Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht # 44 Zij gelooft in mij.

5 maart 2015 - 15:16
Zijn ouders waren bij de Hell's Angels.' Dat is gewoon een motorclub,' zei Dennis. Vader en moeder waren rijk versierd met tatoeages en trotser op hun Harley dan hun kinderen. In het oudergesprek gaf ik HAVO advies voor hun oudste zoon en moeder brak in snikken uit. Ze ontdeed zich van haar leren motorjack omdat ze het er warm van kreeg. De basisschoolloopbaan van haar zoon had zich voornamelijk op de gang afgespeeld en eerlijk gezegd had ze niet zo vaak meer naar hem omgekeken sinds ze die tweeling had. Het was haar man die haar met jong had geschopt, vertelde ze snikkend. Zij wilde geen kind, ze was al blij dat Dennis groot werd. Maar Dennis naar de HAVO? 'Dat ken hij toch niet,' zei ze door haar tranen heen. Dennis was een klein jongetje en hondsbrutaal. Zijn handschrift was onleesbaar, zijn taal was grof. Dennis was apetrots op zijn oma want die hield van Hazes. Onhandelbaar stond er in het eindverslag. Hij kwam altijd net niet te laat 's morgens met een omgekeerde trui en jam op zijn wangen op school. Maar hij werkte als een paard, rekende als een wonderkind en was lastig als hij niets te doen had. Zijn moeder vond HAVO schooladvies wat hoog gegrepen. Ik liet haar de resultaten zien. Ze voelde zich trots en schuldig en leek ineens op een echte moeder zonder Hell's Angel jack. Maar Dennis was zo moeilijk, ze kon hem niet aan. Ze zou hem nooit kunnen helpen. Ze was al zwanger van dat rotkind toen ze zeventien was, lichtte ze toe. Of ik hem kon blijven helpen. “Naar jou luistert hij tenminste.' De volgende dag sprak ik in de kring over de schooladviezen en in jezelf geloven. En over het liedje van Andre Hazes, “Zij gelooft in mij”. Dennis zong het luidkeels in de klas. 'Zou je het aankunnen de HAVO?' Ik heb zelden een kind zo zien groeien, zo zien stralen. We werkten aan zijn handschrift. Aan zijn gedrag. Aan zijn uitspraak. Hij kwam op tijd. Hij had zowaar twee gymschoenen mee. En zijn veters vast. En geen jam meer op zijn wangen 's morgens vroeg. Want ik geloofde in hem.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 15:38
maddbrug Mooi verhaal - alles komt goed met Dennis. de omgekeerde trui en de jam zijn sterke details. Daar zie ik het ventje direct voor me. 'HAVO advies aan hun oudste zoon' - mijns inziens": voor hun oudste zoon

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 16:26
@Madd, wat een prachtig voorbeeld heb je genomen door Hazes aan te halen dat het mannetje spontaan in de klas gaat zingen. Je laat goed zien hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft. Het moet in eerste instantie van de ouders komen. Hoe mooi is het dan dat zo'n wijze juf deze rol van faalouders overneemt. De groei-insteek kan niet duidelijker zijn. (rotkind)

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 16:48
Wat een mooi en ook hoopvol verhaal, Maddbrug. Zoals Mili zegt: Je laat goed zien hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft. Dat heb je hier heel knap geschreven.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 18:01
janp, het stond er als allereerste inderdaad. Dus weer veranderd, de eerste gedachte blijkt wederom juist. Mili, rotkind aan elkaar verbonden en dank je! Johanna, dank je. Ja, zoals men zegt, "het is de leerkracht die er toe doet." Ooit gehoord en helemaal mee eens. Als je terugdenkt welke leerkracht je ooit in je leven heeft gemotiveerd, snap je waarom.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 22:10
Hallo Maddbrug, Geloof doet groeien... dat zeker. Een wijze les. Maar wat ik vooral heel leuk vind: Dennis was apetrots op zijn oma want die hield van Hazes. Natuurlijk dat het jongetje - dat door zijn milieu voorbestemd lijkt om een loser te worden - ook binnen zijn eigen milieu zijn helden heeft (oma & Hazes). Heel belangrijk om dat te blijven zien en om die opening te vinden. Daarom is het zo mooi geschreven jouw verhaal. Het is erg belangrijk - voor het jongetje en voor je verhaal - dat precies het liedje van Andre Hazes weer wordt opgepikt om als fundament te dienen waarop het geloof wordt gebouwd. Precies daarom vind ik het zo mooi.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2015 - 20:14
'en geen jam meer op zijn wangen 's morgens vroeg.' mooi! (zou wat mij betreft trouwens ook een prima afsluiter zijn, aangezien het geloof van de docent in de jongen en de kracht daarvan zonder de laatste zin ook duidelijk is, maar dat terzijde)

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2015 - 8:13
Prachtige groei van Dennis met inzicht in de factoren die daaraan bijdragen. Een deel komt vanuit Dennis zelf, het andere deel komt vanuit de lerares en de oma. De moeder zet je met een paar goed getroffen handelingen en opmerkingen duidelijk neer. Een sterk verhaalgegeven dat je ook sterk vertelt.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2015 - 16:27
Dank je wel Rynlandt, het is inderdaad essentieel om te laten zien dat je daadwerkelijk interesse hebt in een kind. Dat was ook het mooie van het lesgeven. Om een kind te zien groeien in ontwikkeling. Schrijvenmaar, dat had ook gekund, ga het overwegen.... Odile, dank je wel. Het klopt helemaal wat je zegt.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2015 - 18:03
Ontroerend geschreven., vooral deze zin heeft me aangegrepen 'Zou je het aankunnen de HAVO?' Ik heb zelden een kind zo zien groeien, zo zien stralen. Ik wilde vroeger ook naar de havo. mijn moeder en de hoofdonderwijzer dachten dat ik het niet aan zou kunnen . Ik heb als Brugman moeten praten om daar te komen, dus ben ik zo blij voor Dennis dat er iemand in hem gelooft. Ps. ik heb mijn havo diploma :rolleyes:

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2015 - 13:02
Zeer ontroerend madd! Soms heb je gewoon iemand nodig die in je gelooft en die je niet verwijt voor al het slechte in de wereld. Ik kan het weten..

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2015 - 16:59
Madd, alhoewel ik geen Hazes fan ben, heeft hij maar vooral jij me ervan overtuigd, dat zijn muziek goede dingen teweeg brengt. Graag gelezen!

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2015 - 16:48
Dank je wel Nicole! Lilithx, Dat is juist gezegd! Richard, muziek is een prima middel voor de mens om energie uit te putten en gelukkig voor iedereen verschillend.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2015 - 22:10
Dag Maddbrug, knap geschreven jouw visie op "groei"; ik herinner mij sommige uitspraken van leerkrachten, zowel positief als negatief; leerkrachten zijn heel belangrijk in het proces "groeien maar" :nod:

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2015 - 23:17
Een emotioneel verhaal waaruit blijkt dat een motivator veel verschil kan maken. :thumbsup: Goed geschreven met mooie details. Is het uit eigen ervaring geschreven? Vanuit mijn ervaring met 2 schoolgaande pubers zou ik graag willen dat iedereen in het onderwijs zich ervan bewust is welke invloed men heeft op die leeftijdsgroep. Maar helaas... :(

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2015 - 16:58
Anne, dat weet ik wel zeker. Het is goed gekomen met Dennis. Blavatski, dat ben ik helemaal met je eens! Marietje, ja, het is uit eigen ervaring geschreven. Iedereen wil gezien en gehoord worden, pubers, volwassenen, en kinderen. Jammergenoeg wordt daar te weinig aandacht aan besteed terwijl een complimentje toch zo gegeven is, nietwaar.