Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Welke software en accessoires gebruik je bij het schrijven?

6 november 2011 - 16:21
PC-stuff, wat is dat? Zie ik de oudere generatie zichzelf al afvragen. Dat is welke programma's, browsers en schrijfsoftware je gebruikt. Mijn lijstje is: -Opera, browser -FotoSketcher, voor omzetten foto's in tekeningen (aanbeveling voor jeugdboeken als je een getekende kaft wil maar een tekenaar te duur vindt.) -yWriter en word, natuurlijk voor het schrijven.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 april 2013 - 15:22
Mijn lijstje: - Pen en Papier (A4 notitieblok met lijntjes, schrijven, creatieve fase) - MS Word 2010 (schrijven) - MS Excel 2010 (voor namen, woordgebruik, de statistieken over schrijfsessies, etc...) - Paint.NET (coverontwerp, gratis) - Sigil (opmaak ePub, gratis) - Calibre (converteren Word->ePub, gratis) - Adobe Reader (proef bekijken, gratis) - Chrome (Internet voor research, promo, uitgeven, etc...)

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2013 - 22:15
Ik gebruik op mijn pc gewoon MS Word 2003 (ja lekker oud :) ) en op mijn laptop Open Office. Daarnaast gebruik ik online litlift.com om ideeen en mijn personages etc. in vast te leggen. Eerst deed ik dat in een apart Word bestand maar nu het online staat is het overzichtelijker en kan ik er tenminste ook overal bij.

JD

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2013 - 2:35
Weet iemand een programma om simpele kaarten te maken, gratis, hoeft niet top te worden, meer als steun om te schrijven.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2013 - 21:36
Ik heb nog een nieuwe appliatie aan mijn lijstje toegevoegd, genaamd "Ginger" dit is een applicatie die een soort van proeflezen doet voor je. Eigenlijk een soort veredelde spellings controle, enkel controleerd deze ook wat beter op of bepaalde woorden wel of niet passen in een zin en niet alleen of ze verkeerd geschreven zijn. Duurt enkel wel lang om door een 150+ pagina's te gaan, maar hij controleerd ook elke zin.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2013 - 14:09
Ik maak momenteel gebruik van yWriter5. Dat draait namelijk ook onder Linux en is bovendien bijzonder uitgebreid :) (O.a. mogelijk om e-books te maken). Verder heb ik nog ergens een boekje waar ik ideeën en plottwists in kan schrijven. En ik gebruik een heleboel notitieblaadjes (kleine vierkante papiertjes) om plotselinge ingaven snel op te kunnen schrijven :)

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 januari 2014 - 22:57
Ik heb mn oude laptop een verse reinstall gegeven en enkel en alleen in gebruik voor het schrijven. Word2003 en sla op in de cloud (skydrive). Werkt prima dat oude beestje. Voor plot/story overzicht (mn schrijfplan, zeg maar) heb ik Storybook gebruikt. Gratis te downloaden. Veel opties (die ik niet allemaal gebruikt heb) zoals verschillende verhaallijnen (strands) bijhouden, karakters, items en tijdsplanning daarvoor. Voor onderweg gebruik ik ouderwets een hardcover schrift (moet rekenschrijft zijn) en een vulpotlood. Voor de tv op mn ipad gebruik ik evernote (wat ik eventueel ook even op mn werk kan gebruiken via internet)

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 januari 2014 - 4:04
Sinds vandaag met Scrivener aan de gang... Ik heb nooit een programma gebruikt om structuur aan te brengen in mijn schrijven, waardoor het traag, log en moeizaam verliep, en nu knalde ik er vandaag al synopsissen uit voor 10 hoofdstukken! Verhaal onderverdeeld in 3 delen en het eerste deel is met 10 hoofdstukken klaar. Elk hoofdstuk bestaat uit een paar scenes, waar ik ook al minibeschrijvingen van heb staan. Fleursauvage, bedankt voor de tip!

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 januari 2014 - 8:34
Ik gebruik al drie jaar met veel plezier Scrivener en precies wat Rudez zegt, de functionaliteit om structuur aan te brengen in verschillende documenten werkt voor mij fantastisch. Losse word documenten en mappen worden bij mij één grote chaos. Daarnaast maak ik veel notities op een samsung galaxy note 8.0, werkt ook prettig door het gebruik van een pen.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 februari 2014 - 21:30
Scrivener, ook al jaren. De manier waarop je met synopsis, hoofdstukken en plaatjes (en andere documenten) kunt schuiven, helpt mij de structuur van het verhaal goed te blijven zien. Daardoor kan ik - op de momenten dat ik te weinig inspiratie heb om een nieuw stuk te schrijven of gewoon als ik aan herschrijfronde 5 bezig ben - gerichter schaven. Puur spiechiesch brengt de prettige beeldschermindeling me ook sneller in een "schrijftrance". En het internet, wat een schatkist is dat. Antwoord op al je vragen, en meer :D

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 februari 2014 - 12:30
Nog een Scrivener gebruiker, hier. De manier waarop je heel eenvoudig een structuur kunt opzetten met hoofdstukken en scenes, met op elk niveau een synopsis die je in een digitaal kurkbord kan zien, dat werkt gewoon voor mij. Veel makkelijker dan een hele outline structuur in een soort Excel-achtige sheet zitten intikken, wat veel andere tools wel verwachten. Ook de full-screen writing mode is voor mij een must. Anders raak ik niet helemaal in het verhaal. Alleen tekst, en verder niets, dat wil ik zien. Verder gebruik ik:
  • Evernote voor het bijhouden van ideetjes, in een aparte Notebook per schrijfprojectje,
  • Paper app op iPad voor het maken van schetsen en visuele overpeinzingen (die schetsen komen ook in Evernote terecht, natuurlijk),
  • en tenslotte mijn trouwe Moleskine schetsboekje, dat ik niet zo heel vaak gebruik, maar wat toch nog steeds het meeste voldoening geeft.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 februari 2014 - 21:34
Ja, Moleskine is heerlijk. Toch schrijf ik liever in een klein, dik, zwart boekje met kleine vierkante ruitjes van Papermate (circa 500 pp). Ooit gekocht in Londen, pas zes online bijbesteld zodat ik m'n leven lang niet meer zonder zal zitten :) Ideetjes, fragmenten en schetsen. Hergebruiken wordt zo erg makkelijk (voor mij).

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 april 2014 - 1:43
Scrivener gebruik ik ook, handig programmaatje, en de beta-versie voor Linux is niet beperkt in de tijd ;)... Verder heb ik ook storybook 4 staan, maar momenteel vind ik het nog te beperkt om goed te gebruiken... Is in java geschreven, dus cross-platform. Ik gebruik ook celtx, maar vooral voor scenario's. Anders ook eens kijken naar dramatica pro, een demo-versie is te downloaden... Heb ooit de demo-versie gebruikt van screenwriter 6 en zag er wel goed uit.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 april 2014 - 13:36
Ik was toch niet helemaal tevreden met Ywriter5, dat nogal een lelijk uiterlijk heeft. Een schrijfprogramma moet voor mij aan bepaalde eisen voldoen, maar de belangrijkste daarvan is dat het moet draaien onder Linux. En toen kwam ik de bèta tegen van Scrivener for Linux. Ik weet niet waarom ze het een bèta noemen, maar bij mij draait het programma uiterst stabiel. Het programma is erg overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en toch boordevol handige opties. Ik heb ooit een mock-up gemaakt van hoe een schrijfprogramma eruit moet zien, en het resultaat daarvan leek heel erg op Scrivener. Kortom, als je met Linux werkt (en ook met andere besturingsprogramma's), dan is Scrivener het ideale programma!

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2014 - 13:36
Hoi, Ik gebruik een HP NoteBook met als besturingssysteem Windows7. Als ik ga schrijven gebruik ik meestal MS Office Word 2007. Ben ik heel tevreden mee. Het is o.a. toegankelijk voor blinden, behalve het lint!!! :( Wat een warboel. Verder gebruik ik Excel voor het plannen van dingen en voor het bijhouden van mijn personages... Een echt schrijfprogramma kan er bij mij niet bij! Meestal ontoegankelijk en verschrikkelijk veel functies. Daarbij is zo een programma meestal in een vreemde taal. (Engels, Frans, Duits...) Hierdoor laat ik me echter niet beïnvloeden! :) Ik gebruik Internet Explorer om te surfen en voor de mail Windows Live Mail. Kladblok gebruik ik voor o.a. het schrijven van de bijdragen op Schrijven Online en voor de websiteontwikkeling. (Ja, ik kan niet met de grote invoervelden werken op websites. Dit ligt aan de schermlezer.) Verder gebruik ik dus een schermlezer (COBRA) met een brailleleesregel (Handy Tech Basic Braille).

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2014 - 15:51
Ik heb Kleintje, een 12 inch Lenovo thinkpad, en ze is geweldig! Verder gebruik ik A5 notitieboekjes van de appie, welke er officieel uitzien en handig te gebruiken zijn. (ze zijn verder significant goedkoper dan moleskin, dus dat vidn ik ook een voordeel) wat betreft mijn schrijf programma gebruik ik Scrivener, en daar ben ik best blij mee. Ik heb langere tijd Ywriter gebruikt, maar heb vorige nano scrivener uitgeprobeerd en ik ben verkocht!

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juli 2014 - 21:34
Op mijn computer en laptop gebruik in Microsoft Word 2007 en op mijn tablet Kingsoft Office om te schrijven. Ik heb dan vaak verschillende documenten. Eentje met achtergrondinformatie over personages en locaties, een voor het verhaal zelf en een document voor andere aantekeningen. Dat werkt voor mij eigenlijk wel prima :). Daarnaast heb ik altijd wel een notitieblokje bij me om ideeën op te schrijven. Ik zet veel verhalen ook op een eigen website, waarvoor ik Wordpress gebruik.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juli 2014 - 15:42
Ik gebruik iWriter op iPad en Mac en dat bevalt uitstekend. Geen afleidende knoppen voor opmaak, gewoon alleen maar typen! Toch denk ik dat ik na verloop van tijd niet om Scrivener heen kan (organisatie / structuur / overzicht).

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juli 2014 - 18:46
Ik gebruik gewoon Google Drive. Dit is online en gekoppeld aan mijn gmail account. Zo heb ik overal op elk mogelijk apparaat mijn documenten te beschikking. Je kan ze ook makkelijk exporteren naar Word of Pdf. Ik vind het alleen vervelend dat ik de inspringing niet kan instellen op 4 spaties.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 juli 2014 - 9:54
Ik gebruik ook Scrivener. Ik ben er heel tevreden over en gebruik het voor het schrijven van een manuscript. Voor korte verhalen gebruik ik Word, omdat bepaalde wedstrijden graag willen dat je het verhaal in Word doc inlevert.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 September 2014 - 13:28
Mag ik dit topic omhoog schoppen en een vraag stellen over Scrivener? Ik vind het een geweldig programma en schrijf het liefste in de full screen composition mode. Echter een probleem: tijdens het schrijven centreert het programma de pagina, waardoor de tekst steeds verspringt. Dit heet de type writer scroll line (in te stellen via voorkeuren, bij Editor). Ik wil dit graag uitzetten, maar ik weet niet hoe. Je kunt het in de gewone editor wel aan en uit zetten. Iemand een idee? Ik werk trouwens met Scrivener for mac.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 September 2014 - 20:28
Sjee, als je in de full-screen mode zit, ga dan naar Format - Options en dan de onderste optie Typewriter Scrolling. Deze werkt onafhankelijk van exact dezelfde optie in de editor-mode.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2014 - 22:18
En weet iemand anders dan wellicht of het in Scrivener mogelijk is om in de Editor-mode een ander font te gebruiken dan in full-screen?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
3 oktober 2014 - 11:01
Ik vind het alleen vervelend dat ik de inspringing niet kan instellen op 4 spaties.
Waarom wil je de inspringing instellen op vier spaties?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 oktober 2014 - 12:24
Ik vind het alleen vervelend dat ik de inspringing niet kan instellen op 4 spaties.
Hoi Onomatopee. Heb je dit probleem nog steeds? Ik heb zojuist gekeken (Google Chrome op Windows 7) en daar is het vrij eenvoudig in te stellen.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 oktober 2014 - 19:27
Hoi Bartsnel, Ik heb gekeken, maar ik denk eigenlijk niet dat je een ander lettertype kunt instellen voor full screen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2015 - 19:48
Wat voor mij heel fijn werkt wanneer het lastig wordt om mezelf te blijven concentreren is FocusWriter. Doordat alle knoppen en functies standaard verborgen zijn tijdens het schrijven kan ik me helemaal focussen op mijn verhaallijnen. Binnen dit programma kun je jezelf ook bepaalde doelen stellen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 januari 2015 - 11:30
Ik gebruik zelf Indesign als basis. Maar dat komt omdat ik het voor me werk gebruik. Ik hou er van om een pagina te maken met een 'oude' gelige kleur en een mooi lettertype, het brengt me altijd wat meer in de sfeer. Thuis heb ik ook het luxe probleem dat ik een Imac heb. Al kan je word wel kopen natuurlijk (wat ik nog steeds moet doen stiekem) gebruik ik nu gratis programma's en een simpel tikprogramma iwriter. Het is makkelijk om een goed programma te hebben. Uiteindelijk moet ik ook alles uit mijn mooie programma halen met het mooie lettertype en het in 12 punt Arial aanleveren :P

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juli 2015 - 9:39
Notepad om verborgen codering kwijt te raken InDesign voor layout WordWeb Engels woordenboek CorelDRAW (vector), Corel PhotoPaint (bitmap) voor 2D graphics Rhinoceros en Cinema 4D voor 3D graphics Heb ook Scribus en Lyx geprobeerd (geschikt voor wetenschappelijke publicaties), maar t.o.v. InDesign komen deze programma's tekort.