Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijven en schizofrenie

Vandaag gelezen in de krant. ik vraag me af hoe men hier op het forum over denkt. Woensdag 17 oktober, AD. Creatievelingen zijn vaker geestesziek. Mensen met creatieve beroepen worden vaker behandeld voor geesteszieken dan de gemiddelde burger. Er is vooral een verband tussen schrijven en schizofrenie, aldus onderzoekers van de Karolinska universiteit in Zweden. De uitgebreide studie omvatte de gegevens van 1,2 miljoen patiënten en hun familieleden. Mentale aandoeningen als anorexia en autisme komen ook vaker voor bij dansers, onderzoekers, fotografen en auteurs. Laat ik hobby-fotograaf zijn en hobby-schrijver. Dan vraag ik me af of ik dubbele kans loop om een psychiatrisch ziektebeeld te krijgen. Open vraag? Of zou er werkelijk een verband bestaan tussen creatie geest en gestoorde geest?

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een mens wordt niet creatief, een mens is het van nature. De een op dit gebied, de ander op een ander. Dit gegeven koppelen aan geestelijke aandoeningen is een zonde tegen de schepping. Een geestelijke of mentale afwijking, deficit, mutatie of hoe je het noemen wilt, is een ernstige zaak die met creativiteit niets te maken heeft. Dat te beweren is een dwaalleer.
Volledig mee eens.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oud nieuws: de diverse verbanden zijn al jaren bekend en volkomen verklaarbaar.
Dat vind ik wel interessant. Heb je misschien suggesties voor artikelen of Google om er meer over te lezen?

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nee, niet online. Er stond een stuk over in Psychologie Magazine en in het boek Stil van Susan Cain (met een hoop referenties naar andere onderzoeken). Maar je komt het vaker tegen als in "genialiteit grenst aan gekheid". De link tussen schrijven en schizofrenie kende ik nog niet, wel die tussen creativiteit, de introverte hoek van het autistisch spectrum en paranoïa (wat in dezelfde hoek zit als schizofrenie). Als je erover leest, is huet ook niet meer dan logisch.