Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Aanrader voor "bekende schrijver" fans op je omslag. Mag dat?

17 oktober 2014 - 12:46
Ik heb een boekomslag laten ontwerpen voor mijn eerste boek. Ik wilde op de voorkant een labeltje laten zetten met daarin de tekst "Aanrader voor "bekende schrijver" fans". De daadwerkelijke naam van de bekende auteur is voor dit onderwerp niet van toepassing. Voor mij is het een marketing onderdeel. Ik werd er op gewezen dat dit zonder de toestemming van de betreffende uitgever niet is toegestaan. Heeft iemand daar ervaring mee? p.s. Ik kom op Amazon.com dit soort verwijzingen met grote regelmaat tegen.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 oktober 2014 - 19:28
Dat mag inderdaad niet, dan zeil je zonder toestemming mee op de roem van een ander. Op Amazon etc houden ze het doorgaans bij de mededeling dat klanten die X kochten, ook Y kochten/bekeken. Of bedoelde je dat niet?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 oktober 2014 - 19:41
Gek genoeg willen die bekende schrijvers soms best wel eens hun naam verlenen aan veelbelovende auteurs. Ik zie het in de US regelmatig gebeuren. Het gaat daar niet zozeer om 'jouw naam, mijn naam', het gaat er om 'imprints', ofwel, 'hoe vaak wordt je naam genoemd' en 'jij lift nu mee met mij, maar mijn naam wordt weer genoemd en jouw fans kunnen ook weer mijn fans worden'...

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 oktober 2014 - 20:09
ik zie het op YA heel vaak. Beter dan de Hunger Games of vergeet datendat boek, lees je steeds vaker. Zowel op stickers op de voorkant als op teksten op de achterflap. Die boeken zijn van reguliere uitgevers. Ik vraag me ook altijd af of dit mag zonder medeweten van de bekende naam. Misschien wordt het oogluikend toegestaan. Volgens mij werkt het averechts. Mijn dochter leest dan een stukje van de eerste pagina en legt het boek dan steevast terug. Niets is beter dan.... (vul maar in) Maar als je naar een cadeau zoekt is het wel handig, denk ik. Of als je aan het oriënteren bent.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2014 - 14:47
In mijn visie valt dat gewoon onder vrijheid van meningsuiting. Als ik een recensie moet schrijven en ik vind het betreffende boek een aanrader voor fans van een bepaalde auteur, dan zou ik dat ook in mijn recensie vermelden. Er wordt niet vermeld dat het wordt aanbevolen door de betreffende auteur. Ik heb het inmiddels voorgelegd aan de betreffende uitgever. Hun PR & Marketing afdeling heeft het kortgesloten met de auteuse. Mevrouw van Royen ging er niet mee akkoord. Uiteraard respecteer ik de uitkomst. Ik heb de omslag laten wijzigen en de marketingtekst aangepast. Publicatie zal een dezer dagen plaats vinden. Bedankt voor jullie input.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2014 - 15:03
Een recensie schrijven is anders dan een auteur als marketing gebruiken. Bij een recensie is het inderdaad een mening die je mag uiten, maar als je dat gebruikt om jouw boek beter te laten verkopen dan kom je in een hele andere situatie. Vergeet niet dat de 'vrijheid van meningsuiting' grenzen heeft. En al ben jij van mening dat wat jij zegt waar is, de auteur is er op tegen en dat is in dit geval belangrijker.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2014 - 15:29
Goh. Eerst wil je de naam van de auteur niet noemen. Dan krijg je je zin niet en noem je hem wel. Beetje vreumd. Ik vind het volkomen logisch dat je voor dit soort verwijzingen toestemming moet hebben van degene wiens naam je noemt. Verbeeld je dat iemand later, als jij een bestsellerauteur bent, jouw naam op de omslag zet van een boek dat je niet kent. Het kan wel bagger wezen, zou oma zeggen. Dat wil je toch niet?

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2014 - 16:00
Mijn (reguliere) uitgever doet het in zijn aanbiedingsfolder wel. Mijn boek wordt aangeprezen als echt iets voor liefhebbers van Wim Daniëls en Paulien Cornelisse. Bij andere boeken staan soortgelijke teksten. Ik neem dus aan dat dat gewoon mag.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2014 - 22:31
Er is nogal een verschil of de uitgever refereert naar eigen schrijvers t.b.v. boeken uit het eigen fonds, of dat iemand een boek in eigen beheer uitbrengt en daar namen van andere schrijvers noemt. Datzelfde geldt voor citaten, muziek, foto's en filmmateriaal trouwens, wat betreft je boekomslag, boektrailertje, blogpromo. Onvervreemdbaar gedachtegoed (of auteursnaam dus) mag niet zomaar gebruikt worden om iets van jezelf aan te prijzen. En hey. Gelukkig maar. Even googelen leverde deze quote uit het juridisch woordenboek op: onvervreemdbaar "(auteursrecht) niet overdraagbaar op iemand anders, bijv. het persoonlijkheidsrecht van een auteur. Gerelateerde- en regelgeving: art. 25 Auteurswet 1912 ( Aw ) [context] " Gevonden op http://jw.juridischwoordenboek.com/contentDefinit… Wel gefeliciteerd met je aankomende boek trouwens :)

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
21 oktober 2014 - 9:26
Of het nu mag of niet: feit is dat het steeds vaker gebeurt. Ik denk dat mevrouw van Royen gelijk heeft om het af te wijzen. Ze staat al overal te kijk met haar doos en haar hoofd komt ze ongevraagd vaker tegen dan dat ze er voor wordt betaald, wat rest is haar NAAM. Die kun je niet ijdel gebruiken. Ze werkt hard aan haar naam, en of je haar boeken nu te pruimen vindt of niet, je kunt niet zomaar gratis meeliften. Ik denk dat als de uitgever een dergelijke tekst op je cover wil plaatsen, je wel erg sterk in je schoenen moet staan om "nee" te zeggen. Het lijkt een trend

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 oktober 2014 - 20:16
Ik ben het eens met Anaïd (en met anderen) en vind het ook maar logisch... Trouwens in de informatica is dat een marketing principe, als je b.v. het logo van een product wilt gebruiken op je eigen software, dien je daarvoor te betalen.