Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

ondanks dat

7 april 2015 - 19:43
Even polsen. Hoe fout voelt voor jullie de zin: 'Ondanks dat ik te laat was, ging ik toch naar binnen.' ? Taaladvies* vertelde mij - eerlijk gezegd tot mijn verbazing - dat bovenstaand gebruik van ondanks wel mag. Wat mij persoonlijk betreft: gevoelsmatig, als ik het lees of hoor of zeg, stoor ik me er in het geheel niet aan. Maar ik vermijd de constructie in mijn schrijven, omdat ik weet dat het incorrect is. Of dat dacht ik tenminste, tot taaladvies me ongelijk gaf! (De stijlgids staat overigens wel aan mijn kant.) Aan jullie: is de constructie 'ondanks het feit dat' verouderd? Moet je een fanatieke taalpurist zijn om het te verbeteren? Of is 'ondanks' zonder zelfstandig naamwoord nog altijd pertinent fout in jullie ogen? * https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/ondanks-dat…

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:24
'Ondanks het feit' komt te afstandelijk op me over. Het klinkt als een constructie die door ambtenaren gebruikt wordt. Dat zou ik zelf nooit gebruiken. 'Ondanks' lijkt me op zich al verouderd te zijn, en toch ook te stijf. Dan zou ik liever 'Al' gebruiken. 'Al was ik te laat, toch ging ik naar binnen.' Klinkt ook nog een beetje rommelig, vind ik, maar beter dan 'ondanks'.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:29
Ondanks is een voegwoord. Draai de zin maar om: Ik ging naar binnen, ondanks dat etc.
In deze zin vervult de combinatie 'ondanks dat' de rol van een voegwoord, dat zou je wel zo kunnen stellen, ja. Maar volgens mijn Van Dale (uitgave 2008), is 'ondanks' een voorzetsel. Volgens de taalregels mag daar alleen een zelfstandig naamwoord achter komen. Vandaar dus de constructie 'ondanks het feit dat.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:33
'Ondanks het feit' komt te afstandelijk op me over. Het klinkt als een constructie die door ambtenaren gebruikt wordt. Dat zou ik zelf nooit gebruiken.
Mee eens. 'Hoewel' is ook een veel aangehaald synoniem.
'Ondanks' lijkt me op zich al verouderd te zijn, en toch ook te stijf.
Dus 'ondanks dat' zou jij ook niet gebruiken? Niet zozeer omdat het misschien fout is, maar omdat het evenzeer oud aandoet als 'ondanks het feit dat'?

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:36
Inderdaad, het woord op zich vind ik verouderd en voelt zo al als ambtenarentaal aan. Het is een manier om een 'maar' constructie weg te krijgen natuurlijk, maar dan zou ik het toch anders doen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:42
Het kan, maar ik vind het niet mooi. Ik wil ook altijd 'het feit' toevoegen. Je kan het natuurlijk makkelijk vermijden. 'Hoewel ik te laat was, ...' 'Ik wist dat ik te laat was, maar toch ...' 'Niettegenstaande het feit dat ik te laat was, ...' })

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:49
'Niettegenstaande het feit dat ik te laat was, ...'
Dé manier om van al die rottige 'maar's in je tekst af te komen :D

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 21:59
Omdraaien? Het zit 'm soms gewoon in de volgorde van zinsdelen. Naar binnen ging ik, te laat ik was (Yoda). Oplossing gevonden ik heb: Ik ging toch naar binnen, ook al was ik te laat.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2015 - 22:43
Aha. Oké, ik ga specifiek voor jou. "Ondanks dat ik te laat was, ging ik toch naar binnen.", leest voor mij omslachtig. Zelfs wat passief en 'tell', omdat die twee zinsdelen elk een verhaal konden zijn - of minstens elk een alinea verdienen. Staat het waarom van het te laat zijn en het 'toch' naar binnen gaan elders actief verhaald in de tekst, dan is deze samenvattende zin ook overbodig. Het woord 'ondanks' vind ik hoe dan ook wat afstandelijk.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
8 april 2015 - 0:06
Ondanks (dat) en toch zijn in de gegeven zin elkaars herhaling, geen versterking; toch zou je in dit geval gemakkelijk kunnen weglaten.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
8 april 2015 - 10:54
Ook volgens de woordenlijst van de Taalunie is 'ondanks' toch echt een voorzetsel. http://woordenlijst.org/zoek/?q=ondanks&w=w Verder ben ik het wel met taaladvies van onzetaal.nl eens: "Ondanks dat is zeker niet fout, maar het is wel wat spreektaliger dan hoewel. In geschreven teksten kan beter voor hoewel worden gekozen." (Hooguit zou ik wat voorzichtiger formuleren: Ondanks dat is niet echt fout, maar ...) Dus schrijf ik 'hoewel'. En 'ondanks het feit' zou ik eventueel wel gebruiken in een deftiger context. (Ondanks het feit dat de minister reeds op 17 december 2013 heeft toegezegd de Kamer op dit punt ...) De onvolprezen Renkema (2009), p. 249, schrijft hierover: "In plaats van hoewel wordt, vooral in de spreektaal, ook ondanks dat gebruikt: Ondanks dat ik niet zoveel zin heb, kom ik toch. In geschreven taal wordt dat vaak ondanks het feit dat. Dan liever hoewel." vriendelijke groet, A.Kroeze

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2015 - 19:26
' Dan zou ik liever 'Al' gebruiken. 'Al was ik te laat, toch ging ik naar binnen.' Klinkt ook nog een beetje rommelig, vind ik, maar beter dan 'ondanks'.
}) Hier gruw ik nu van. Het hoort in mijn oren plat en boers aan om zo beginnen: al enz. Dat zeggen we in een streektaal niet meer. Zelfs hier in Zuid Holland, boerenstreek bij uitstek, wordt het steeds minder gebruikt. Dat zegt voor mij héél veel. Dan liever 'ondanks dat ik te laat was... ' :crybaby: hoewel ik dat ook niet helemaal van deze tijd vind.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2015 - 14:03
Diana, :lol: dan schrijf jij buiten de lijntjes. Sorry, dat is een ander topic maar het moet hier gewoon staan. :ontopic:

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2015 - 6:53
Hoe fout voelt voor jullie de zin: 'Ondanks dat ik te laat was, ging ik toch naar binnen.' ?
Het voelt niet fout, maar ook niet mooi, vooral om de herhaling die Thérèse al noemt.