Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Creative Commons

Hier is iets interessants: creative commons. Het idee is om een soepelere variant van het auteursrecht de wereld in te helpen, die het artiesten (musici, fotografen, tekenaars, schrijvers) makkelijker maakt om hun werk te (laten) verspreiden. Wat? De initiatiefnemers hebben een systeem opgezet van licenties waarmee je aan publiek kunt laten weten in hoeverre jij toestaat dat je werk gebruikt/verspreid wordt. Zo is er een CC-licentie die aangeeft dat je het goed vindt dat je werk verspreid en gebruikt wordt, zolang jouw naam maar vermeld wordt. Een andere, wat strengere, licentie geeft aan dat de maker oké is met verspreiding, zolang dat niet voor commerciële doeleinden is. En zo zijn er zes verschillende licenties. Hoe? Net als met copyright is er geen controlerende instantie. Het controlen of de regels die in CC zijn vastgelegd worden nagevolgd, is aan de auteur zelf. Vanzelfsprekend wordt ook een beroep gedaan op de integriteit van het publiek. Wat levert de instantie van Creative Commons dan wel? Je kunt van hun website een link halen die leidt naar een site waar de door jouw gekozen licentie staat beschreven in eenvoudige, duidelijk taal. Deze link kun je op jouw website (of blog, of facebookpagina) zetten zodat lezers weten wat je als houder van het auteursrecht wel en niet toestaat. Er zijn al verschillende (Engelstalige) sites waar auteurs hun verhalen vrijgeven onder CC-licenties. Waarom? Waar het op neerkomt is dat je werk gratis toegankelijk is voor het publiek. Dus waarom zou je dat willen? Verschillende redenen. Je schrijft uitsluitend uit liefde voor het schrijven en wil graag gelezen worden. Of je schrijft wel degelijk (mede) voor het geld, maar wilt graag enkele werken gratis verspreiden om je netwerk/bekendheid te vergroten. Of - en hiermee parafraseer ik het argument van de bedenker, Lawrence Lessig - je bent van mening dat het huidige systeem van copyright geen stand zal houden in een samenleving waarin ieder vrijelijk toegang heeft tot het internet. Wat denken jullie? Zouden jullie hier gebruik van maken? Zou je als auteur blij zijn met een manier om je lezer tegemoet te komen in de vrije verspreiding van je werk, of zit je daar helemaal niet op te wachten?

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vanzelfsprekend wordt ook een beroep gedaan op de integriteit van het publiek.
Ik heb geen hoop dat integriteit van het publiek mogelijk is.
[...] je bent van mening dat het huidige systeem van copyright geen stand zal houden in een samenleving waarin ieder vrijelijk toegang heeft tot het internet.
Het systeem blijft bestaan, al is het een illusie, je kan er geld mee verdienen.
Zouden jullie hier gebruik van maken?
Neen.
Zou je als auteur blij zijn met een manier om je lezer tegemoet te komen in de vrije verspreiding van je werk, of zit je daar helemaal niet op te wachten?
Ik wacht op niets.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Creative Commons heeft in het verleden maar al te vaak bewezen wel degelijk een meerwaarde te bieden. Gratis verspreiden kan je inderdaad ook zonder CC-licensie, maar het gaat er net om dat CC bepaald op welke wijze je werk verspreidt mag worden. Feit is wel dat Creative Commons vooralsnog vooral erg populair zijn in de informaticawereld. Zelf heb ik mijn eindwerk binnen de IT-sector vrijgegeven onder een Creative Commons. (Variant: Vrij verspreiden en bewerken met mijn naam als originele auteur). Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn al verschillende (Engelstalige) sites waar auteurs hun verhalen vrijgeven onder CC-licenties.
Er is een gedicht van mij gepubliceerd bij digitaal cultureel magazine 'De Optimist'. Klik de link en scrol helemaal naar beneden. http://www.deoptimist.net/2014/12/vers-in-de-etal… Dan zie je staan: Alles op De Optimist is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie. Met uitgebreide uitleg. Ik vind dat prima. Het betekent dat iedereen mijn gedicht mag verspreiden, zolang dat inclusief een naamsvermelding wordt gedaan, mijn gedicht niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, en niet veranderd wordt. Ik denk erover om die link hier in mijn onderschrift op te nemen, dat werkt dan gelijk met terugwerkende kracht over alles wat ik hier gepost heb (2682 publicaties) :P

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk erover om die link hier in mijn onderschrift op te nemen, dat werkt dan gelijk met terugwerkende kracht over alles wat ik hier gepost heb (2682 publicaties) :P
Te laat. Ik heb alles al gejat.