Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Cover & typografie

28 oktober 2012 - 9:49
Enkele vraagjes voor de schrijvers die reeds zelf een cover lieten ontwerpen (tekenen, schilderen, etc): 1) Aan welke vaste kost (en/of zijn royalty's gangbaar?) mag je je als schrijver verwachten voor de voor- (en achter?) flap van een (zelf) uit te geven script/boek? 2) Doet diezelfde persoon ook de typografie wat de tekst op de flap betreft (zoals de titel die door/op de tekening komt, etc)? 3) Is er dan overleg met de drukker wat betreft het kleurengebruik (voorprent-achterflap kleur en dergelijke?) en typografie? 4) Of hoe dient dit (samen met de typografie van de binnen(boek)tekst zelf) dan (reeds volledig zoals het boek eruit komt te zien?) door jezelf te worden aangeleverd? Vele vragen over hoe dit in zijn werking gaat. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie ervaringen. Bedankt!

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2012 - 8:55
1. Kosten hangen af van urenbesteding. Eeen paar honderd euro ben je zo kwijt. Stockfoto's moeten vaak worden gekocht. Royalty's zijn niet gangbaar, maar wellicht kun je iemand vinden die dit wil doen op royalty-basis. 2. Ja. 3. Een drukker denkt verder niet, die stampt gewoon door. De vormgever levert een kant-en-klaar bestand aan, in het formaat dat de drukker wenst. 4. Geen ervaring mee. Ik verwacht dat de drukker het als kant-en-klare bestanden wil aangeleverd krijgen.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2012 - 10:43
Kostprijs van het 'plaatje' zal er ook van afhangen of je een reeds bestaande afbeelding gebruikt of dat je er een op maat laat maken. Bestaande foto's/afbeeldingen zijn altijd goedkoper. - Op http://www.shutterstock.com kun je voor 39 euro vijf foto's downloaden die voor commercieel gebruik bedoeld zijn. Geen royalities want je koopt de licentie om de afbeelding voor altijd te kunnen gebruiken. - Op http://www.flickr.com kun je ook een boel knappe foto's terugvinden, zowel van hobbyisten als professionals. De professionals bieden licenties voor hun foto's dikwijls aan via de Getty collectie (http://www.flickr.com/gettyimages). En als de foto die je wilt niet in het Getty-aanbod zit, dan staat het je altijd vrij de eigenaar te contacteren en te vragen welke prijs hij vraagt. - Op http://www.deviantart.com/ vind je een mix van foto's en andere kunstwerken. Volgens de voorwaarden mag je er geen enkele afbeelding gebruiken zonder toestemming van de auteur, tenzij die anders vermeldt. Ze hebben daar niet echt een 'Getty-aanbod' maar meestal volstaat het om de eigenaar te contacteren en dan te informeren naar de kostprijs. De kans is overigens groot dat je daar de toestemming krijgt om iets gratis te gebruiken mits je enkel de naam van de kunstenaar vermeldt in het boek. Of je maakt gewoon zelf iets. Je hoeft geen PaintShop Pro te hebben om een afbeelding te editeren. Met een Paint.NET geraak je dikwijls ook al ver. Titel op de cover: kun je er eigenlijk ook gewoon zelf op zetten met een eenvoudig Paint-programma. Standaard staan er al een hoop lettertypes geïnstalleerd op je computer. Andere lettertypes kun je bijvoorbeeld afhalen bij http://www.1001freefonts.com/. Dat is niet anders dan het ttf-bestandje downloaden, dubbelklikken en op 'installeren' klikken. Fonts waarbij het commercieel gebruik gelimiteerd is, worden meestal aangeboden in een zip-file waarin, naast het feitelijke ttf-bestand (=de font), ook een tekstbestandje zit met de uitleg wat je moet doen als je het wilt gebruiken. Sommigen vragen een donatie via Paypal, anderen willen gewoon een vermelding.

10 april 2013 - 11:53
Een goede cover is voor onbekende schrijvers vaak het halve werk. Ik kan me voorstellen dat niet eenieder geld heeft om een professional in te huren . Maar voor veel covers geldt dat ze er gewoon amateuristisch uitzien - om nog maar te zwijgen over de typografie (een vak apart). Als je er echt iets van wilt maken zou ik je aanraden om eens bij een Engelstalige boekenwinkel te gaan kijken. Engelstalige uitgevers besteden veel meer geld aan hun covers (en minder op de kwaliteit van het papier). Een voorbeeld: De Nederlandse versie http://www.bol.com/nl/p/de-kaart-en-het-gebied/10… De Engelstalige versie http://www.bol.com/nl/p/map-the-territory/1001004… (En mocht je het je afvragen: ja, de folie heeft reliëf en is onderdeel van de cover) Waarschijnlijk zullen dit soort dingen buiten je budget vallen maar ik zou waarde van de cover van een boek niet onderschatten. Daarom zou ik nooit een programma als paint.net gebruiken. Het is net als dure programma's als Photoshop pixel-georiënteerd en dat komt niet ten goede van de typografie. Dan zou ik eerder gebruik maken van de dtp-functies van een programma als Word. Daar bestaat de typografie uit vectoren. Dat is een stuk strakker. En drukkers stampen niet gewoon! Het zijn vakmensen. Ze kunnen je helpen met het opstellen van een offerte. Ik weet niet wat voor papier je wilt gebruiken. Des te witter is ook duurder. Hetzelfde geldt voor gewicht, maar dat moge duidelijk zijn. Maar als je contact opneemt met een drukker kan hij je dat allemaal zelf vertellen, inclusief de manier hoe je het moet aanleveren. Hoogstwaarschijnlijk is dat een PDF, maar misschien mag dat ook in een Word bestand aangeleverd worden. Succes

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
10 april 2013 - 13:38
1) Aan welke vaste kost (en/of zijn royalty's gangbaar?) mag je je als schrijver verwachten voor de voor- (en achter?) flap van een (zelf) uit te geven script/boek?
Deze vraag begrijp ik niet. Kun je wat preciezer uitleggen wat je bedoelt?
2) Doet diezelfde persoon ook de typografie wat de tekst op de flap betreft (zoals de titel die door/op de tekening komt, etc)?
Een typograaf is van de letters; maar een omslag wordt vaak door iemand anders vormgegeven dan de persoon die het binnenwerk doet (de z.g. 'platte tekst').
3) Is er dan overleg met de drukker wat betreft het kleurengebruik (voorprent-achterflap kleur en dergelijke?) en typografie?
Voor zover ik weet geen overleg. Wel instructies, waaruit overleg kan ontstaan, wanneer de een iets zou willen wat de ander lastig vindt om uit te voeren.
4) Of hoe dient dit (samen met de typografie van de binnen(boek)tekst zelf) dan (reeds volledig zoals het boek eruit komt te zien?) door jezelf te worden aangeleverd?
Dit kun je overleggen met de drukker die vaak ook een zetter in dienst heeft. Ze zullen je alles kunnen uitleggen. Loop eens binnen bij 'de drukker om de hoek'. Maar let wel: zetten en drukken zijn echte ambachten. Wat die mensen kunnen, doe je niet zomaar na. Bovendien hebben ze (dure) programma's waar ze ervaring mee hebben, en kennis door studie en ervaring opgedaan.
Vele vragen over hoe dit in zijn werking gaat. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie ervaringen. Bedankt!
Als je het echt mooi wilt hebben, zou ik een offerte opvragen.

10 april 2013 - 19:26
3) Is er dan overleg met de drukker wat betreft het kleurengebruik (voorprent-achterflap kleur en dergelijke?) en typografie?
Als je in eigen beheer uitgeeft, geef jij de drukker de opdracht (met de illustratie voor het omslag). Die drukker zal over het algemeen een proefdruk laten maken om te kijken of het inderdaad is wat je in gedachten had. Zo niet, dan kunnen ze opnieuw beginnen. Het helpt natuurlijk als je, voordat je de opdracht geeft, enigszins op de hoogte bent van de gang van zaken en de namen van lettertypen of de specificaties van kleuren.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2013 - 10:31
De drukker heeft een model nodig: een kant-en-klaar 'zetsel', waar alles op staat wat hij drukken moet, en dat alles binnen bepaalde marges. De drukker gaat niet over de pre-press - dat is echt een afdeling apart.

11 april 2013 - 15:08
De drukker heeft een model nodig: een kant-en-klaar 'zetsel', waar alles op staat wat hij drukken moet, en dat alles binnen bepaalde marges. De drukker gaat niet over de pre-press - dat is echt een afdeling apart.
De drukker gaat wel over de inkt die hij in de drukpers giet: daarom kun je daarover nog steggelen met de drukker, als de kleur niet klopt (uit ervaring: een logo met een specifieke kleur die nogal moeilijk bleek te zijn voor de drukker). Of als andere dingen die de drukker moet uitvoeren niet goed zijn gegaan.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
11 april 2013 - 18:09
't Hangt van de ondergrond(kleur) af hoe een gekozen kleur eruit komt te zien. Drukkers maken gebruik van de pms-waaier - Pantone (*) - waar vele honderden kleuren te mixen zijn. Maar er worden ook steeds nieuwe kleuren ontwikkeld; dat klopt. Dat is overigens specialistenwerk, geen toevalstreffers. Overigens is drukinkt niet vloeibaar, die giet je niet, maar spatel je. (*) http://www.pantone.com/pages/pantone/index.aspx

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 april 2013 - 0:35
Deze vraag begrijp ik niet. Kun je wat preciezer uitleggen wat je bedoelt?
Ik had het eigenlijk over het aandeel van de tekenaar hierin, denk ik, het is dan ook een tijdje geleden dat ik dit topic opende. Momenteel is zelf laten drukken niet aan de orde, maar ik leer nog altijd bij, en het blijft interessant om er meer over te weten te komen! Dankjulliewel dus voor alle reacties :)!