Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#29 Hendrik wou het

6 november 2014 - 22:26
Het werd veels te laat gisteren. Jimmy's ogen zitten vol met pups en zijn benen voelen zwaar. Hendrik had het niet moeten doen. En Jimmy had het niet moeten toestaan. Hij kan niet eens de alcohol als excuus gebruiken, want zoveel had hij niet op. Hendrik wou het, en dus gebeurde het. En daar had Jimmy maar mee te leven. Zijn ouders zitten vast al beneden. Ze zijn altijd vroeg op, veels te vroeg. Want het kost ze altijd veel tijd om te bidden. Het lijkt meer op een preek dan op een serieus gebed. Vooral bij mama, het lijkt wel of ze de hele bijbel wil citeren. Hele avonden zit ze dan op de sofa met het nieuwe testament in haar hand. Alsof ze het uit haar hoofd wil leren. 'Jimmy,' roept ze. Jimmy weet dat ze ongeduldig is en moeite doet dat te verbergen. Want mama vindt dat je het beste met je kinderen voor moet hebben volgens God. 'Het gezin is de hoeksteen van de samenleving', zeggen de mensen van het CDA, de partij die voor papa en mama heilig is. Jimmy loopt behoedzaam de traptreden af en neemt in stilte plaats aan de keukentafel. 'Je was gisteren laat thuis jongen,' bromt papa. Jimmy buigt het hoofd en doet alsof hij ineens enorme interesse heeft in de op tafel liggende pocket bijbel. Dit is niet zijn schuld, Hendrik had hem gedwongen het te doen. 'Jimmy?', vraagt mama. Jimmy weet wat haar mening is over het 'gedrag' dat hij gisteren had vertoond, en dat dat hetzelfde is als hoe papa erover denkt. 'Ik moet iets vertellen,' zegt Jimmy voorzichtig en hij checkt even of hij de volle aandacht van zijn ouders heeft. 'Ik heb gisteren met een jongen gezoend.' Het komt er nog redelijk achteloos uit. 'Wie?', vraagt mama terwijl papa haastig opstaat. Hij mompelt iets over 'in de bijbel opzoeken' en 'vergiffenis vragen'. 'Hendrik,' zegt Jimmy, 'Hendrik wou het'. Virtuosu

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 22:44
goede opmerking, ik bedoelde wat er in je ogen zit als je net wakker wordt, maar volgens mij moet dat pus zijn ipv pups.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 22:51
Die pups, daar zit ik ook een beetje mee. Het verhaal op zichzelf staat me aan. Ik denk dat ik de stijl me wel aanspreekt. Jimmy Hendrik. Is dat toeval? Of heb je stiekem Jimi Hendrix in gedachte gehad? Ik ben wel nieuwsgierig naar jouw leeftijd. Ook vraag ik me af hoe je bij dit onderwerp komt. Wil je dat met ons delen? O ja. Welkom hier. Ik lees met plezier een volgende opdracht.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 23:34
Hoi Johanna leuk om te horen dat het verhaal en de stijl je aanspreekt. Jimmy Hendrix had ik helemaal niet aan gedacht, tenminste niet bewust. Ik ben trouwens 27, en heb wel interesse in subculturen waarvan in dit geval de streng christelijke er 1 is. En hoe daar wordt gereageerd op onderwerpen die er gevoelig liggen, zoals in dit geval homoseksualiteit.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 23:39
Kijk maar eens naar voorgaande schrijfopdrachten van Dos Wijnhof (binnen dit forumonderdeel). De ontvangst van dergelijke onderwerpen is divers :)

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 november 2014 - 11:06
Ik geloof dat je ogen 's ochtends net zo min vol pus als vol pups zitten -al vind ik tweede wel aangenamer klinken, heb er ook een gezellig beeld van een mand jonge hondjes bij ;)- Ik vind pups wel goed te lezen als onzin-woord wat een jongere aan de toestand van z'n ogen zou geven. Volgens mij is 'veels' nog altijd alleen spreektaal en hoewel het past bij de beleving van een jonge jongen, zou ik het als 'veel' schrijven. Mij stoorde het bij het lezen ietsje, maar wellicht ben ik hierin ouderwets? Het onderwerp is zeker interessant en geheel niet makkelijk. Maar ik mis iets, al weet ik zelf ook niet zo goed wat. De beleving van Jimmy zit wel erg weggestopt onder het geschetste beeld van zijn ouders -ongetwijfeld is dit in het echt ook zo, maar dat is geen excuus, voor een pakkender verhaal geloof ik dat ik wat meer interne strijd zou willen zien. Hij moet toch, ergens diep weggestopt, ook eigen gevoelens hebben. Zijn biecht komt voor mij nu onverwacht, onnatuurlijk, ik snap niet waarom hij het zo plompverloren op de ontbijttafel gooit, welke reactie hij verwacht, welke reactie ik kan verwachten. De laatste zin vind ik mooi geformuleerd. Loopt heerlijk en geeft mij ook een idee hoe hij onder zijn eigen verantwoording uit wil komen.

Tja

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 november 2014 - 19:52
Veels is volgens mij ook niet juist. In spreektaal hoor je het wel, maar hier is het geen spreektaal. Want ze nemen altijd heel veel tijd om te bidden? Zegt een jongen van die leeftijd nog mama en papa? Ik vind dat de ouders nogal lauw op zijn opmerking reageren. Jimmy wist hoe ze erover dachten en daar bedoelde hij vast deze reacties niet mee. Ze moeten verbijsterd zijn door zijn onthulling.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 november 2014 - 15:54
Bedankt voor de feedback ik denk dat ik iets te veel op de ouders gefocust ben. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het idee juist was om Jimmy te laten verwachten dat de ouders fel reageren terwijl het wel meevalt in werkelijkheid.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 november 2014 - 19:57
aha maar dat is voor de lezer te onverwacht/ onduidelijk denk ik; dan zou zijn opluchting er weer bij moeten ofzo ... en dan komen we buiten de opdracht, maar wellicht een mooi idee om voor jezelf iets uitgebreider/ evenwichtiger uit te werken

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 november 2014 - 21:33
De HP springt na een zorgvuldige opbouw ineens wel heel erg snel uit de kast. ;) Een gevoelig onderwerp zeker afgezet tegen deze achtergrond. Juist daarom ben ik wat teleurgesteld in het rustige plot van het verhaal. Een duidelijk geschreven debuut en welkom bij de wekelijkse schrijfopdrachten! :thumbsup:

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2014 - 11:50
@ Virtuosuo, ik vind het wel een bijzonder stukje maar toch mis ik nog wat. Zoals: waarom vindt Jimmy dat hij dit aan zijn ouders moet vertellen? Waarom is hij niet nerveus als hij dit als moment kiest om 'uit de kast te komen'?Waarom reageren de ouders zo lauw? Wat ik wel prachtig vind is die laatste zin. Het lijkt me zeker de moeite waard dit verhaaltje nog wat bij te schaven op bovengenoemde punten. :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2014 - 12:00
Virtuosuo, Mooi thema. Mijns inziens kan het wat perspectief betreft wat strakker - schrijf vanuit Jimmy, het is nu wat afstandelijk. Wel graag gelezen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2014 - 22:34
Hoi Virtuoso, welkom hier. Ik ben het in grote lijnen eens meet eerdere reacties. Ik mis ook de passie bij de hoofdpersoon, nu lijkt het alleen maar om kattenkwaad te gaan. Het is moeilijk natuurlijk als je het geheim pas aan het einde mag verklappen, maar toch, als je jezelf Virtuoso noemt, leg je de lat hoog :) Ik kijk uit naar je volgende verhaal.