Wekelijkse schrijfopdracht #56 / De Grote Paljas

28 mei 2015 - 20:17
Ik had hem altijd een nogal verbaal gemankeerd type gevonden. Een stille drinker, zoals iedere kroeg die kent. Tot die avond dat iemand blijkbaar een gevoelige snaar bij hem beroerde en hij luidkeels van wal stak. 'Ik geloof in de Grote Paljas. Sommigen noemen hem de Hardvochtige. Ik was me al lang bewust van zijn aanwezigheid ergens in de schaduw. Maar hij openbaarde zich voor mij ten volle via de vrouw, geen maagd, die op dezelfde dag dat haar verteld werd dat haar grootste liefde na een lange weg leukemie had verslagen, de diagnose borstkanker kreeg. Hij liet ook haar eerst nog genezen, schonk hoop. Dat wel. Daarna sloeg hij genadeloos toe. Geheel in zijn stijl plantte hij uitzaaiingen in de hersenen. De prognose sprak over maanden. De Grote Paljas verkortte dat tot twee weken. Ondoorgrondelijk. Ik hoef niet op een berg te gaan zitten opdat zijn aanwezigheid zich doet voelen. Zijn wrange werken zie ik ook in dit laagland. Het laat zich voorstaan op zes dagen aankloten en nuanceert zijn almacht door te laten vermelden dat ook hij toch een dagje rust nodig had. De Grote Hypocriet, zijn tweede naam, wilde een menselijk trekje tonen. Opdat dat zweet op het aanschijn ook wat beter landt. Zijn trouwste volgelingen roemen hem met name, uiteraard in stilte, om die hypocrisie en leven die kerngedachte ten volle na. Wat gegeven wordt, wordt genomen. Alles heeft een prijs die ondoorgrondelijk wordt bepaald. Zo maar wat aankloten is uit den boze, ook al zijn we zijn evenbeeld. Hij schonk een spel en liet later regels bedenken. Ook dat is evolutie of voortschrijdend inzicht, zal hij gegrinnikt hebben. Hij laat ons voortstrompelen tot de eindstreep; tot het moment dat je denkt dat je de regels eindelijk begrijpt en je medespelers waardeert. Dan veegt hij je van het bord. Er schijnt een lichtje aan het eind van de tunnel te zijn. Ik zie een mot naar het kaarslicht vliegen, herken zijn hand, hoor zijn lach. Ik geloof in de Grote Paljas, maar ik moet hem niet.' Er viel een stilte. Ik maakte een cirkeltje in de lucht met mijn rechter wijsvinger. Henry knikte en begon te tappen.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juni 2015 - 19:10
Hoi Woodpecker, Ik vind het moeilijk om je verhaal objectief te lezen, aangezien ik oprecht in God geloof (en nee ik probeer niemand te overtuigen haha). Ik voel wel de emotie van de man die deze tirade houdt en ik begrijp die emotie ook heel goed. Ik vind je slot heel mooi. Dat gebaar zegt meer dan duizend woorden :)

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juni 2015 - 12:42
Jouw personage die gelooft in de grote Paljas vind ik erg boeiend en hij strooit kwistig met beschouwingen. Het originele idee is toch de basis voor schrijven, denk ik dan. Zijn manier van kijken is de uitkomst van zijn denken en voelen en heeft iets zowel tragisch, heldhaftigs als poëtisch. Uit het stille antwoord aan het einde spreekt respect daarvoor, zo lees ik het. Door een inkijk in zijn beschouwingen zet je een sterk personage neer, het is echter geen stereotype man.

2 juni 2015 - 14:09
De tirade doorspekt met cynisme en verdriet is heet erg mooi. Het rondje voor de zaak aan het einde de is de uitsmijter. Heerlijk. Ik val echter over de de moeilijk woorden en zinnen in de 3e alinea. Het leest een beetje lastig. Bovendien zegt de spreker op het einde Ik moet hem niet. Dat kan ik niet rijmen met een welbespraakt persoon. Maar dat heb je expres gedaan, hé?

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juni 2015 - 19:15
Ik zit in dezelfde situatie als AllieCalhoun, maar ik vind dat je een prachtige sfeer in je verhaal hebt en dat je je personage heel mooi hebt neergezet. Zijn wijsvinger op het einde is prachtig gevonden. Mooi hoe je zijn emoties hebt neergezet :thumbsup:.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juni 2015 - 23:28
Ik geloof ook, Anne en Allie, maar ik kan me goed voorstellen dat iemand er goed de pe in heeft als zijn vrouw overlijdt aan een vreselijke ziekte. Toch zie je ook vaak dat iemand juist in zo'n situatie zich tot de Heer gaat richten en er steun vindt. Beiden zijn goed mogelijk en voorstelbaar.

3 juni 2015 - 16:54
Dag Olaf, Dank je. Nee. ik deed dat niet expres. Maar waarom zou het niet te rijmen zijn? Als je bent opgegroeid in een volksbuurt, daarna hebt gestudeerd, kun je welbespraakt zijn, maar bij een stevige afsluiting terugvallen op je kern.