Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe hou je een lang verhaal interresant?

14 april 2015 - 7:23
Ik ben bezig met een lang verhaal voor de schrijfwedstrijd van Storm Publishers. Uiteindelijke lengte moet tussen de 50.000 en 90.000 woorden zijn. Momenteel heb ik net iets meer dan 6000 woorden geschreven. Ik twijfel alleen of ik het verhaal voor die lengte wel interessant genoeg kan houden. Hoe doen jullie dat bij lange verhalen?

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 7:37
Eerst schrijven, daarna bepalen wat je gaat doen. Weet je al waar die 50/90k over zal gaan? Maak bijvoorbeeld een spanningsboog.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 9:11
Het plot heb ik. Het verhaal dat ik ga insturen heb ik eerder geschreven. Het is nu de vierde versie. De vorige versies waren high fantasy en de laatste versie kwam uit op iets meer dan 4000 woorden. Het plot is nog steeds hetzelfde, maar de setting is anders, een urban fantasy. Veder loopt de hoofdpersonen tegen puberproblemen aan zoals, pestkoppen, eerste verliefdheid en jaloezie. Het langste verhaal dat ik tot nu toe heb geschreven is 25.000 woorden. Minstens het dubbele is toch wel een uitdaging. En in de tussentijd probeer ik vooral te schrijven en me niet druk te maken, maar dan is daar toch het knagende stemmetje wat zich afvraagt of de spanning voldoende opgebouwd wordt en of er niet teveel bijzaken die afleiden zijn

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 10:22
Bij korte verhalen heb je meestal één probleem, één spanningsboog, met inleiding van het probleem, dan een ontknoping. Een lang verhaal heeft ook een enkele grote spanningsboog, maar ook meerdere kleine, die je lezer van hoofdstuk naar hoofdstuk leiden, bijvoorbeeld. Wat ik altijd probeer te doen (of eigenlijk haast automatisch doe), is om altijd genoeg open vragen te hebben in het verhaal, waar de lezer een antwoord op zou willen. Dus ik laat bijvoorbeeld duidelijk blijken dat personage A personage B gaat tegenkomen ergens in de nabije toekomst. Of dat het probleem van personage C nu heel snel nijpend zal worden. Of dat het aanstaande feest van personage D gedoemd is in het water te vallen. Dus wek bewust bepaalde verwachtingen bij je lezer. Zolang de lezer dingen heeft om naar uit te kijken in de nabije toekomst van het verhaal, heeft hij reden genoeg om door te lezen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 10:36
Ik was laatst op cursus bij Tais Teng. Echt een eye opener. Na een jaartje ploeteren weet ik ondertussen van proeflezers dat een hp een doel moet hebben. agency en dat je hints moet geven van wat er gaat gebeuren zodat het plot niet uit de lucht komt vallen. Van een redacteur leerde ik dat mijn verhalen ronder moeten. Dus kijk aan het einde of het begin nog wel aansluit. Met korte verhalen gaat me dat steeds beter af. Maar voor langere verhalen is dit niet genoeg. Nu leerde ik dat de hp emoties moet ondergaan en dat dit een grillige lijn is. Dus Assepoester is eerst niet zo gelukkig maar in het eerste hoofdstuk krijgen haar stiefmoeder en -zussen en het voor elkaar om haar leven nog verder te vergallen. Dan komt de hoop, daarna de dans en dan belandt ze weer in haar oude leven waardoor ze nog ongelukkiger is dan in hoofdstuk 2. Dan komt de prins en is alles weer goed. Je hp hoeft niet deze curve te doorstaan maar ik bemerkte wel dat ik mijn Falco voor al dit verdriet probeerde te besparen waardoor het verhaal te vlak is geworden. Grondige herschrijf volgt. maak een gelukscurve van jouw hp en kijk of daar nog wat te winnen valt. Succes. Ik zit op 3.000 woorden maar ik weet nog steeds niet of ik mee ga doen.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 10:49
Ik zou allereerst een schrijver uitzoeken die u bewondert. Hoe doet hij/zij het; dat wil zeggen: spanning vasthouden? De klassieke truc is om ieder hoofdstuk te eindigen met een cliffhanger. (De vroege Dickens werkte bijv. ook ongeveer zo.) Ontsnapt G weer uit de put? Wie ontvangt de erfenis na het overlijden van H? Geneest I van een mogelijk dodelijke ziekte? Is het waar dat J 100.000 zilverstukken verduisterd heeft? Hoe reageert K op het huwelijksaanzoek/de liefdesverklaring van L? Hoe oordeelt de rechter in het proces tegen M? Is de draak N wel of niet thuis? Komt de storm tot bedaren of vergaat het schip waarop O reist met man en muis? Lukt het P om werk te vinden/aan geld te komen? Is Q nu wel of niet het kind van R? Wordt de ruzie/vete tussen S en T bijgelegd? Waarom reageert U niet op de brieven van V? Wordt het belangrijke manuscript van W nog teruggevonden? (En wat staat er eigenlijk in?) (Het kost mij geen moeite om dergelijke zaken te verzinnen.) In een detective kun je er vergif op innemen dat er na de eerste moord nog een tweede, wellicht zelfs nog een derde moord volgt. (Bij het grote publiek blijkt het wondergoed te werken.) Ik moet hierbij wel opmerken dat ikzelf niet zo schrijf. (Tot nu toe.) Ik wil vooral dat ik het zelf goed/interessant vind wat ik schrijf. Ik bewonder Proust oneindig veel meer dan bijv. Dickens. Proust is nauwelijks spannend, hoewel het niet waar is dat er bij hem geen plot is. Er zijn zelfs veel plots tegelijkertijd, die door elkaar heen lopen. Terzijde: de plot van Assepoester is nog altijd ijzersterk! (Iedere keer bedenkt de stiefmoeder een reden waarom Assepoester niet naar het bal mag. Zelfs als dankzij de vogels de erwten zijn uitgezocht, neemt de stiefmoeder haar toevlucht tot 'vals spel': zij verbreekt haar eerder belofte.) vriendelijke groeten, A.Kroeze

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 11:19
Op dit forum heb ik ergens de tip gelezen dat je als schrijver de vraag moet stellen - Wat als?- en daarbij out of the box (= buiten je verhaallijn) moet denken. Zorg ervoor dat de lezer meedenkt over een oplossing a.d.h.v. de aanwijzingen die je als schrijver geeft en dan juist verrast wordt door een wending in de situatie of oplossing. Kijk naar Assepoester, de lezer denkt dat bijv. de vogels die de klus klaren de oplossing is maar wat als de stiefmoeder haar woord niet houdt? Dat bouwt de spanningsboog weer op. Als je een goed onderwerp hebt met interessante personages dan lukt het vanzelf. Succes! :thumbsup:

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 11:35
Op dit forum heb ik ergens de tip gelezen dat je als schrijver de vraag moet stellen - Wat als?- en daarbij out of the box (= buiten je verhaallijn) moet denken. Zorg ervoor dat de lezer meedenkt over een oplossing a.d.h.v. de aanwijzingen die je als schrijver geeft en dan juist verrast wordt door een wending in de situatie of oplossing. Als je een goed onderwerp hebt met interessante personages dan lukt het vanzelf. Succes!
Heel goede tip! In het echte leven hebben mensen voortdurend verlangens, wensen, fantasieën, angsten en andere emoties. (De basisemoties zijn: vreugde, verdriet, woede en angst.) G wil hoe dan ook uit de put ontsnappen. Is bang in de put te sterven. A wil de erfenis van H erven, maar wat als de erfenis verdeeld wordt en B en C ook een groot deel krijgen? En als A de hele erfenis krijgt wat kan hij/zij dan wel niet met het geld doen! D is doodsbang dat I zal sterven aan de ziekte. Want dan zal E haar vast en zeker dwingen te trouwen met F. Of D moet vluchten naar China. Als J de zilverstukken heeft verduisterd, gaat hij/zij vast en zeker naar de gevangenis. Y vindt dat heerlijk, want dan ... Y moet dus wel even zorgen dat J veroordeeld wordt. vriendelijke groeten, A.Kroeze

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 11:49
Hoi Calenzia, Ik heb veel gehad aan het boek 'Story engineering: character development, story concept, scene construction' van Larry Brooks. Een zeer goed naslagwerk voor schrijvers die van plannen houden. Succes! Maria

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 19:40
Bedankt voor alle tips. Inmiddels heb ik een paar nieuwe ideeen voor een aantal gebeurtenissen, zoals een schoolfeest wat het verhaal leuk houdt en gelijk een paar extra duizend woorden oplevert.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 april 2015 - 20:52
Aan de andere kant moeten al die dingen wel nut hebben. Je hebt iets meer vrijheid in een langer verhaal, maar je moet mensen nog wel aan dezelfde verhaal(lijnen) blootstellen. Dat schoolfeest moet niet iets zijn wat eventueel eruit gehaald kan worden zonder het plot stuk te maken. Maar dat zijn dingen waar je je tijdens de revisie druk om kan maken.