Snel vraagje over informatica

10 januari 2013 - 12:56
Hoi iedereen, Ik mijn verhaal probeert de hp een internetaccount te hacken. Ze heeft hier echter geen kaas van gegeten. Mijn tweede persoon wel, hij komt haar tegen terwijl ze een boek leest over informatica (iets heel basic en user-friendly, e.g. informatica for dummies ofzo). Om haar te plagen vraagt hij iets wat wordt beschreven in het eerste hoofdstuk van dat boek, waarna opvalt dat ze het niet echt heeft zitten lezen, want ze weet het niet. Nu is mijn vraag: weten jullie wat ze in het eerste hoofdstuk van een informaticaboek zoal beschrijven, want ik heb er ook geen kaas van gegeten. Ik zoek een vraag over informatica die in een eerste hoofdstuk zou kunnen staan, een term uit het jargon bvb. Wie kan mij helpen? Alvast heel fel bedankt Capucine

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 januari 2013 - 13:18
Hacken is iets voor gevorderden. Lijkt mij voor een nitwit ongeloofwaardig dat überhaupt zelf te willen doen... Vraag is m.i. niet te beantwoorden voordat het duidelijk is welk niveau zo'n boek aanspreekt.

Lid sinds

20 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
10 januari 2013 - 13:28
informatica is veel te algemeen als je wilt hacken. Informatica gaat over structuren, methodes en organisatie. Meta niveau zeg maar. Ik zou dan 'computerbeveiliging voor dummies' nemen. De makkelijkste manier om toegang te krijgen tot een account te voor mensen zonder technische kennis is via social engineering. Dus iemand een nepmail sturen dat ie zijn wachtwoord moet doormailen, of bellen uit naam van de internetprovider. Maar goed, daar trapt lang niet iedereen in natuurlijk (gezien het aantal slachtoffers in 2011 toch nog wel heel veel mensen).

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 januari 2013 - 13:51
Als ik iets zou willen hacken, dan typte ik op google in 'account hacken' en las daar de talloze gebruiksvriendelijke tutorials, gepost door anonieme edoch vriendelijke internetboekaniers.

10 januari 2013 - 14:10
Social engineering is inderdaad het handigst als je geen technische hackersmarts hebt. Volgens mij heeft Kevin Mitnick een boek geschreven hierover, of is er in samenwerking met hem een boek verschenen. Daarin doet hij uit de doeken hoe eenvoudig social engineering is. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_Mitnick Misschien staat een term als DOS (Denial of service)-aanval als voorbeeld in een inleiding, omdat dit vaak voorkomt en dan ook de krant haalt. Je kunt het nog laten verwarren met het DOS (Disk Operating System)

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 januari 2013 - 16:50
In het eerste hoofdstuk zou het verschil tussen http en https (beveiligd) kunnen staan? Om te hacken heb je volgens mij ook geluk nodig, bijv. dat je op een inlogomgeving komt en het wachtwoord 'anoniem', 'admin' oid is. Lukt dat niet, dan zoek je het nummerbord van diens auto, de geboortedatum (ook van gezinsleden), trouwdag of de naam van een huisdier? Lukt dat niet, dan wordt het iets ingewikkelder ;).

10 januari 2013 - 18:33
Hoi, bedankt voor de tips. De persoon gaat zelf niets hacken, het feit dat ze een boek gekocht heeft over informatica bewijst alleen maar meer dat ze zelfs geen ideeheeft dat het zo moeilijk is. Verder heeft het ook weinig met het verhaal van doen, maar ik heb graag dat het juist is :-)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 januari 2013 - 19:02
Het lijkt mij ook waarschijnlijker dat er via Google gezocht wordt, maar wij kennen het verhaal natuurlijk niet. Als je wil weten hoe een informaticaboek eruit ziet kun je bijvoorbeeld hier kijken: http://nl.wikibooks.org/wiki/Lijst_van_informatic… En het eerste hoofdstuk van het boek 'basiskennis informatica' staat hier: http://nl.wikibooks.org/wiki/Basiskennis_informat… Het ligt inderdaad mijlenver van echt hacken vandaan.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
11 januari 2013 - 10:55
Als ik zo'n vraag heb loop ik de bieb binnen of een boekwinkel en kijk in zo'n boek. Dan kun je daar precies uit halen wat je gebruiken kunt in je verhaal.