Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

a5 cover formaat

4 december 2014 - 18:25
Hallo Allemaal, Op het moment ben ik van start gegaan met het maken van mijn eigen boek cover. Nu loop ik echter tegen het probleem van de juiste afmetingen aan. Mijn voorkeur gaat uit naar: - een boek in A5 formaat - hardcover - tekst in zwart/wit Nu heb ik echter enkele vragen: 1. Wat is de meest gebruikte papiersoort? Op veel Nederlandse sites zie ik 50 gram staan, maar op Engelstalige sites begint het vaak pas vanaf 90 gram. En hebben zaken als "houtvrij" effect op de dikte van het papier en dus ook effect op de afmetingen van je boek? 2. Hardcover of Paperback? Een hardcover lijkt mij persoonlijk mooier. Ik ben ervan op de hoogte dat de prijs duurder is dan een paperback. Maar wat gebruiken uitgevers het liefst? Mijn boek bestaat uit 150 pagina's, is dat voldoende voor een hardcover? Is er een minimaal aantal pagina's voor het gebruiken van een hardcover of paperback of is dat puur persoonlijk? 3. Op het internet zijn er vele sites te vinden die de afmetingen voor je cover uitrekenen. Nu zag ik dat de uitkomsten bij elke site verschillend zijn, ondanks het feit dat ik dezelfde gegevens ingevoerd heb. voorbeeld sites: - http://www.pumbo.nl/leercentrum/cover/cover-forma… - http://www.epubli.co.uk/projects/cover# 4. Het valt me ook op dat er verschillende afmetingen gehanteerd worden voor a5 formaat. Zo hanteert pumbo.nl bijvoorbeeld 145x210 en epubli.co.uk 148x210. Het scheelt niet veel, maar welk formaat is het meest gebruikelijk en wat zijn de verschillen? Voor mij is bovenstaande van groot belang. Indien het design namelijk klaar is, word het extreem lastig om deze kwa afmetingen nog aan te passen. Alvast bedankt voor alle moeite. groeten Robin

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
4 december 2014 - 18:44
Er zijn ook dunne kinderboeken met een hardcover. Dus dat lijkt me geen probleem. De afmetingen wel. 50 grams papier is wel heel dun. 90 gram is logischer. Wel moet je de rug goed meten. Volgens mij is 148x210 meer gangbaar.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
4 december 2014 - 20:41
Super, bedankt voor je reactie! Ik zal morgen ook eens naar de boekhandel gaan om het papier zelf even te bekijken. Enig idee waarom er een verschil is van 3cm tussen de twee groottes?

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 december 2014 - 23:18
Ik kan hier maar één ding op zeggen: ga niet zelf prutsen, doe het ook niet op afstand via internet, maar schakel een professional in. Laat je persoonlijk voorlichten (bij de drukker om de hoek, bijvoorbeeld) en bereken samen de juiste afmetingen / verhoudingen voor je cover. Je kunt daar ook je vragen over papier stellen. 50 grs papier voor een boek, bijvoorbeeld - dan heb je het over bijbelpapier, zo dun. 50 grs is overigens geen papiersoort, zoals je het noemt, maar een gewichtsaanduiding (een vierkante meter papier weegt in dit geval 50 gram). Houtvrij betekent niet dat het papier houtvrij is, maar dat het op een bepaalde manier behandeld is om bepaalde stoffen eruit te halen, zodat je wit papier krijgt. 150 pagina's kunnen heel goed in een hardcover. Maar ook in een softcover.
Enig idee waarom er een verschil is van 3cm tussen de twee groottes?
Drie millimeter.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 december 2014 - 23:26
Beste Bambino, Misschien is het beter eerst een drukkerij uit te zoeken waar je jouw boek wilt laten drukken of printen. Daarna kun je gaan bepalen, met de gegevens van de drukkerij, papiersoort, dikte, hard- of softcover en formaat van de A5 pagina, hoe groot de cover moet worden. De cover die ik maakte voor mijn POD-uitgever/drukker, moest één enkele foto/tekening worden: Dus 2x A5+ rugdikte, de voor- en achterkant van het boek, met daar tussenin de rug worden dus in totaal één foto/tekening. In mijn geval dus, maar volgens mij hanteren de meeste POD-uitgeverijen deze methode.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
4 december 2014 - 23:48
Bedankt voor alle tips, daar ga ik zeker mee aan de slag! Eerlijk gezegd heb ik me gewoonweg enorm verkeken op alle verschillende en mogelijke afmetingen. Ik had verwacht dat er bepaalde standaarden zouden zijn :) Als ik echter naar een professionele drukker ga dan kan ik alsnog tegen dezelfde problemen aan lopen toch? Mocht ik bijvoorbeeld een uitgever vinden die een "vaste" drukker heeft, en die hanteert hele andere afmetingen, papier etc, dan ben ik nog terug bij af. Maar kwaad kan het natuurlijk nooit om mezelf te laten informeren door een echte professional.

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 december 2014 - 1:55
Ik had de indruk dat je het in eigen beheer wilde uitgeven. Dan moet je inderdaad zelf overal voor zorgen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 december 2014 - 2:18
Het liefst wil ik natuurlijk mijn boek via een uitgever laten uitgeven, maar mocht dat niet lukken dan ga ik het zelf doen. Omdat ik zelf goed bekend ben in de grafische wereld wil ik de cover zelf gaan maken.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 december 2014 - 9:20
Als ik echter naar een professionele drukker ga dan kan ik alsnog tegen dezelfde problemen aan lopen toch? Mocht ik bijvoorbeeld een uitgever vinden die een "vaste" drukker heeft, en die hanteert hele andere afmetingen, papier etc, dan ben ik nog terug bij af.
Als jij een uitgever vindt, heb je het probleem van de vormgeving niet. Dat neemt de uitgever op zich. Als je geen uitgever vindt, zoek je zelf een "vaste" drukker, met wie je de afspraken maakt, dan heb je het probleem ook niet.
Omdat ik zelf goed bekend ben in de grafische wereld wil ik de cover zelf gaan maken.
Als dit zo is, dan kun je toch gewoon iemand zoeken om de afspraken voor je boek mee te maken? Waarom zou je dan willen weten hoe anderen het doen? Overigens is A5 bij de ene drukker precies zo groot als bij de andere, en als jij zegt dat je x-papier wilt, dan geldt daarvoor hetzelfde, evenals kleur et cetera. Daar zijn standaarden voor; dat weet je dan toch?

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 december 2014 - 16:21
Als jij een uitgever vindt, heb je het probleem van de vormgeving niet. Dat neemt de uitgever op zich. Als je geen uitgever vindt, zoek je zelf een "vaste" drukker, met wie je de afspraken maakt, dan heb je het probleem ook niet.
Ja en nee. Ik wil zelf mijn cover maken. Dus ook als ik het via een uitgever laat uitgeven. Mocht dit niet lukken dan ga ik het in eigen beheer doen. Het probleem zit hem dus in het feit dat ik de cover van te voren maak. Ik ben mezelf ervan bewust dat dit ook negatief uit kan pakken, aangezien niet alle uitgevers hier van gediend zijn.

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 december 2014 - 18:24
Dan raad ik je aan om het via een pod uit te geven. Jij levert je tekst en cover in en zij zorgen voor de rest.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2014 - 20:37
Een echt A5 boek is duurder dan een iets smaller formaat. Schrijvers die bij ons (***) uitgeven raad ik ook altijd aan om hun boek niet breder te maken dan 145 mm. De productie is dan namelijk al snel een euro per boek goedkoper dan bij 148 mm (de breedte van een A5). Meer info over het persklaar maken van je boek vind je trouwens op ***