Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Royalties vanaf tweede druk

Ik heb vandaag een gesprek gehad met een uitgever die mijn boek gaat publiceren. Omdat het mij in eerste instantie niet om geld te doen is heb ik het niet eerder over de verdiensten gehad. Nu alles rond is en het contract opgesteld wordt heb ik toch gevraagd hoe het zit met kosten en opbrengst. De uitgever vertelde mij dat het mij niets kost. De kosten voor redactie, vormgeving, druk etc. zijn allemaal voor de uitgever. Ik krijg echter ook geen voorschot of royalties bij de eerste druk. Ik krijg dit pas vanaf de tweede druk omdat hij dan de kosten er uit heeft (zo gaf hij aan). Omdat ik niet onderhandeld heb vraag ik me nu wel af: klopt dit wel? Gebeurt het vaker dat je als auteur geen voorschot krijgt en pas royalties indien er een tweede druk verschijnt? Iemand ervaring?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Niet elke uitgeverij werkt met voorschotten, dus dat is niets geks. Wel is het gek dat je geen royalties krijgt van de eerste druk. Normaal gesproken krijg je dat gewoon. Tenslotte ziet de uitgeverij iets in jouw werk en neemt hij het risico om het uit te geven. En daar hoort ook het risico bij of de uitgever al dan niet de kosten eruit haalt. Werkt de uitgeverij niet met het standaard auteurscontract? Ik bedoel, een groot deel van alle boeken die uitgegeven worden krijgen niet eens een tweede druk, wat zou betekenen dat de uitgever dus de enige is die wat opstrijkt van de verkopen. En dat lijkt mij niet de bedoeling.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk niet dat hij met een standaard contract werkt dan. Op zich vind ik het plausibel klinken dat ik pas wat krijg zodra de kosten er uit zijn en als dat pas is na de eerste druk...? Ik heb niet onderhandeld, dat is dus niet slim geweest. Nu heeft hij het gewoon bepaald en waarschijnlijk het meest gunstige voor hem zelf gekozen. Maar strijkt hij zoveel op dan, als er geen tweede druk komt? Dat zal dan denk ik ook wel meevallen..

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als er geen tweede druk komt, strijkt hij dus alle opbrengsten op en jij krijgt geen cent. Ik neem niet aan dat je je boek daarvoor geschreven hebt? Met andere woorden: hij krijgt geld voor wat jij geschreven hebt. Dat krijgt hij normaal ook wel, maar als auteur hoor jij daar ook je deel van te krijgen. En of hij nou veel of weinig opstrijkt, het lijkt mij gewoon niet de bedoeling. Een "normale" uitgeverij betaalt ook royalties over de eerste druk. Dat is de standaard procedure en over het percentage valt dan misschien nog wel te onderhandelen. Maar 0% over de eerste druk zou ik persoonlijk niet accepteren.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kan ik hier nu nog over beginnen dan? Ik heb het contract nog niet getekend maar wel de digitale versie van mijn manuscript verstuurd. Ik heb het boek niet geschreven voor het geld overigens, maar om een bepaalde doelgroep inzichten te verschaffen. Alleen nu het zo ver is zou ik het idd niet eerlijk vinden als hij er veel geld mee verdient en ik niks...

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zolang je net getekend hebt kun je daar best nog over beginnen. En veel geld zal hij waarschijnlijk met deze werkwijze niet opstrijken (tenzij het een bestseller wordt), maar het lijkt mij gewoon een principekwestie. Jij hebt veel werk gestoken in het schrijven van het boek, de uitgever ziet er wat in, anders geeft hij het niet uit en het lijkt mij dat hij dan degene is die inschat of de kosten eruit gehaald gaan worden. Maar hij kan jou daar niet voor laten opdraaien en zich op zo'n manier indekken. Stel dat het bij één druk blijft, dan kan jouw boek dus jaren in de winkels liggen, zonder dat jij ervoor betaald wordt. Het kan wel zijn manier van werken zijn, maar ik zou er toch echt niet zomaar mee instemmen. Hij heeft neem ik aan wel het hele manuscript al gelezen?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Maar als het echt maar bij één druk blijft dan zullen winkels het toch niet jaren te koop aanbieden? Ja het is inderdaad een principe kwestie al weet ik ook dat ik in mijn handjes mag knijpen dát een reguliere uitgever mijn boek wil publiceren. Ik ben een debutant en heb het in een paar maandjes tijd op papier gezet (nou ja in mijn laptop dan) met als doel eea van me af te schrijven. Het heeft me dus vrijwel geen moeite gekost, ik had er eerder baat bij. De publicatie is natuurlijk voor mij ook een kans te kunnen laten zien wat ik schrijf en een boodschap er mee over te brengen. Het is dat ik nu weet dat de regeling van de royalties niet gebruikelijk is, anders was er niets aan de hand geweest. Moeilijke kwestie vind ik. Ik wacht het cotnract af en kijk welk percentage ik dan krijg vor de tweede druk en zal er dan zeker over beginnen tegen hem als het me niet lekker zit. Anders kan ik het waarshcijnlijk niet loslaten en dat is ook niet fijn.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Op zich is het niet vreemd dat een uitgever pas na een bepaald aantal verkochte exemplaren royalties gaat uitkeren. Dat komt vaker voor. Soms is het bv 500 ex of een eerste druk (regelmatig ook 500 ex.) Dat is niet om rijk te worden, maar inderdaad om uit de kosten te komen. Loopt het boek goed en wordt het een bestseller, ja dan wordt ie misschien wel rijk, maar krijg jij ook je deel. Bovendien gaat het royalty percentage vaak omhoog boven de 5 of 10 duizend ex.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik vraag me af wat de oplage is van de eerste druk. 100? 1000? 10.000? Hij kan je alles wijsmaken. Ik heb nog nooit eerder gehoord dat iemand geen royalty's krijgt bij de eerste druk. Je hebt het contract dus nog niet ondertekend. Dan zou ik het ook maar niet doen.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Ik zou hier erg voorzichtig mee zijn. Geen voorschot is vrij normaal (zeker bij kleinere uitgeverijen), maar geen royalties over de eerste druk? Waar doe je het dan voor? Tuurlijk is schrijven een passie, maar die uitgever speelt dan quitte en jij hebt voor al je inzet niks teruggezien. Lijkt me niet de bedoeling Is dit wel een reguliere uitgever? Misschien regulier in de zin dat ze het risico nemen, maar zeker niet regulier in het verrekenen van de opbrengsten. Ben eigenlijk wel benieuwd welke uitgever dit is. Zou je het een probleem vinden om me dat in vertrouwen (per mail of privebericht) te vertellen?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is een uitgever van non-fictie en ik heb al vragen gesteld over die royalties per mail... ben benieuwd naar het antwoord! Bedankt voor jullie tips!

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Mijn raad zou zijn: denk goed na - voor je het contract ondertekend terugzendt - of je wel werkelijk wilt dat het boek onder deze condities uitgebracht wordt. Eenmaal ondertekend is er nauwelijks een weg terug. Zit het je toch niet lekker, dan zou je nog kunnen proberen, het manuscript ergens anders onder te brengen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ga ik zeker doen. Ik zit er alleen mee dat - mocht ik het toch elders onder willen brengen- ik hem de digitale versie al verstuurd heb. Maakt dit nog uit? Kan hij daar iets mee zonder ondertekend contracgt? Ik heb nu allemaal vragen gesteld over de royalties en wacht het antwoord af. Het moet idd niet zo zijn dat hij de enige is die er beter van wordt. Ik heb eea toegezegd om het risico te verkleinen voor hem (verkoop bevorderen) zoals mijn pseudoniem inruilen voor mijn echte naam (wat ook consequenties voor mijn privacy heeft) Ik zit financieel al super moeilijk, mijn reiskosten die ik maak naar zijn kantoor kosten mij m'n weekbudget voor eten en de verwachting is dat ik nog meer onkosten ga maken. Alleen al dáár om zou ik willen dat het beter geregeld wordt. Als dit niet mogelijk is dan ga ik zeker naar een andere uitgever. Ik twijfel daar niet eens over. Ik weet dat ik iets goeds geschreven heb en ben niet bang dat dit mijn eerste en enige kans op publicatie is. Ik heb ook geen haast dus vind het geen probleem het proces opnieuw in te moeten gaan...

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Een uitgever mag niks doen met je manuscript zonder dat er een contract getekend is. Maar stuur hem/haar (als je ervoor kiest om niet verder te gaan) een aangetekende brief waarin je meldt dat je het elders laat uitgeven en dat hij papieren en digitale kopieën moet vernietigen omdat het uitgeefrecht niet bij hem/haar ligt.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
... en betaal ook niets voor de door de uitgever gemaakte kosten als hij daar om vraagt. Dat was ondernemersrisico.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ik zit er alleen mee dat - mocht ik het toch elders onder willen brengen- ik hem de digitale versie al verstuurd heb. Maakt dit nog uit? Kan hij daar iets mee zonder ondertekend contracgt?
Niemand mag iets doen met jouw tekst zonder jouw toestemming.
Het moet idd niet zo zijn dat hij de enige is die er beter van wordt.
Ik weet niet hoe deze uitgever werkt, maar als het goed is, steekt hij er ook behoorlijk wat werk in. Het is logisch dat hij dat niet voor niets kan doen. Maar het mag niet vergeten worden dat jij er eerder heel veel werk in hebt gestoken en dat dát de basis is van het hele proces. Wees maar gewoon nuchter en zakelijk in dit geval.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wees heel erg voorzichtig. Ook ik heb nog nooit gehoord dat een auteur geen royalty's krijgt bij de eerste druk. Dat is ook niet logisch. Laatst liep ik toevallig nog een kennis tegen het lijf, iemand die ik lang niet meer had gezien. We zijn een koffie gaan drinken om wat bij te kletsen. Hij heeft een drukkerij. Het onderwerp kwam dus op het schrijven en uitgeven van boeken. Hij waarschuwde me om erg voorzichtig te zijn want de uitgeverswereld is een vrij 'smerig' wereldje en hij kan het weten want hij heeft er constant mee te maken. Natuurlijk zijn ze niet allemaal zo, maar, voorzichtigheid is geboden want er zitten daar serieuze gangsters tussen naar het schijnt. Geen royalty's krijgen bij de eerste druk is volgens mij een voorbeeld van wat hij eigenlijk bedoelde. Dit zijn niet mijn woorden hè, dat waren die van hem. Goed een contract lezen, vooral de kleine lettertjes, voor je een handtekening zet en als je er iets niet van begrijpt, iemand aanspreken die het wel begrijpt. Het is natuurlijk de droom van elke schrijver om uitgegeven te worden door een reguliere uitgeverij, maar blijf op je hoede voor je iets doet waar je later spijt van krijgt. God weet, ik heb zelf twee inschattingsfouten gemaakt. Nooit meer. Ik heb mijn les op dat vlak geleerd.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb nu per mail een aantal vragen gesteld en als er geen onderhandeling meer mogelijk is dan zie ik er vanaf. Ik heb echter wel per mail gezegd dat ik het bij hem wil onderbrengen, verder niks getekend en wist toen ook nog niet onder welke condities. Ik hoop niet dat hij dan iets met die mail van mij kan? Mar hij kan dus niks met het digitale manuscript zolang er geen getekend contract is?

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jouw auteursrecht is onvervreemdbaar. Het contract dient om de exploitatierechten over te dragen. Ik kan me echter voorstellen dat je reeds mondeling overeenstemming hebt bereikt en dan kan het vervelend worden als je nu afhaakt... Bouw in je contract altijd in dat je er vanaf kan, mocht de uitgever bepaalde doelen niet halen (bijv. minimaal aantal boeken verkocht in periode X). Ik zou ook oppassen met toekomstige zaken, zoals vertalingen, updates, e.d. Geef als werkingssfeer het NL taalgebied.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb net reactie van de uitgever. Ik had dus wat vragen gesteld over de royalties en het contract. Meneer vond het dusdanig 'schokkende vragen dat hij heeft besloten het boek niet meer uit te geven. Hij geeft niet eens antwoord op die vragen. Dit zegt wat mij betreft wel genoeg. Ik laat wel een erg persoonlijk verhaal publiceren en als ik dan niet eens vragen mag stellen over het contract? Vind ik heel vreemd en ben dan ook opgelucht dat hij zelf al afhaakt. Kennelijk is er toch iets niet in de haak, anders zou hij niet direct willen stoppen, toch? of zijn uitgevers zó arrogant dat ze al snel beledigd zijn zodra je als auteur over geld begint? Lijkt me niet.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jouw auteursrecht is onvervreemdbaar. Het contract dient om de exploitatierechten over te dragen. Ik kan me echter voorstellen dat je reeds mondeling overeenstemming hebt bereikt en dan kan het vervelend worden als je nu afhaakt... Bouw in je contract altijd in dat je er vanaf kan, mocht de uitgever bepaalde doelen niet halen (bijv. minimaal aantal boeken verkocht in periode X). Ik zou ook oppassen met toekomstige zaken, zoals vertalingen, updates, e.d. Geef als werkingssfeer het NL taalgebied.
Juist mijn vraag of ik na de eerste druk het contract zou kunnen beeindigen was voor hem het áller schokkendst. Hoe kom ik anders achter dit soort dingen als ik het niet gewoon vraag? Beetje vreemde reactie van de uitgever lijkt me dus... tevens gaat mijn boek over o.a. de communicatie problemen en interpretatieverschillen die ik in het dagelijks leven heb (autisme) en heeft hij dit gelezen. Nu zou hij vanwege een paar vragen, die in zijn ogen nogal schokkend zijn, niet meer verder met mijn boek? Als hij een beetje begrip zou hebben en werkelijk interesse in het onderwerp autisme (zoals hij aangaf) dan zou hij toch moeten weten dat mijn vragen anders over zouden komen dan ik ze bedoel. Hier gaat zo'n beetje mijn hele manuscript over... ik denk dus dat het een smoes is en hij gewoon dacht makkelijk geld te verdienen en nu ik er over begin gaat het plan niet door en haakt hij af.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad een wel heel vreemde gang van zaken. Wat zou trouwens de oplage van die eerste druk worden? En ik ben ook wel heel nieuwsgierig naar die uitgeverij. Hoef je natuurlijk niet hier op het forum te zeggen, maar ik ben ook via pb bereikbaar. ;)

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Als een uitgever al kwaad wordt over een paar vragen, moet er iets zijn. Wat voor schokkends kan een schrijver nu vragen? Het zou wel prettig voor ons zijn als we weten met wie we niet in zee moeten gaan.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als een uitgever al kwaad wordt over een paar vragen, moet er iets zijn. Wat voor schokkends kan een schrijver nu vragen? Het zou wel prettig voor ons zijn als we weten met wie we niet in zee moeten gaan.
Ik vroeg het volgende (letterlijk gekopieerd uit de mail) Waarom krijg ik pas over een eventuele tweede druk royalties? Hoe groot is de eerste druk? Hoe vaak en wanneer krijg ik verkooprapportages? Wat worden de royalties op de eventuele tweede druk? Kan ik het contract beëindigen na de eerste druk? Daarbij is hij dus op de hoogte van de communicatieproblemen die ik heb en hij zou in eerste instantie kunnen verifieren of ik alles zo bedoelt heb zoals het op hem overgekomen is. Dit deed hij niet en stopte gelijk het hele proces.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Schandalige vragen. :D Dat hij de politie niet gewaarscuwd heeft. Het is hem kennelijk duidelijk geworden dat je inlichtingen gevraagd hebt en dat je erachter bent gekomen dat zijn manier van werken niet correct is. Eigenlijk mag je blij zijn dat je van hem af bent. Hoewel je nu wel weer op zoek moet.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
oké, dan heb ik het dit keer dus wel goed ervaren. Hier reageerde hij zo panisch op, meer heb ik niet gezegd. Dit mailde hij terug op die vragen: Ik ben erg geschrokken van je mail. En zelfs op zo’n wijze dat ik vandaag heb besloten het boek niet meer uit te geven. Ik zou veel tijd en geld moeten investeren in het boek en dan krijg ik dit soort vragen. De vraag of het contract na de eerste druk kan worden beëindigd is nogal schokkend. Ik ga niet heel veel investeren als een auteur na de eerste druk weggaat. Ik zal de print van je manuscript retourneren.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Hij heeft alleen maar antwoord gegeven op je laatste vraag.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
het is niet eens een antwoord. (dat zou voor mij een 'ja' of 'nee' zijn) hij reageert alleen met hoe vreselijk de vraag hem schokt. Ik heb echter nog steeds geen objectief antwoord. Dus als ik deze vragen bij een uitgever zou stellen die wél eerlijk werkt zou ik die dan niet shockeren? Misschien vat hij de vraag wel verkeerd op zat ik te denken. Misschien denkt hij dat ik het contract per definitie na de eerste druk wil beeindigen terwijl ik gewoon wil weten of het kán. Dus in de zin van: is het mogelijk...indien dit noodzakelijk zou zijn.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En dat nog niet eens (wat Tja zegt), want hij doet nu net alsof hij je geen royalties wil geven omdat je vroeg of je het contract kon beëindigen na een eventuele eerste druk. Wees maar blij dat je van die man af bent! Ik ben ook wel nieuwsgierig welke uitgever dit is, voor dit soort zaken is SOL heel handig, dan zijn er in elk geval een hoop mensen gewaarschuwd... Edit: Als hij dat dacht, had hij je gerust kunnen vragen of je dat van plan was, en niet zulke radicale maatregelen moeten nemen. Jij zit hier absoluut niet fout.