Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Afbeeldingen

Geachte forumleden, In mijn boek maak ik gebruik van afbeeldingen en elke afbeelding die ik vind zet ik in een aparte map. Nu heb ik begrepen dat je kleuren afbeeldingen het beste kunt afleveren in cymk besandsformaat? En ja... dat is een probleem want alle afbeeldingen zijn RGB. Nu heb ik een conversie programma gevonden en dat is eenvoudig te gebruiken maar of het wel goed komt? De foto's worden dan onnatuurlijk en wazig. Of maakt dit niet uit en komt dat met het drukken wel goed?

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Iedere drukker heeft zijn eigen eisen, maar cmyk is inderdaad vaak vereist. Bij een goede conversie verandert hooguit de kleur een beetje, maar het zou 0,0 invloed op de kwaliteit moeten hebben. Verdere eisen zijn vaak een voldoende hoge resolutie (300 of 600 dpi). Maar zoals Diana al zegt: overleg met de drukker. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat een drukker het liefst zelf de conversie naar cmyk doet omdat hij daar het beste resultaat mee kan bereiken.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Nu heb ik een conversie programma gevonden en dat is eenvoudig te gebruiken maar of het wel goed komt? De foto's worden dan onnatuurlijk en wazig. Of maakt dit niet uit en komt dat met het drukken wel goed?
Waarschijnlijk zien de foto's er onnnatuurlijk en wazig uit omdat de kleuren gescheiden worden (en later, bij het drukken, bij elkaar gevoegd). Misschien heb je iets aan onderstaande link? http://www.hooft.org/van%20ontwerp%20naar%20drukk…
Maar als je nog geen drukker hebt dan weet ik dat soort zaken het liefst van te voren
Waarom? Je kunt je gewoon laten voorlichten door de drukker, dan weet je meteen hoe hij je bestanden het liefst aangeleverd krijgt. Ik moet zeggen dat ik zelf jouw probleem nog niet tegengekomen ben; wanneer je van je manuscript, inclusief de foto's, een pdf-bestand maakt, kan de drukker het bestand vrij perfect drukken. Misschien maak je het jezelf te moeilijk?

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De ultieme wens is voor menig een en mijzelf daarbij niet uitgesloten om het geschrevene te laten uitgeven. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken heb ik gemeend alle zaken die van belang zijn, of kunnen zijn al van te voren te regelen. Dan hoeft de uitgever dit niet te doen. Vandaar. Mijn hartelijke dank voor de URL. Het lezen meer dan de moeite waard. Overigens heb ik bij de eerste aangeschreven uitgever waarschijnlijk al mazzel. Men is enthousiast en zal zsm contact opnemen. En daar is nu het wachten op. Spannend.

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In welk programma doe je de opmaak overigens? Let op dat er een (enorm) groot verschil is tussen wat je op het scherm ziet op b.v. een webpagina of word, dan wat je op een geprint stukje papier ziet. Voor drukwerk wordt CYMK aangehouden, dat zijn de 3 drukkleuren (Cyaan, Magenta en Yellow) en zwart (de 'K' uit CYMK) - dezelfde kleuren die ook in de meeste printers zitten. Op schermen geldt een RGB indeling, wat niet altijd compatible is met CYMK. Het veiligst is zelf de conversie te doen b.v. met Photoshop zodat je van tevoren weet hoe het eruit zal zien als het in CYMK is. Daarnaast zijn plaatjes op het internet meestal in 72dpi formaat waar voor druk meestal 300dpi nodig is. 600dpi is nergens voor nodig. Het kan geen kwaad 600dpi, maar is meestal overkill. Als je plaatjes wazig lijken dan is of het conversie programma niet goed, of je plaatjes zijn simpelweg van een te lage resolutie. Zet je opmaak om in een pdf bestand dan weet je meteen hoe het er gedrukt uit zal zien. Indien nog steeds wazig dan is er dus iets mis met je bron bestand of conversie.