeld iTunes via twee aanbieders verschijnen.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat Anaïd zegt. ^^ Smashwords is een distributie platform. Ze hebben een eigen webwinkel, maar daar verkoop ik nauwelijks wat. Dit is ook niet hun belangrijkste onderdeel. Mijn ebooks laat ik distribueren via Smashwords, om ze op sites te krijgen waar ik ze anders niet op zou krijgen, zoals de istore. Er zijn toch best veel mensen die ebooks kopen via de istore, dus als ik met een vinkje op Smashwords aan kan geven dat mijn ebooks daar ook verkocht worden, is dat een handige manier om op extra sites te verkopen. Het grootste voordeel van Smashwords t.o.v. Bol is dat je via Smashwords veel meer royalties overhoudt dan via Bol. Bij Bol krijgt ik 10% van de verkoopprijs en bij Smashwords 60%. Maar Anaïd heeft gelijkt. Sinds oktober vorig jaar doet Bol (via Bravenewbooks) de distributie naar Kobo en Kobo naar Bol. Mijn ebooks werden al verkocht via Smashwords op Kobo. Het rare geval wil dat door deze constructie nu mijn door Smashwords gedistribueerde ebooks naar Kobo ook op Bol terechtkomen en daar dus dubbel opstaan. Ben nog aan het uitzoeken wat de gevolgen daarvan zijn, maar het lijkt erop dat de verkoop van een Smashwords/Kobo titel via Bol, op Smashwords wordt geregistreerd en dus ook uitbetaald. Maar ideaal is dit natuurlijk niet. Wat Els zegt in #4 klopt. Smashwords houdt standaard 40% in van de buitenlandse verkochte titels (dus 40% van de 60% royalties). Dit in opdracht van de Amerikaanse belastingdienst. Amerika heeft verdragen met landen over deze 40%. Voor Nederland is dit bijvoorbeeld 0%. België wellicht ook. Maar Smashwords houdt die 40% wel in tot dat de Nederlandse schrijver een Amerikaans belastingformulier heeft ingevuld en opgestuurd. Daarna worden voor Nederlanders deze 40% niet meer ingehouden. Maar voor de Nederlandse belastingdienst moet je nog wel 40% afdragen (als je ingeschreven staat bij de KvK), maar in elk geval ben je dat dus niet dubbel kwijt, hier én in Amerika. Dit geldt trouwens niet alleen voor Smashwords, maar ook voor Amazon's KDP en Createspace. Het is even een gedoe om die formulieren in te vullen, maar daarna is het klaar en krijg je in elk geval van Amerikaanse kant de volledige royalties waar je recht op hebt. Maria

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Anaid, bedankt voor de tip! Ik heb eraan gedacht, maar heb dus getwijfeld. Misschien dat ik er dan bv 2 gratis kan zetten, en de rest betalend. Al is het maar voor 99 cent. (mijn boek staat nu aan zoveel) Ik wil nu proberen om minstens om de 3 maanden een kortverhaal te posten. Denk dat dit met kortverhalen wel haalbaar is. Zeker omdat ik momenteel nog altijd thuis ben.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Bij mij staat de teller op 447. Ik heb het dan ook gratis aangeboden. Hoewel men zei dat er dan geen animo voor was, blijkt het tegendeel waar.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Tja - Gratis doet het in Nederland altijd wel goed. Mijn bestlopende gratis verhaaltje op Smashwords heeft er (bij Smashwords specifiek) zo'n 6500 gedaan. De rest ongeveer de helft daarvan. Overigens is (was) iTunes ook een dankbaar platform. Daar gingen er bij mij van 1 specifieke titel inmiddels al meer dan 50.000 over de toonbank. Anaid en Django hebben vergelijkbare aantallen downloads voor hun gratis werk (Django voor een van zijn werkjes waarschijnlijk al ruim over de 100.000 downloads.) Voor je naamsbekendheid kan het best handig zijn :)

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou dat stimuleert me alleen maar extra om dingen gratis aan te bieden. Ik schrijf voornamelijk als hobby en het leukste is dat je gelezen wordt natuurlijk.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik heb het gratis gedaan van mijn ergernis vanwege FM. iTunes ken ik niet. Betekent was dat ze niet meer bestaan? Misschien moet me toch maar eens verdiepen in de Amerikaanse belastingdienst. Als ik het woord hoor, heb ik al geen zin meer. Ik moet echt commerciëler worden.