Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

woordenschat

20 juni 2013 - 22:12
hii, ik had een vraagje, hoe kan je je woordenschat verbeteren en vergroten? Ik lees al een paar jaar boeken voor volwassenen bijv. die van mijn moeder of tante, maar ik vraag me af of dat wel effect heeft? Of moet ik echt hele moeilijke boeken gaan lezen? groetjes

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 juni 2013 - 22:18
Nah, moeilijkere boeken zijn niet eens nodig. Ook in niet zo moeilijke boeken staan hier en daar wel woorden die je nog niet kende. En wat dacht je van de wereld om je heen? Wat ik doe, is elke keer dat ik een woord lees, of zie of hoor, waar dan ook, opzoeken en onthouden. Soms, als het echt ononthoudbare woorden zijn, schrijf ik ze op mijn raam met whitebaordmarker :D

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2013 - 8:19
SOL frequenteren, een bont gekleurd gezelschap hier, en momenteel lopen er twee woordenlijstjes: mooie en lelijke, daar zit vast iets nieuws tussen.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2013 - 8:46
Gewoon veel lezen (bijvoorbeeld de krant). Als je dan een woord tegenkomt die je niet snapt, zoek deze dan op.

21 juni 2013 - 10:27
Probeer eens buiten je "comfortzone" te lezen. Pak eens een tijdschrift gericht op een heel andere doelgroep. Specialistische tijdschriften gebruiken een bepaald "jargon" dat vrij algemeen kan zijn. Bijvoorbeeld in de Panorama vind je makkelijk tien verschillende woorden voor het begrip "auto". In een blad over de natuur krijg je allerlei "jargon" daarover, zoals namen van planten en dieren, of verschillende soorten landschappen. In tijdschriften over koken en eten heb je weer heel andere woorden, bijvoorbeeld eenentwintig woorden voor "eetgelegenheid". Over allerlei hobby's heb je tijdschriften, daarnaast zijn er vaktijdschriften en tijdschriften over populair-wetenschappelijke onderwerpen. Voor bepaalde doelgroepen zie je ook wel een iets afwijkend taalgebruik (voor de jeugd, voor ouderen, voor homoseksuelen, voor allochtonen). Kranten kunnen ook interessant zijn, denk aan de economische en financiële pagina's met al hun termen die je elders niet tegenkomt, of in een religieus/filosofisch katern. Niet te vergeten de sportpagina's met hun heel eigen kijk op de Nederlandse taal. Als je schrijven over een bepaald onderwerp gaat (bijvoorbeeld: je hoofdpersoon is kapper) kan het geen kwaad eens een vakblad te lezen om je woordenschat over dat specifieke onderwerp uit te breiden.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2013 - 12:37
Ik speelde vroeger een spelletje met mijn vader. Hij moest een moeilijk woord bedenken en dan moest ik uitleggen wat het woord betekent. Ook een leuke variatie is dat je zelf moet nadenken over een woord dat je wel kent, het komt in je op als moeilijk woord, maar je kan het niet helemaal goed uitleggen. Dit moet je dan toch proberen en je vader vult je aan. Bij mij was het mijn vader, maar dit kan natuurlijk een ander figuur zijn....

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2013 - 18:05
Schrijf je in op www.beterspellen.nl. Kom je spelenderwijs alle grammaticaregels weer eens tegen en allerlei 'moeilijke' woorden die daarna niet moeilijk meer zijn.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2013 - 20:05
Ikzelf frequenteer geregeld synoniemen.net, doorgaans om alternatieven te vinden voor een simpel woord dat ik liever niet te vaak herhaal. Van het één komt het ander en voor ik het weet heb ik met interesse tien woordenlijstjes gelezen.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juni 2013 - 22:58
Kijk eens op synoniemen.net. Is al erg handig als je niet te vaak hetzelfde woord wilt gebruiken en soms kom je zo de meest mooie woorden tegen.

23 juni 2013 - 0:23
Ik vind toch dat je uit moet kijken met het leren van alleen woorden. Een (grote) woordenschat gaat niet alleen om het (her)kennen van woorden, maar ook om het kennen van de betekenis, hoe het woord gebruikt wordt (zowel grammaticaal als sociaal), wat de (subtiele) verschillen zijn met zogenaamde synoniemen, maar ook de verschillende (gevoels)betekenissen die een woord kan hebben. Daarom is het belangrijk de woorden in hun context te kennen, zoals ze door Nederlanders die weten waar ze het over hebben, gebruikt worden. Dus gewoon heel veel lezen. Zeker bij woorden die zelden voorkomen kun je flink de mist ingaan als je de precieze betekenis niet kent. En dan breng je lezers die het woord wel kennen ernstig in verwarring, en als je dat vaak genoeg doet, gaan ze zich ergeren en leggen je verhaal weg.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2013 - 19:03
Zoals schlimazlnik al zei, is het misschien belangrijk om buiten je comfortzone te gaan. Zelf ben ik hierdoor een stuk 'wijzer' geworden op het gebied van woordenschat. En eh.... eigenlijk groeit je woordenschat vanzelf, over tijd. Het gaat gewoon niet zo snel. Soms, als we het niet door hebben leren we toch allerlei nieuwe woorden.

11 augustus 2013 - 0:00
schlimazlnik heeft hier minstens twee punten verdient. Maar eigenlijk is het natuurlijk vooral een zaak de beschikbare woordenschat 'hard' te vergroten, dus zowel door meermaals lezen van teksten (uit diverse bronnen) net boven de eigen modale waterspiegel, maar dit in zoverre toe te passen dat het zowel schrijven als lezen comfortabel blijft. Forceren zal zich onvermijdelijk wreken, en da's jammer. Klassiekers zijn dan zowel qua vorm, stijl, uitdrukking en thema altijd een verplicht genot. Ik open met bijvoorbeeld de Grieken, diverse Romeinen (Tacitus), maar ook de Arthur-varianten en andere grote/kleine en/of oude/moderne sprookjes (Tolkien: Silmarillion), Kafka, Orwell en natuurlijk Tolstoj (eigenlijk alle russische reuzen). Kortom, te veel om &c want we leven te kort om alles door de ogen eten. En waar begint het? Ik lees mijn dochtertje met wederzijds plezier Grimm en Andersen voor op de maat van interpunctie en intonatie. Woorden verzwelgen voor het slapen gaan en de volgende dag kletst ze me de oren van m'n kop.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 augustus 2013 - 22:02
Ik ben ook fan van de website synoniemen.net en verder zorg ik dat ik veel en gevarieerd lees. Mijn man streeft er momenteel naar om iedere dag een stuk of tien onbekende woorden uit het woordenboek uit zijn hoofd te leren. Ik vraag me af of hij ze ooit in zijn schrijfsels zal gebruiken, maar ja, ieder zo zijn methode, toch?

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2013 - 12:51
Ik heb een eigen woordenboek gemaakt. Als ik woorden tegenkom onder het lezen schrijf ik woorden die ik niet ken (of niet zelf gebruik) op in de zin waarin ze staan. Later zoek ik de betekenis van de woorden op en schrijf die samen met de zin waarin ik ze gevonden heb op in een boekje. Door de zin erbij te laten kun je ook altijd zien hoe ze gebruikt worden. Zo nu en dan blader ik mijn boekje door of laat ik me overhoren. Het is wat werk, maar ik merk dat mijn woordenschat langzaamaan verbeterd.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 September 2013 - 21:55
Daar vraag je wat, want je woordenschat kan altijd aangevuld worden. Als je in het Nederlands schrijft is de mogelijkheid oneindig vanwege de veel gebruikte mogelijkheden die het nederlands kent. Je kunt nieuwe woorden ook opschrijven om het te bewaren.