Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Verplichte publieke optredens bij reguliere uitgevers

Met interesse heb ik Schrijven Magazine doorgelezen. Ik heb heus wel naar de zoekfunctie gekeken, maar de laatste was van 2007. Wat mij vooral opviel, was dat uitgevers verwachten dat je een presentatie houdt (wil ik niet). Ook dat ze lezingen verwachten (wil ik ook niet.). Daarnaast verwachten ze signeersessies (wil ik ook niet). Heeft het nog enige zin om mijn manuscripten naar reguliere uitgevers te sturen? Ik blijf liever achter het glas zitten. Ongetwijfeld ben ik niet de enige. Of?

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kun je er even bijzeggen welk nummer en welke bladzijde? Ik wil graag het artikel lezen zodat ik er over na kan denken.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat als je al die dingen niet wil doen (omdat je alleen een paar exemplaren voor je omgeving wil hebben en niet echt veel boeken wil verkopen?) het inderdaad geen enkele zin heeft je boek aan een reguliere uitgever aan te bieden. En omgekeerd ook, dat het geen zin heeft naar een PODder te stappen als je een grootse promotiecampagne verwacht.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben het met Hetake eens, dat je moet doen wat bij jou past. Dus inderdaad, wil je geen signeersessie, wil je geen presentatie, wil je niets van dat alles, dan moet je niet naar een reguliere uitgeverij stappen. Dan is uitgeven in eigen beheer een betere optie. Zijn er andere dingen bij de reguliere uitgevers die je juist wel trekken? Die je aan het twijfelen brengen? Ikzelf zou het niet erg vinden om te presenteren, te signeren of een lezing te geven. Maar ik denk ook dat het ligt aan het boek. Ik ben er in elk geval nog niet klaar voor om mijn verhaal op te sturen. Of beter, mijn verhaal is er nog niet klaar voor ;)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat mij vooral opviel, was dat uitgevers verwachten dat je een presentatie houdt (wil ik niet). Ook dat ze lezingen verwachten (wil ik ook niet.). Daarnaast verwachten ze signeersessies (wil ik ook niet).
Verwachtingen zijn het ettergezwel in onze samen-enkel-leving.
Heeft het nog enige zin om mijn manuscripten naar reguliere uitgevers te sturen?
Ja, natuurlijk. Er zijn uitgevers die een goed boek herkennen zonder al die flauwekul.
Ik blijf liever achter het glas zitten. Ongetwijfeld ben ik niet de enige. Of?
Je bent 100% niet de enigste enige.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Een uitgeverij is voor een groot deel een marketingorganisatie. En omdat de marges steeds kleiner worden en de manier van marketing verandert, verwachten uitgevers participatie van schrijvers bij de promotie. Het hangt wel een beetje af van de uitgeverij en het genre. Hoe toegankelijker het boek hoe meer er denk ik van je verwacht wordt dat je aan dit soort dingen meedoet.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Verplichte publieke optredens bij reguliere uitgevers
Dit klinkt wel heel ernstig, alsof er stokslagen en een schavot bij aan te pas komen :eek: Voordragen uit eigen werk is een goede manier om je werk naar publiek te brengen. En het is ook nog eens heel erg leuk. :) Natuurlijk gaat een reguliere uitgever ervan uit dat je je als schrijver profileert - dat al deed. Dat is toch logisch? Wat niet logisch is: dat dat verplicht (lees onbetaald) zou moeten. Maar goed, ik heb het artikel niet gelezen.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Het stond in het artikel van Natasha Bijl. Welke blz. weet ik niet meer. Ik wil niet overal achteraan lopen, alleen maar schrijven. Een stokslag vind ik minder erg (niet te hard), dan overal op te treden. Ik snap de uitgever wel, maar al die 'onzin' past niet bij mij. Sommige schrijvers gaan het hele land door. Ik kan dat niet opbrengen.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is van tweeën een. We weten allemaal dat de boekenmarkt een vechtmarkt is geworden. Er komen meer boeken uit dan mensen willen lezen. Beroemdheid - of die nou door schrijven of (ook) om andere redenen is ontstaan - heeft het voordeel dat er lezers zijn die naar je boek zullen zoeken en er om zullen vragen, zodat boekhandelaren bereid zullen zijn hun schaarse plankruimte/voorpagina op hun website aan een boek van jou, beroemdheid, te besteden. Als je niet beroemd bent, is er niet op voorhand vraag naar je boek. Die vraag moet worden gecreëerd. Zelfs als je als schrijver een geweldig verhaal aflevert en je uitgever er een puik uitziend product van maakt, is het moeilijk om een onbekende schrijver te doen opvallen tussen de "Nr. 1 Bestsellers" en boeken van gearriveerde auteurs. Wat ik van mijn uitgever begreep, is dat als media geïnteresseerd zijn om iets te publiceren, ze vooral geïnteresseerd zijn in de schrijver. De indruk die ik krijg, is dat uitgevers zonder inzet van de onbekende auteur zelf ook niet zo ver komen. Ja, misschien met posters door het hele land, maar zoveel budget hebben zij ook niet. Misschien als je bereid bent die posters (of andere marketingmiddelen waar jij niet voor nodig bent) zelf te betalen, misschien dat je dan onder de optredens uit komt. Maar Hekate heeft gelijk: het voorgaande is allemaal pas relevant als je graag door veel mensen gelezen wil worden. Als je daar niet zo'n behoefte aan hebt, is een goede POD ook een prima oplossing om je boek beschikbaar te maken voor vrienden en familie.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Optredens kunnen ook zonder uitgever. Het is één van de middelen om een boek (of jezelf, als schrijver) naar het publiek te brengen. Andere manieren zijn er natuurlijk ook. Als een schrijver.zijn eigen uitgever is, weet hij dat kosten snel kunnen oplopen. Gratis alternatieven ter promotie zijn bijvoorbeeld: Sociale media, online boekpresentaties, een blog, een vlog, en in het geval van voordracht: open podia. Voordragen kost in ieder geval niets, open podia zijn voor.deelnemers over het algemeen gratis. Tenzij een schrijver, zoals Tja zegt, het hele land door reist. Dan komen er reiskosten bij. Die kosten zijn altijd nog lager dan advertenties plaatsen of boeken weggeven ter promotie of boekrecensies.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Weet je, ik kan me helemaal voorstellen dat een uitgever vindt (je zelfs verplicht) dat je als schrijver deelneemt in de promotie van je boek. Voor hun is het een investering en wie is nu de meest geschikte persoon om vragen over een boek te beantwoorden? Aan de andere kant heb ik zelf nog nooit een boek gekocht na het lezen / bekijken van een interview met een schrijver. Ik heb nog nooit een lezing bijgewoond en ik zal dit ook nooit doen. Net als het in de rij staan voor een handtekening van de auteur in een door hem of haar geschreven boek. Ik heb wel boeken gekocht omdat het onderwerp me aansprak of omdat er veel positieve recensies over waren. Ik heb ook wel eens boeken gekocht omdat ze veel media aandacht kregen omdat ze controversieel waren. Of omdat eerdere boeken van een schrijver me goed bevielen. Bovendien vraag ik me af of de onkosten worden vergoed, mocht je stad en land moeten afreizen voor de promotie van je boek.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het lijkt me logisch dat de uitgeverij dat betaalt, HHJT, als ze van de schrijver verlangen dat deze zijn boek in het land promoot. Heeft de schrijver in eigen beheer uitgegeven, dan zijn die kosten voor hemzelf, net als al die andere kosten die komen kijken bij het uitgeven van een eigen boek. Hij is tenslotte zijn eigen uitgever, en regelt zijn eigen boekpresentaties. Als een uitgever volgens het contract de kosten van promotie op zich neemt, horen die kosten daar dus ook bij. Maar goed, dit is enkel mijn logische deductie. Ik doe niet aan boeken uitgeven.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat mij vooral opviel, was dat uitgevers verwachten dat je een presentatie houdt (wil ik niet). Ook dat ze lezingen verwachten (wil ik ook niet.). Daarnaast verwachten ze signeersessies (wil ik ook niet).
O ja? En hoe zit dat dan bijvoorbeeld met Suzanne Vermeer?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik moest ook meteen aan Suzanne Vermeer denken. Maar of een soortgelijke stunt vaak herhaald wordt, betwijfel ik. Voor de uitgever blijft het natuurlijk een gok. Stephen King heeft het pseudoniem Richard Bachman toch verzonnen om te kijken of hij net zo veel boeken verkocht als onder zijn eigen naam? Mirandala, promoot de schrijver een boek alleen in zijn eigen land, of in een taalgebied? Een auteur uit Groningen die voor een lezing naar Vlaanderen moet, kan aardig wat kosten. Niet alleen de reis en het eten maar ook een mogelijke overnachting moeten bekostigd worden. Misschien levert de organiserende partij dan een bijdrage? En als het om een schrijver van enige statuur handelt, kan hij of zij dan ook een gage vragen? Als je in eigen beheer werkt mag je blij zijn als je gevraagd wordt, lijkt me.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Stephen King heeft het pseudoniem Richard Bachman toch verzonnen om te kijken of hij net zo veel boeken verkocht als onder zijn eigen naam?
Wat voor Stephen King werkt, werkt niet automatisch voor een startende schrijver, maar dat hoef ik hier niemand te vertellen. Laten we aannemen dat een King een volle zaal trekt, en daar dus ook in verhouding voor wordt betaald.
Mirandala, promoot de schrijver een boek alleen in zijn eigen land, of in een taalgebied? Een auteur uit Groningen die voor een lezing naar Vlaanderen moet, kan aardig wat kosten. Niet alleen de reis en het eten maar ook een mogelijke overnachting moeten bekostigd worden. Misschien levert de organiserende partij dan een bijdrage? En als het om een schrijver van enige statuur handelt, kan hij of zij dan ook een gage vragen?
Schrijvers vragen natuurlijk een gage. Of ze ook geboekt worden, zal liggen aan hun voordrachtkwaliteiten en aan hoe bekend de betreffende schrijver is bij het publiek - beter gezegd: de doelgroep van de organisator, die voor de dienst betaalt. Ter vergelijking kun je denken aan een muzikant, trekt die publiek, of kent niemand hem? Of hij goed muziek kan maken, dat alleen is dan niet genoeg. Komt allen luisteren, we hebben een totaal onbekende artiest die goed gitaar kan spelen - dat is geen publiekstrekker. Een uitgeverij vraagt natuurlijk een x-bedrag, als zij een schrijver van naam leveren voor een evenement, lezing. Er was laatst wel een discussie, of dan de schrijver betaald zou moeten worden, of de uitgeverij. Een zogeheten afdrachtregeling van Lebowski kwam ter sprake, waarbij de schrijver die een lezing geeft 15% inkomsten afdraagt aan de uitgeverij (ik moet ook zeggen dat ik dacht dat dit topic ging over een artikel betreffende die afdrachtregeling). Hier zijn een paar links als je het interessant vindt om die discussie na te lezen. http://www.tzum.info/2015/03/nieuws-lebowski-uitg… http://www.tzum.info/2015/03/nieuws-nina-weijers-… http://www.tzum.info/2015/03/nieuws-ook-dichteres…
Als je in eigen beheer werkt mag je blij zijn als je gevraagd wordt, lijkt me.
Ja dat klopt. Net zoals het moeite kost voor een EB om een boek bij de boekhandel in de display te krijgen, door grotere kranten dan het plaatselijke sufferdje geïnterviewd te worden, of bij Mathijs aan tafel bij DWDD te zitten, dat zijn allemaal promotiezaken die de EB niet komen aanwaaien. Wat betreft voordrachten en jezelf profileren is een open podium een goed alternatief. Ik organiseer maandelijks zo'n open podium voor schrijvers, dichters en songwriters. Wie interesse heeft zich te bekwamen in voordrachtkunst, wil netwerken met andere schrijvers of droomt van het presenteren van eigen werk voor een enthousiast publiek mag mij mailen. Het is gratis.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat doe je bij een lezing? Of is dat wat ik een kinderboekenschrijfster ooit zag doen, vertellen hoe je een boek schrijft en daarna een stukje voorlezen uit eigen werk?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Wat doe je bij een lezing? Of is dat wat ik een kinderboekenschrijfster ooit zag doen, vertellen hoe je een boek schrijft en daarna een stukje voorlezen uit eigen werk?
Als je wordt uitgenodigd voor een lezing, wordt doorgaans aangegeven wat het doel is van het evenement waarbinnen je lezing past - en dat hangt weer af van het publiek, en dus van jouw werk dat daarbij aansluit of er zelfs specifiek voor geschreven is. Men laat dan weten wat men graag van je hoort: een behandeling van onderwerp X, dat correspondeert met de in jouw boek(en) beschreven onderwerpen of daaraan gerelateerd is. Het kan ook zijn dat men jou c.q. je verhalen kent en ze graag hoort voorgelezen worden door jou, omdat ze passen binnen het evenement van de organisatie die jou uitnodigt, en het iets bijzonders is wanneer de schrijver zelf aanwezig is en voordraagt. Of dat je vanwege je boek(en) een bepaalde niet-algemene achtergrondkennis hebt die men graag horen wil; informatiedeling. Of dat men gewoon mensen zoekt om iets 'te doen' op een avond of middag, ter opvulling van het programma. Wat je doet bij een lezing hangt dus af van het doel van de organisatie die je uitnodigt. Wat de kosten betreft: die zijn normaliter voor de uitnodigende partij (ook als je in eigen beheer uitgeeft). Nodig je jezelf uit, dan is dit onderhandelbaar, maar je kan je indenken dat die voor jezelf zijn. Door de verkoop van enkele boeken kun je soms al uit de kosten komen - maar het hangt er wel vanaf wat je kosten zijn. Zijn het alleen vervoerskosten of ga je bijvoorbeeld knutselen met kinderen? Dan kun je een entreeprijs vragen, die de materiaalkosten (plus winst) dekken. Je kunt natuurlijk altijd de kosten opvoeren bij de Belastingdienst, maar daar is in zijn algemeenheid weinig over te zeggen, omdat de ene schrijver de andere niet is, en de ene situatie dus ook de andere niet.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het stond in het artikel van Natasha Bijl.
En wie is dat? En over welke uitgeverijen ging het? Ik heb het artikel niet gelezen en kan dus niet goed beoordelen wat erin staat. Maar als ik die naam google, dan lijkt het erop dat deze dame is uitgegeven door Aquazz (Vanity Press en dus géén reguliere uitgeverij) en Scelta (een dubieus uitgeverijtje waarover al verschillende draden op dit forum bestaan). Dus, Tja: als wat jij gelezen hebt uitspraken zijn over ervaringen met Aquazz en Scelta, dan zijn die als uitspraken over reguliere uitgeverijen niet serieus te nemen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Stephen King heeft het pseudoniem Richard Bachman toch verzonnen om te kijken of hij net zo veel boeken verkocht als onder zijn eigen naam?
Wat voor Stephen King werkt, werkt niet automatisch voor een startende schrijver, maar dat hoef ik hier niemand te vertellen. Laten we aannemen dat een King een volle zaal trekt, en daar dus ook in verhouding voor wordt betaald.
Maar in hoeverre maakt het wat uit of de auteur meewerkt aan de publiciteit van zijn of haar boek? Bachmans eerste boek kwam uit toen King er pas drie onder zijn eigen naam had geschreven. Natuurlijk genoot hij toen al van enige bekendheid. Maar dat is toch veel minder dan nu. Als een schrijver van enige bekendheid datzelfde kunstje zou uithalen als King destijds en misschien net zoals de man Paul Goeken transformeerde in de vrouw Suzanne Vermeer, zou de uitgever daaraan meewerken?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als een schrijver van enige bekendheid datzelfde kunstje zou uithalen als King destijds en misschien net zoals de man Paul Goeken transformeerde in de vrouw Suzanne Vermeer, zou de uitgever daaraan meewerken?
Je zegt het zelf al: een kunstje. Origineel is het dus niet meer. Günter Wallraff, met zijn 'Ik Ali', is ook zo'n voorbeeld. Geweldige aanpak met een duidelijke meerwaarde, maar ondertussen zo vaak nagedaan, dat mensen er een bananasplit-gevoel bij krijgen. Wees zelf vernieuwend, is misschien het beste advies.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Of Arnon Grunberg c.q. Marek van der Jagt, maar in hoeverre is dit nog relevant voor Tja's vraag:
Met interesse heb ik Schrijven Magazine doorgelezen. Ik heb heus wel naar de zoekfunctie gekeken, maar de laatste was van 2007. Wat mij vooral opviel, was dat uitgevers verwachten dat je een presentatie houdt (wil ik niet). Ook dat ze lezingen verwachten (wil ik ook niet.). Daarnaast verwachten ze signeersessies (wil ik ook niet). Heeft het nog enige zin om mijn manuscripten naar reguliere uitgevers te sturen? Ik blijf liever achter het glas zitten. Ongetwijfeld ben ik niet de enige. Of?
:? De vraag is of het zin heeft om manuscripten naar uitgevers te sturen wanneer je niet wilt meewerken aan promotionele acties waarbij je 'en physique' moet verschijnen. Heb je daar voldoende antwoord op gekregen, Tja?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ja, het antwoord is duidelijk. Ik ben nog even op zoek gegaan naar het artikel. Kan het uiteraard niet vinden. Ik herinner me dat o.a. Bruna werd genoemd.