Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Thema

30 mei 2013 - 20:29
Hallo allemaal, Ik weet niet of dit een goede topic is hiervoor. Wil iemand hem anders verplaatsen? Mijn redacteur begeleidt mij met een nieuw boek. Ze heeft nu twee hoofdstukken gelezen. Is fijn. Haar vraag is: Heb je het thema bepaald en weet je waar je uitkomt. Nou weet ik wel waar ik ongeveer uit wil komen. De verhaallijn is duidelijk voor me. Maar het thema? Wat is nou het thema. Kunnen jullie helpen? Het verhaal gaat over een pubermeisje ( ja, ik heb zelf pubers in huis). Ze worstelt met één groot probleem: haar moeder lijdt aan een psychiatrische aandoening: verzamelwoede en koopverslaving. Het huis, de tuin, de oprit, de schuur zijn één grote puinhoop en zij denkt dat ze geen enkel vriendje kan uitnodigen. Als ze ook nog eens een brief van de buurt onderschept raakt ze in paniek. Mensen in de straat zijn van plan om dit probleem aan te pakken. Ze geven haar moeder twee weken om de boel netjes te maken. Haalt ze dat niet of weigert ze, dan wordt de gemeente erbij gehaald. Hoe kan ik hier nou een thema uithalen? Hoe zouden jullie dit thema benoemen?

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2013 - 20:36
Het thema relateer ik altijd meer aan de ontwikkeling die hoofdpersoon meemaakt. Neemt ze het voor haar moeder op, dan is het thema dat familie boven alles gaat. Kiest ze uiteindelijk de kant van de buurt, dan is het thema vogeltjes die het nest verlaten, of doet ze iets heel anders, dan is het thema vroeg volwassen worden, etc.

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2013 - 20:45
Maar ik kan dus niet zeggen: Thema is: Blijf nooit met problemen zitten, praat erover. Dat is geen thema? Dat is een motto? Ze gaat allerlei gekke dingen doen om haar moeder van haar verzamelwoede af te krijgen. En ik wil dat ze zover komt dat ze één van haar vriendjes vertrouwt. Dat ze er samen uitkomen. Dat er echt nog wel mensen zijn, die "super" zijn als je het moeilijk hebt.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2013 - 22:32
Haar vraag is: Heb je het thema bepaald en weet je waar je uitkomt.
Jouw antwoord lijkt me dan eenvoudig: nee, dat heb ik nog niet bepaald. Het lijkt me dat je dit het beste met je redacteur kunt bespreken. Zij heeft de eerste twee hoofdstukken gelezen; ik niet. Bij het lezen van je korte weergave van het verhaal kan ik wel een paar thema's bedenken, maar of die kloppen, dat weet ik dus pas als ik je verhaal gelezen zou hebben. Heb je al een eerste versie af? Dat idee heb ik nl. niet als ik je bericht lees. Ik kon zelf pas de thema's van mijn roman bepalen toen ik de eerste (volledige) versie geschreven had.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2013 - 11:23
Dag Elfrith, Veel schrijvers kiezen niet bewust voor een dieperliggende boodschap(pen) (thema's) van het verhaal. Dat ontstaat veelal gaandeweg het schrijven of soms ontbreekt het zelfs. Misschien is het nog te prematuur om bij twee hoofdstukken je thema of thema's al te willen vaststellen, tenzij je bij de opzet van je manuscript hier heel doelbewust voor hebt gekozen. In post #4 bevestigt Andrea dat ze pas na haar afgeronde verhaal de thema's kon bepalen. Ik zou me nu -in deze prille fase van je verhaal- daar niet al te druk over maken! Heel veel succes en plezier bij het vervolg van je manuscript! Groet, Joanne

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
31 mei 2013 - 11:34
Wat is je doel met het schrijven van dit boek? Als je dat verwoordt hebt, kom je waarschijnlijk al dicht in de buurt van je thema.

31 mei 2013 - 12:19
Ze wil met dit boek vanaf het begin meehelpen :-) Ik heb nog maar drie hoofdstukken af. Ongeveer.
Als iemand mee wil helpen, is het wel handig te vertellen waar je heen wilt gaan. Niet alleen hoe het verhaal loopt (de verhaallijn) of hoe de opbouw ervan is (de plot), maar ook wat je er mee wilt zeggen of uitdrukken (het thema). Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Thema_(literatuur) Het motto kan het thema verwoorden of erbij aansluiten. Als je maar wat aanbroddelt (ontdekken en onderzoeken tijdens het schrijven), dan kan het thema je pas aan het einde helder worden, als je weet wat je wilt kun je het thema heel bewust gebruiken om je stijl neer te zetten, om de plot scherp te houden, om bepaalde dialogen te vormen en om je personages te karakteriseren. Dat kun je natuurlijk ook achteraf doen door herschrijven, maar als je een redacteur hebt die je het hele proces wil bijstaan zul je toch op een wat professionelere manier met het verhaal moeten omgaan en wat strakker naar het einde gaan.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2013 - 13:55
@Schli, goed punt. Ik ging er vanuit dat Elfrith bewust voor geen thema had gekozen (hetgeen ook in verhalen voorkomt). Jouw post laat haar nu (juist in de cruciale opstartfase) bewust vooraf na te denken over de keuze wel/niet een thema in het verhaal uit te werken. En zo ja, welke en hoe. Neemt niet weg dat ik moeite heb met jouw stelling 'aanbroddelen', waardoor je thema's achteraf pas helder worden. Ook bij een gedegen / intensieve voorbereiding van het manuscript (waarbij personages tot in de puntjes worden gekarakteriseerd), kunnen gaandeweg het schrijven onbewust (sub)thema's in het verhaal ontstaan. Dit heeft niets met aanbroddelen te maken, maar met de gedetailleerde uitwerking van personages waarin we altijd putten uit onze bron: de eigen visies en reflecties. Tenminste, ik spreek uit eigen ervaring. Om bepaalde fragmenten of overgangen krachtiger te maken, laat ik personages dingen zeggen/doen die ik vooraf niet in detail had uitgewerkt. Ik geef ze dan iets mee uit mijn eigen waarnemingen, waardoor onbedoeld nieuwe (sub)thema's kunnen ontstaan. Ik wil dat geen aanbroddelen noemen.