Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Onze prachtige, onlogische Nederlandse taal
Voor iemand die de Nederlandse taal niet als moedertaal heeft, blijven veel gewoontes en gebruiken raadsels die we als autochtonen ook maar moeilijk kunnen uitleggen. Wat blijkt, is dat Nederlands net zo moeilijk te doorzien is als de bodem van het IJsselmeer en dat logica aan alle kanten ontbreekt. We vermoeien onszelf met omslachtige taal- gewoontes.
Dat het voor buitenlanders lastig blijft om ‘de’ en ‘het’ op het juiste moment te gebruiken is dus eigenlijk heel begrijpelijk. Als je de Nederlandse taal nieuw aanleert is er geen enkele regel die verduidelijkt wanneer we ‘de’ of ‘het’ gebruiken. Alleen het feit dat wij vinden dat het ‘de tafel’ en het ‘het tafelkleed’ is volstaat voor ons. Iemand die de taal leert vraagt zich af: ’waarom is daar niet gewoon één woord voor?’ Het blijkt juist dat onze taal vol zit met onnodige woorden, doordát zo weinig allochtonen de afgelopen decennia onze taal hebben gebruikt. Hierdoor is de versimpeling en verbetering van de interne logica van de taal nooit van de grond gekomen, zoals in Zuid-Afrika waar de woorden ‘de’ en ‘het’ samensmolten tot ‘die’, gewoon omdat het logischer is.
De vraag is of dit voor een schrijver met allochtone lezers een blokkade vormt. Of anders gezegd: dat de tekst door de allochtone lezers verkeerd begrepen wordt. Zelf vinden schrijvers waarschijnlijk van niet. Juist met deze eigenaardigheden en non- logica kunnen ze spelen met onze prachtige taal en verschillende nuances aanbrengen. Ook de allochtone schrijvers. Overigens heeft mevrouw Leufkens alleen het Nederlands vergeleken met uitheemse talen. Onlogische grammatica zit ook in veel andere Europese talen.
Bron: http://www.volkskrant.nl
Romy is 20 jaar en druk bezig met de afrondingen van haar eerste boek. Ze volgt een opleiding aan de Schrijversacademie in Den Haag en momenteel is ze werkzaam als stagiaire bij Schrijven Magazine. Vanaf september start ze met de studie Filosofie aan de UvA.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Comments
Nederlands is denk ik echt
Nederlands is denk ik echt
Romy van der Burgh schreef:
Romy van der Burgh schreef:
Het hele
Het hele
Eens met Josie. Ik vind het
Eens met Josie. Ik vind het
Ja ja, Sigrid, natuurlijk de
Ja ja, Sigrid, natuurlijk de