Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe verdienen Boekscout en Free musketeers hun geld

13 januari 2012 - 16:58
Beste mensen, schrijvers, denkers, auteurs & dichters, en anderen uiteraard, Ik heb hier al veel veel gelezen over POD, etc. En ik denk ongeveer te weten wat eigen beheer en pod nu eigenlijk is, maar zoals hier ergens eerder vermeld, is er een 'grijze zone' tussen dit alles. Ook ik, heb, zoals velen onder jullie, een aanzienlijk aantal pogingen gedaan om een uitgever te vinden. Zoals iedereen die zoekt, val je dan ooit wel eens op POD mogelijkheden, etc. Veel 'happy stories' hieromtrent heb ik niet gelezen echter. Ik weet wel dat iedereen fier is dat zijn of haar eigen boek 'op het schap staat', hopelijk tussen boeken van grote schrijvers, en dat ook iedereen fier is om het boek aan kennissen, stamgasten, familie, collega's, kinderen, kleinkinderen te tonen,te pas en te onpas, en dan worden beschouwd als 'schrijver'. Vele mensen lezen nooit een boek, laat staan er één te 'plegen'. Velen van ons, de grote meerderheid, zijn geen Shakespeare of Grunberg of Brusselmans. Of Jeroen Meus. Nu ga ik op 31/1 naar een Boekscout 'auteursvergadering', en ben eigenlijk beniuwd wat ik daarvan moet verwachten. Wat echter opmerkelijk is is het feit dat hier gezegd en geschreven is dat boekscout 'alles' uitgeeft. Boekscout is een bedrijf, dacht ik, een POD publisher. En die firma dient toch te 'verkopen' en winst te maken? Vele mensen hier schrijven dat ze 30, 50, 18 boeken hebben verkocht. Vele mensen hoopten warschijnlijk ook dat ze er duizenden gingen verkopen ... Tenzij je kookboeken schrijft (en liefst ook nog bekend bent) kan dat (na boek van ... zijn naam ontsnapt me nu even ... Kobe Ilse als bewijs). Ik versta echter niet hoe Boekscout geld kan verdienen aan het drukken van enorm beperkte oplagen van een boek van Tante Irma, waarvan ze dan zelf 12 exemplaren wegschenkt en 17 verkoopt, die ze bovendien zelf heeft gekocht eerst aan korting. Ik citeer nu Boekscout. Zelfde zal wel gelden voor Free Musketeers en anderen. Stel dat ze aan Tante Irma pakweg 5 euro verdienen per boek, dan is het maal negenentwintig, toch slechts nog maar geen 150 euro ... en dan nog personeel, en drukwerk, overheads, belastingen, BTW, verzekeringen, lunches, koffie (hoop ik toch) voor die auterursvergaderingen, lunches met de drukker, kerstboom in de gang, licht, electriciteit, water, salaris, etc ... Ofwel moeten ze 10000 van die auteurs vinden (minstens), het spul drukken in China, en hopen dat de volgende J.K. Rowling ... als bij magische wind bij hen terecht komt. Hoe verdienen deze mensen dan geld? J.J.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 mei 2013 - 22:38
Als jij zegt dat je het gevoel hebt dat ze nog niet helemaal zover is, dan is dat toch eerlijk? Geen verschil maken tussen familieleden en vreemden. Ik weet het wel. Maar toch ...

3 mei 2013 - 23:02
Ach, laat haar fijn in die waan. Ze is nu gelukkig en wie weet stoot ze haar neus nog wel een keer. Ik zou er niet zo moeilijk over doen. :)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
6 mei 2013 - 16:03
Sinds # 46 gaat het wel héél zijdelings over de originele topicvraag. ZENOdotus, ik waardeer je empathie voor je vriendin, maar misschien moet je voor vragen als die van jou even een ander topic openen. :ontopic:

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 mei 2013 - 20:57
On topic dan... Ik reageer hier even omdat ik nogal "gechoqueerd" geraakte van het feit dat iemand in een ander topic over boekscout zei dat het een opstapje is naar een reguliere uitgeverij... Dat is het uiteraard niet... Ze publiceren hèèl veel dat bij hen binnenkomt, dus de kwaliteitseisen zijn zo goed als niet bestaande... Ik, en velen met mij, zullen nooit een boek kopen die door zoiets wordt uitgegeven tenzij het om een bekende gaat... En daar gokken ze natuurlijk op... Daarom ook de vereiste aan e-mailadressen. Iedereen met een wat vriendenkring kan gemakkelijk zo'n honderd exemplaren verkopen, denk ik... Maar ik denk dat het uizonderingen zijn die veel aan vreemden zullen verkopen... Het is net zoiets als bij toneel... Ik ben een fervente toneelkijker, maar ik ga zelden naar een amateurtoneelgezelschap kijken, waarom? Omdat, enkele uitzonderingen daar gelaten het niveau van de acteurs op geen enkele manier kan tippen aan hun professionele varianten. Net zoiets als gewend zijn om champagne te drinken en dan schuimwijn voorgeschoteld te krijgen. Doordat ze praktisch geen risico hebben, verdienen ze aan elk boek dat verkocht wordt... Simpel als dat! Een gedrukt boek moet je al ettelijke exemplaren van verkopen voordat je de investering van de drukkosten terug hebt.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 mei 2013 - 22:42
Het is exact hetzelfde als amateurtoneel. Dat is het hele punt. Er is niets mis met amateurtoneel, maar als de amateur acteurs de illusie krijgen dat ze professionals zijn, is dat tenenkrommend en gênant.

3 juni 2013 - 18:31
FM goes America.
Dat was me even ontgaan. Ik zie dat ze samenwerken met Publish America. Daar heb ik wel eens van gehoord. Namelijk van Amerikaanse schrijvers die waarschuwen niet met deze partij in zee te gaan. Google naar "Publish America" en "scam" en je krijgt er een uitgebreid overzicht van.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 oktober 2013 - 18:36
Ik heb het contract voor Publish America net binnen en besloot toch even op google te kijken alvorens te tekenen. Was hoogst verbaasd over wat ik allemaal aantrof. Heeft er onder jullie iemand dat contract getekend?

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2013 - 14:00
Een partij, die zelfs een eigen Facebook-pagina 'Publish America scam' plus een blog onder dezelfde naam heeft, roept blijkbaar zoveel negative publiciteit op, dat er wel degelijk iets aan de hand moet zijn. Vertaald naar Nederland: zo'n bedrijf zou allang bij TROS Opgelicht bekend zijn. Niet tekenen dus. Er zijn genoeg andere, meer betrouwbare partners op de markt.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
9 november 2013 - 14:32
Ik kwam vandaag pas achter deze site. Ik heb inmiddels 8 werken met POD formule uit laten geven. Drie bij een privé uitgever Tilia Levis (echtpaar dat dat als een soort hobby al jaren doet). Bij hem moet het product wel aanslaan, maar ze verzorgen dan ook kritisch de tekst. Hun promotiemogelijkheden zijn echter beperkt, zodat de verkoop tegenvalt. Bij Freemusketeers hoef je geen 25 email-adressen aan te leveren als je zelf 50 exemplaren afneemt. Ze sturen geen exemplaar naar de KB en Biblion (doet Tilia Levis wel!) Ook wist Freemusketeers mij onlangs te verleiden om de uitgave in USA te brengen tegen 195 euro. Na maanden heb ik nog niets vernomen. Ook moet ik elk jaar weer vragen om het honorarium al is dat nauwelijks de moeite waard. Ik zal eens een poging wagen bij boekenbent of pumbo. Zelf heb ik jaren geleden op eigen kosten een boek uitgegeven. De kosten daarvan kreeg ik er wel uit, maar het aan de man brengen kostte veel moeite.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 december 2013 - 18:20
Ik ben er ingestonken en heb mijn tweede boek via Free Musketeers laten uitgeven in Amerika voor bijna 700 euro. De Engelse vertaling is om te huilen en duidelijk door een vertaalmachine getrokken. Sommige woorden zijn helemaal niet vertaald, en woorden als 'zij' enkelvoud en 'haar', zijn vertaald in they en his. Ook ik moet elk jaar vragen aan FM om de royalties over te maken op mijn rekening.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 december 2013 - 18:36
O jee, Anneke. Wat een ellende. Kun je het geld terugvragen( eisen) omdat ze een wanproduct hebben geleverd? Goed dat je het hier neerzet. Jaren geleden heb ik ook via FM een boek uitgegeven. Nu je het zegt, ik heb nooit een cent ontvangen. Toch ook maar eens informeren. Ze kunnen natuurlijk gemakkelijk zeggen dat er geen boek verkocht is. Bewijs het tegendeel maar eens.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2013 - 14:56
Wat erg dat Free Musketeers in zee gaat met een 'uitgever' die compleet niet betrouwbaar is. Dat is ook niet goed voor de reputatie van Free Musketeers zelf. PublishAmerica wordt wel vaker aangeklaagd: http://accrispin.blogspot.nl/2013/03/another-clas… (Writer Beware is sowieso een handige bron van informatie als je met Britse/Amerikaanse uitgevers te maken krijgt)

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2013 - 1:22
Ik, en velen met mij, zullen nooit een boek kopen die door zoiets wordt uitgegeven tenzij het om een bekende gaat...
Ik vraag mij af of dat voor velen geldt, omdat ik denk dat voor velen die niets met schrijven/uitgeven te maken hebben redeneren: een boek is een boek en zich niet interesseren voor hoe dat boek tot stand is gekomen. Wat meespeelt is denk ik ook de tijd; wanneer je een vergelijk met bijvoorbeeld de muziekindustrie maakt, zie je dat de afgelopen jaren er steeds meer kleine labels zijn ontstaan of dat artiesten/bands ervoor kiezen hun muziek in eigen beheer op CD uit te geven. Ook daarbij gaat op dat het mensen niet zozeer interesseert hoe zo'n schijfje tot stand is gekomen. De rol van een platenmaatschappij cq. uitgever is kleiner geworden. Natuurlijk heb je gelijk waneer je stelt dat een maatschappij als EMI meer kwaliteit in huis heeft aan artiesten dan het kleine label 'X' en als het om 'oude media' gaat heeft EMI natuurlijk ook meer mogelijkheden als het om verspreiding en promotie gaat. Vertaal je dit naar de boekenmarkt: ja, een grote uitgever koopt ruimte op een aantal schappen in de boekwinkel in, maar anderzijds is er ook hier de afgelopen tien jaar veel veranderd en net zoals de muziek en promotie/distributie daarvan zich voor een groot heeft verplaatst naar een medium als internet, gaat dat voor boeken ook op en is op bijvoorbeeld bol.com het verschil tussen een boek van een reeds zeer bekende schrijver en een debutant bij een kleine uitgever al veel minder groot, in de zin van dat beide boeken even makkelijk verkrijgbaar zijn. Ja, moeilijker voor de beginnende band cq. debuterende schrijver, maar vooral denk ik ook dat veel mensen het echt totaal niet interesseert hoe een boek (of cd) nou tot stand is gebracht en hoe vervaardigd. En ja, iedere partij heeft zo zijn belang; de uitgevers die handig inspelen op de veranderingen in media/media gebruik met weinig tot geen risico bij publiceren in kleine/minimale oplage en anderzijds 'de oude media' als in de grote en traditionele uitgeverijen met hogere kosten en meer risico , maar het gaat om een goed liedje dan wel een goed boek, denk ik.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2013 - 9:47
Toen digitale opname-apparatuur eindelijk betaalbaar werd omdat het gewoon software op een PC kon zijn, en je zelf een CD van de muziek van je eigen band kon maken, schoten de kleine opnamestudio's de grond uit en maakte haast elke band demo's en albums in eigen beheer. Dat is toen nog op TV geweest, zo bijzonder was het. Al die jongens en meiden hoopten en verwachten met zo'n mooi product eindelijk door te breken. 'Geen platenmaatschappij meer nodig!' riep het journaal. De platenbazen stonden er een beetje schutterend en onwennig naar te kijken. Moesten zij hun studio's dan ook maar verhuren? Uiteindelijk bleek dat het niet zo eenvoudig was. Het publiek kon al die bands niet vinden, de radio's bleven muziek spelen van de gevestigde producenten - uitzonderingen daargelaten- en het enthousiasme bij de amateurs ging over in realisme. Oke, je breekt dus niet meteen door met een mooi zelfgeproduceerd album: er moet meer gebeuren. En toen zag je dat mensen gingen bedenken wat allemaal wel kon, binnen de eigen grenzen, met alle nieuwe mogelijkheden. CD's met je eigen muziek verkopen bij een optreden. Bij de plaatselijke kroeg en supermarkt neerleggen. Je specialiseren in een onderdeel in het traject en jezelf verhuren aan anderen. Muziek online zetten met een PayPal knop ernaast. Inmiddels kan je zelfs je eigen videoclip opnemen. Allemaal prachtige, inspirerende voorbeelden. Ik zie paralellen met de boekenmarkt en ik denk dat het stof al aardig aan het dalen is. Ik denk dat er mooie dingen aan het ontstaan zijn. En ik denk ook, dat als freemusketeers en boekscout daar niet op tijd op in spelen (e books, betere contracten, transparantie) ze straks net zo sip staan te kijken als de uitgevers dat eerst deden.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2013 - 22:17
Pff. Ik heb dus afgelopen weken contact gezocht met FM omdat ik iemand ken die ook via FM had uitgeven. Die heeft er weleenswaar nog geen paar maanden op zitten maar goed. Daarnaast heeft ook zij haar boek laten uitgeven in de USA, haar vertaling was ook dermate om te huilen dat ze het zelf maar opnieuw heeft gedaan. Heb mijn manuscript afgelopen maandag naar FM gestuurd, nog niks terug gehoord. Maar als ik al deze verhalen hier lees dan heb ik ook zomaar het idee dat ik gewoon niet met ze in zee moet gaan. Ik heb mijn boek gewoon geschreven in mijn "spare time" gewoon om beetje rust te vinden na lange werkdagen. Ik wil er geen honderden euro's aan verdienen. Aan de andere kant heb ik ook geen cent over momenteel (verschillende redenen) om eigenlijk ervoor te betalen om het uit tegeven. Maar het uitgeven zou op zich wel leuk zijn, vandaar dat ik dus naar een PUB aan het kijken was zoals FM waar het niks kost.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 december 2013 - 15:21
Er is gelukkig volop keus, je bent niet gebonden aan deze twee (pumbo, Lulu). Dan moet je misschien iets meer werk doen om je eigen pdf te maken, maar je bent wel zo vrij als een vogeltje in de lucht. En het boek moet je toch uiteindelijk zelf wel betalen.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 december 2013 - 20:10
Ik ga waarschijnlijk naar createspace kijken nu... ook wel een POD maar dan meteen in het buitenland aangezien mijn boek in het Engels is zou dat mooi uitkomen. Al heel wat info van die website afgekeken en zie eigenlijk niet echt nadelen. Website staat ook vol met tips over opmaak etc. al wat van geleerd :)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 december 2013 - 20:27
Dat is van Amazon! Leuk. Ziet er goed uit. Kan je ook meteen een kindle e book maken. Heb je ook kunnen vinden wat de verzendkosten naar jezelf zijn, Ronva, voor een papieren boek?

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 december 2013 - 21:52
4 dollar als ik het goed zie maar misschien kijk ik wel mis :) Maar ben sowieso niet van plan enorm veel boeken zelf te kopen :P In ieder geval niet heel duur als je het mij vraagd..

9 maart 2014 - 8:44
LS. Als auteur heb je verschillende mogelijkheden, of strategieen, om je boek in de lezersmarkt af te zetten. In grote lijnen zijn er twee hoofdstrategieen: push en pull. Als je via een push-strategie je boek aan de man probeert te brengen, kom je uit bij een POD-uitgever. Het probleem hier is dat deze niets aan de distributie doet, en dat is essentieel de 'push' van jouw boek (door het boekenkanaal). Bij 'pull' gooi je het over een andere boeg. Het klassieke Nederlandse voorbeeld is Tommy Wieringa's Speedboat. Hij trok de vraag naar zijn eerste boek door al zijn vrienden de opdracht te geven er bij de locale boekenwinkel naar te vragen. Anno 2014 is de boekenmarkt veranderd, meer en meer mensen lezen e-boeken. Dit is een kans. Een debutante in de VS, die vijf jaar lang geen uitgever kon vinden, bracht haar debuut als e-boek uit en kwam op de lijst met bestsellers van de New York Times. Natuurlijk is er meer om tot de verkoop van uw boek te komen, de gehele zogenaamde marketing-mix rondom uw boekproduct dient op elkaar te zijn afgestemd, dit betekent ook dat u als auteur vanachter de schrijftafel vandaan moet komen om uw boek te promoten.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2014 - 20:15
[ Laatste advies voor flempike: waarom zou je dat in godsnaam doen, boekscout is leuk voor tante truus en ome jaap die hun zieleroerselen aan het papier toe vertrouwen en dan zeggen dat ze een boek hebben 'geschreven', maar voor serieuze schrijvers toch een belachelijk concept, kom nou toch met je mailadressen, wat een kinderachtig gedoe, bovendien is dit bedrijf bijna failliet zo hoorde ik laatst, vanwege de enorme concurrentie die serieuze schrijvers wel waardeert J.J.[/quote]

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 September 2014 - 10:38
Hallo, ik heb mijn script, ook aan boekscout.nl gestuurd, ik moet zeggen, op de opendag , werd het heel goed uitgelegd, alles staat ook zo in je contract, en ik ben heel erg goed geholpen. Nu is het in de verkoop, oké, je moet 40 email adressen hebben, van mensen die de folder eenmalig willen toegestuurd krijgen, daar moeten zij in toestemmen. Je wordt niet rijk van de boekverkoop, alleen van royalistisch. Dit kun je zo uitrekenen, 10% van de verkoop,minus belasting, dit is bij elke uitgever zo, dit kun je op het internet vinden. En ja, ik vindt het heerlijk dat mijn boekje is uitgegeven. Hoe het gaat lopen weet ik niet, ik zal het met der tijd melden. Ps. Erg hoogmoedig deze persoon die ons allemaal flut schrijver vindt. Waardeer gewoon het werk van iedereen, de beste schrijvers zijn ook laag begonnen.