Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijven en schizofrenie

17 oktober 2012 - 13:30
Vandaag gelezen in de krant. ik vraag me af hoe men hier op het forum over denkt. Woensdag 17 oktober, AD. Creatievelingen zijn vaker geestesziek. Mensen met creatieve beroepen worden vaker behandeld voor geesteszieken dan de gemiddelde burger. Er is vooral een verband tussen schrijven en schizofrenie, aldus onderzoekers van de Karolinska universiteit in Zweden. De uitgebreide studie omvatte de gegevens van 1,2 miljoen patiënten en hun familieleden. Mentale aandoeningen als anorexia en autisme komen ook vaker voor bij dansers, onderzoekers, fotografen en auteurs. Laat ik hobby-fotograaf zijn en hobby-schrijver. Dan vraag ik me af of ik dubbele kans loop om een psychiatrisch ziektebeeld te krijgen. Open vraag? Of zou er werkelijk een verband bestaan tussen creatie geest en gestoorde geest?

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2012 - 20:58
Ah, nee. absoluut niet. Ik vind het eerder een inleven in het onderwerp, het inzetten van onze vrije cerebrale creativiteit. Daar kan toch niks op tegen zijn.

dwe

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2012 - 21:16
@Angus, probeer ik de aardappelen voor je uit het vuur te halen...

18 oktober 2012 - 21:17
Er zijn al talloze wetenschappelijke verhandelingen over het onderwerp verschenen. Als het onderwerp je zou interesseren, zou je die gaan lezen in plaats van op gemeenplaatsen, onzin en onderbuikgevoelens afgaan.

dwe

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2012 - 21:22
Dat is waar, Schli. Maar als je het zekere voor het onzeker wilt nemen kun je het best je pen in de wilgen hangen.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2012 - 22:22
oh shit... i'm screwed hahaha. Interest artikel, maar niet echt heel verbazingwekkend voor mij. Ik bedoel, als schrijver/ster verplaats je jezelf in een andere wereld... je hebt er fantasie voor nodig en die is nou eenmaal sterker bij mensen waar 'een steekje los' bij zit (niet neerbuigend bedoelt!!). Wat dat betreft is het wellicht meer een zege en schrijven een gezonde uitlaatklep?

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
19 oktober 2012 - 1:24
O jee, dan zitten er bij mij wel heel veel steekjes los. Vind je dat ik naar een psychiater moet gaan? :confused: Ben ik nog on topic?

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 8:33
@ Schlimazlnik Als je er wetenschappelijke artikels over leest, wil je weten wat daarover al geweten en geschreven is. Als je er een topic over opent op een forum, of in dat topic post, dan wil je weten wat medeforumgangers erover denken en wil je ook je eigen idee erover delen. En ja, daar hoort ook buikgevoel bij. Persoonlijk vind ik het zonde om alleen te leven volgens het hoofd. @Tja Nee, je hebt geen psychiater nodig, wel ontwikkelingsgelijken. Gelukkig zijn die er wel.

Fae

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 8:51
O jee, dan zitten er bij mij wel heel veel steekjes los.
Bij wie niet?
Vind je dat ik naar een psychiater moet gaan? :confused:
Nee. Als vooral auteurs relatief vaak last hebben van psychiatrische ziektes, zou je dit forum als zelfhulpgroep kunnen beschouwen.
Ben ik nog on topic?
Zo bezien weer wel. *** Als, zoals de onderzoekers concluderen, vooral auteurs relatief vaak last van psychiatrische ziektes hebben, wat zegt dat dan over de heilige geschriften? Of wordt zo'n vraag gerelateerd aan schizofrenie?

Fae

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 10:54
Wat dat betreft is het wellicht meer een zege en schrijven een gezonde uitlaatklep?
Nou nee: 'schrijvers plegen 50% vaker zelfmoord dan de gemiddelde burger'. (Schiet meteen de vraag door mijn hoofd 'een schrijver is dus géén gemiddelde burger?')
(...) als je het zekere voor het onzeker wilt nemen kun je het best je pen in de wilgen hangen.
Je kunt ook maar beter het beroep 'onderzoeker' mijden. Uit de originele publicatie*: "The results confirmed those of their previous study: certain mental illness - bipolar disorder - is more prevalent in the entire group of people with artistic or scientific professions, such as dancers, researchers, photographers and authors." (...) "The researchers also observed that (...)." Zo'n conclusie moet voor de onderzoekers best confronterend zijn geweest. *http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=151722&l…

19 oktober 2012 - 14:23
Dat is waar, Schli. Maar als je het zekere voor het onzeker wilt nemen kun je het best je pen in de wilgen hangen.
Juist niet, want het werkt andersom. Je wordt creatief omdat je hersens anders werken. Schrijven is juist een uitstekende manier om die creativiteit om te zetten in iets positiefs.

dwe

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 16:26
Is dat zo? En werkt het elkaar niet in de hand? Creatief omdat je hersens anders werken. Omdat je meegaat in je creativiteit door te schrijven/kunst maken stimuleer je je hersenen nog afwijkender te werken. Tot dat je uiteindelijk helemaal niet meer in staat bent in de 'normale' wereld te functioneren. Misschien niet, maar als, dan kan er beter opgepast worden voor creatief therapeuten.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
19 oktober 2012 - 19:07
Een mens wordt niet creatief, een mens is het van nature. De een op dit gebied, de ander op een ander. Dit gegeven koppelen aan geestelijke aandoeningen is een zonde tegen de schepping. Een geestelijke of mentale afwijking, deficit, mutatie of hoe je het noemen wilt, is een ernstige zaak die met creativiteit niets te maken heeft. Dat te beweren is een dwaalleer.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 19:29
Toen ik geboren werd waren mijn papa en mama heel blij. Ze zagen gelijk dat ik een schizofreen was met heel afwijkende percepties en een groot hoofd. Op het geboorte kaartje stond. Yrret is geboren het is gelukkig geen normaal Hollands kind

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 19:43
Yrret, wat lees ik nu ! ben jij geen Belg? Dat heb je goed verhuld. Al die tijd
Nog een keer lezen. Wat wil een Vlaamse Belg [behalve Frans] beslist niet zijn.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 oktober 2012 - 20:13
hahahahaha, is dit nu niet helemaal on topic?
Voor een normaal niet creatief mens is dit mogelijk off-topic. Een schizofreen als ik laat ook in zijn reacties zien dat hij creatief is. Misschien wil een onderzoeker zich hier aan wagen. Echter, een creatieve onderzoeker is waarschijnlijk ook schizofreen volgens het onderzoek in Zweden. . Iemand met schizofrenie heeft moeite om zijn gedachten op een rijtje te krijgen: in een gesprek springt hij van de hak op de tak of verliest de draad van zijn verhaal. Volgens het Trimbos Instituut. Dit is al een aanwijzing dat juist schrijvers uitzonderlijke mensen zijn. Niet dat schrijvers dus schizofreen zijn, neen integendeel want zij zijn juist in staat een verhaal te schrijven met een volgbare draad. Hoewel, sommige schrijvers kan ik echt niet volgen.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2012 - 8:58
wat is dit reuze komisch want schizofreen is wel een erge ziekte. je kan ook adhd/add hebben dan ben je vaak een bom van creativiteit alleen door concentratie zal je ofwel medicatie (niet speciaal voor het schrijven maar int algemeen) nodig hebben of je goed moeten kunnen afsluiten. (hyperfocus) en je hebt natuurlijk allerlei vormen van autisme. klinkt niet zo ernstig maar zijn psychiatrische ziektes. en ik denk wel dat het vaal zo is als je gaat testen dat heel veel mensen (en vooral de crea's) iets hebben maar hee, als iets niet stuk is en functioneert naar behoren dan is het toch goed? ik beschouw mezelf als "normaal" voor zover dat bestaat. ;) mijn omgeving wil nog weleens iets van die mening afwijken.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
20 oktober 2012 - 12:26
quote Mensen met creatieve beroepen worden vaker behandeld voor geesteszieken dan de gemiddelde burger. Er is vooral een verband tussen schrijven en schizofrenie unquote nou en?

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 oktober 2012 - 0:22
Authors specifically also were more common among most of the other psychiatric diseases (including schizophrenia, depression, anxiety syndrome and substance abuse) and were almost 50 per cent more likely to commit suicide than the general population. http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=151722&l…
Nou nee: 'schrijvers plegen 50% vaker zelfmoord dan de gemiddelde burger'.
Ik lees het zelfde bericht als jij Fae. Maar ik denk dat jij het verkeerd vertaald. " 50 per cent more likely to commit suicide than the general population." Correct me if I`m wrong. Maar ik denk dat hier staat; 50% meer kans om zelfmoord te willen plegen dan de gemiddelde burger. [ongeveer] Dat betekent niet dat ze het doen of gedaan hebben.
Woensdag 17 oktober, AD. Creatievelingen zijn vaker geestesziek.
Mogelijk trek ik een verkeerde conclusie. Maar dit bericht is volslagen onzin en totaal uit de context gerukt. Creatievelingen kunnen iets. Verbanden aan leggen ergens in de rechterhelft van hun hersenen. Schizofrenen kunnen ook iets. Soms zoeken zij ook iets in hun rechter-hersen-helft. Schrijvers zijn in meer of mindere mate door training/ervaring/scholing What Ever! beter in staat die rechterzijde te bereiken en te laten samenwerken met hun linkerzijde. God weet dat ik hier geen verstand van heb. Jullie ook. Wat wel een goede conclusie van mij is? Op de redactie van het AD zijn ze knettergek.

Fae

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 oktober 2012 - 10:27
Ik lees het zelfde bericht als jij Fae. Maar ik denk dat jij het verkeerd vertaald.
Je hebt gelijk Yrret. Ik had de originele tekst beter moeten lezen. Waarschijnlijk is de zin 'Schrijvers plegen 50 procent vaker zelfmoord dan de gemiddelde burger' zoals gebruikt in het artikel op Nu*, iets te heftig door blijven echoën. * http://www.nu.nl/gezondheid/2934813/creatieveling… Doorgaans roepen dit soort onderzoeken meer vraagtekens op dan dat ze antwoorden geven. In ieder geval bij mij. Wat was het initiële doel van dit onderzoek? Creativiteit linken aan een in potentie aanwezige (aangeboren) 'afwijking'? Waaruit bestond de groep (beroeps-)schrijvers? Schrijvers van fictie? Journalisten? Bloggers? Dagboekers? Mijn (leken-)conclusie? Misschien is schizofrenie niets anders dan een (te ver) doorgeslagen creativiteit. Zó ver dat je geen correcte perceptie (meer) hebt van de realiteit. En dat roept dan weer de vraag op: wie bepaalt wat de correcte perceptie is van de realiteit? Het zal zo zijn zoals mijn oma zaliger vroeger zei: 'Overal waar te voor staat is slecht. Teveel, te weinig, tebak.' De laatste toevoeging zorgt twee generaties later nog steeds voor hilariteit. Ik glimlach en denk, ik vraag me niet teveel af en schrijf met mate, want voor ik het weet prijken er teveel labels op m'n vest. En teveel is slecht.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 oktober 2012 - 12:14
Het zal zo zijn zoals mijn oma zaliger vroeger zei: 'Overal waar te voor staat is slecht. Teveel, te weinig, tebak.' De laatste toevoeging zorgt twee generaties later nog steeds voor hilariteit.
Te veel of teveel? Mijn oma voegde altijd toe: "... behalve tevreden en te bed"

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 oktober 2012 - 17:00
Volgens de correcties die ik altijd krijg als ik 'teveel' schrijf, moet het 'te veel' zijn. Eigenlijk logisch, je schrijft toch ook niet teweinig aan elkaar maar los, te weinig.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 oktober 2012 - 22:22
Wat was het initiële doel van dit onderzoek? Creativiteit linken aan een in potentie aanwezige (aangeboren) 'afwijking'? Waaruit bestond de groep (beroeps-)schrijvers? Schrijvers van fictie? Journalisten? Bloggers? Dagboekers?
De start van dit onderzoek had te maken met het hoge aantal mensen die opgenomen zijn met een psychose. Dat verklaard het hoge aantal personen in dit onderzoek. Ze hebben de erfelijke aanleg onderzocht tot neven en nichten aantoe. Een psychose is ook mogelijk na een ernstig trauma, dood van geliefden, scheiding etc. maar ook door drugs en alcohol. Waarschijnlijk kan extreem hoge stress ook een psychose veroorzaken. Even terzijde. Elk weekend hebben een paar honderd-duizend voetbal fans ook een 2x drie kwartier psychose. Paul de Leeuw is in staat op elk willekeurig moment een psychose op te wekken. Iemand die 1x schreeuwt op een zorgvuldig uigekozen moment op de Dam in Amsterdam heeft direct een psychose stempel op zijn voorhoofd. Schrijvers hebben mijn inziens minder moeite hun gevoelens te beschrijven. Als je een schijver met het daarbij behorende creatief denkvermogen vraagt of hij wel eens aan zelfmoord denkt is die vraag zo logisch dat hij gewoon ja zegt. Gewoon omdat het zo is. Kijk naar het aantal mensen die gaat schijven na een traumatische ervaring. Nog maar kort geleden een dikke prijs voor het boek 'Tonio'. Maar ook moeders die nog nooit iets hebben geschreven en hun verdriet in schrijven omzetten. Wat heeft schizofrenie hier mee te maken. Ik heb geen flauw idee. Mensen die aan schizofrenie lijden, hebben één of meerdere psychosen doorgemaakt. [wiki] Ik denk dat er een foute omgekeerde redenatie mogelijk is. Iedereen die één of meer psychosen heeft meegemaakt is een schizofreen. Fout. Waarom een hoog % schijvers? Het onderzoek komt uit Zweden. Astrid Lindgren van Pippi Langkous. "Als ik schrijf, ben ik onbereikbaar voor alle zorgen". [wiki] Marianne Fredriksson: Het uitschrijven van een droom in het kader van de therapie luidde het begin van een tweede carrière in: als schrijfster. [wiki] Harry Martinson. Door de vele kritiek volgend op de door hem ontvangen Nobelprijs in 1974 pleegde hij in 1978 zelfmoord met een schaar in het Karolinska [ !! ] ziekenhuis in Stockholm. [wiki] Karin Boye. Op 24 april 1941 pleegde Karin Boye in een bos bij Alingsås zelfmoord door vergiftiging. [wiki] Op basis van deze vier personen kan ik ook een conclusie trekken. 50% van bekende Zweedse schrijvers pleegt zelfmoord. 75% van bekende Zweedse schrijvers is schizofreen. Eindconclusie? Laat dat maar aan de Zweden zelf over. Stelling voor Nederlandse schrijvers. Dat is veel leuker. In Nederland zijn ongeveer 1.000.000 schrijvers. Van dagboekers tot onleesbare literatuur en dikverdienende snabbelaars. De totale kosten per jaar van de zorg voor mensen met schizofrenie in Nederland worden geraamd op ongeveer 500 miljoen euro, stelt het Trimbos-instituut in een persbericht over het Doorbraakproject Schizofrenie van 26 april 2007. Meer dan 1 miljoen mensen met psychische klachten doen een beroep op zorgverleners, volgens minister Hoogervorst in een debat over de wet BOPZ. Als Nederlandse onderzoekers dat willen komen ze met dezelfde uitkomst als de Zweedse onderzoekers. Andere cijfers zijn leuker. Uit mijn eigen NIET-gesubsidieerde onderzoek blijkt dat schrijvers 6 - 47 % meer denken aan moord en zelfdoding. Onder vrouwen is dat 28 - 74 % minder. Voor allochtonen zijn de percentages gemiddeld 4 - 23 % hoger. Het aantal schizofrenen onder de schrijvers is extreem laag in vergelijking met de controlegroep die voor 50% bestond uit voetbal-supporters. Geen van de voetbalsupporters was schrijver of kan schrijven. Wel een opvallend hoog percentage zangers, waar wij als onderzoekers nog geen verklaring voor hebben. Het AD kopte in. Voetballen leidt tot schizofrenie!

Fae

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2012 - 11:12
Schrijvers hebben mijn inziens minder moeite hun gevoelens te beschrijven. Als je een schijver met het daarbij behorende creatief denkvermogen vraagt of hij wel eens aan zelfmoord denkt is die vraag zo logisch dat hij gewoon ja zegt. Gewoon omdat het zo is.
Dit gedeelte bracht me terug naar een middag dat ik in de schaduw van een parasol, met de poes op schoot, succesvol een brute verkrachtingsscène heb geschreven. Tevreden glimlachend liep ik even later mijn zoon tegen het lijf. Toen hij hoorde waar mijn tevredenheid vandaan kwam zag ik hoe een van zijn wenkbrauwen licht omhoog trok. 'Dat ene personage in mijn verhaal moést sterven. Ik wilde niet verder met haar. Dagen heb ik lopen dubben hoe ik haar om moest brengen,' vertelde een schrijver me kort na dit voorval. Enigszins gestoord (niet anders bedoeld dan een groot inlevingsvermogen) moet je als schrijver absoluut bezitten - anders krijg je het domweg niet duidelijk verwoord. Als dat schurkt aan schizofrenie, dan zijn er veel meer mensen 'gestoord' dan het onderzoek aantoont. Ook ik. Mocht ik het ooit helemaal dreigen te verliezen, dan vlij ik me graag op jouw sofa. Niet zodat je naar mij kunt luisteren, maar ik naar jou - de wereld volgens Yrret. Dit is niet de eerste keer dat ik glimlach om jouw reactie. Prachtig.

Fae

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 oktober 2012 - 11:16
Volgens de correcties die ik altijd krijg als ik 'teveel' schrijf, moet het 'te veel' zijn. Eigenlijk logisch, je schrijft toch ook niet teweinig aan elkaar maar los, te weinig.
Je hebt gelijk Suma. (Ik ging volledig op in het gebruiken van die rechte haakjes om delen van woorden schuin te krijgen, maar dat is nog geen excuus)