Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

auteursrecht wijn- en bierflesetiketten

Er zal ongetwijfeld auteursrecht rusten op de tekst van een wijn- of bierflesetiket. Toch zie je vaak genoeg dat mensen - niet alleen privépersonen, maar ook mensen die werken voor instanties of bedrijven - etiketten van flessen verwijderen en er een ander etiket voor in de plaats plakken, bijvoorbeeld met een gelukwens (privé), of een reclameboodschap (bedrijven). In het eerste geval zit er geen commecrieel doel achter, in het tweede wel. Ook mensen die een wijnwinkel drijven, heb ik dat zien doen. En stel dat ik nu een leuk plannetje had met (gevulde) wijn- en bierflessen en tekst, kan dat zomaar?

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Verwijderen die mensen dan eerst etiketten, of laten ze die custom-made aanbrengen op de naakte fles? Want dat kan, en dan hebben ze daarvoor betaald. Verder dacht ik dat er geen auteursrecht rust op een tekst, maar op de neerslag van die tekst, maar ik kan me vergissen. Hierover zijn op deze site al interessante artikelen verschenen.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
In die wijnwinkel heb ik gezien dat ze een etiket over het oorspronkelijke etiket heenplakken, bijvoorbeeld voor een jubileum. Hoe wil je van wat je noemt naakte flessen achterhalen waar ze vandaan komen? Auteursrecht rust op tekst - wat ermee gedaan wordt, hangt af van de afspraken met degene die je een licentie geeft om dit of dat met je tekst te doen.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Behoorlijk brutaal om een etiket over een ander heen te plakken. Naakte flessen vind je niet in de winkel, maar bij de wijnboer, of bij diegene die de wijn bottelt, met wie je dan overeen kan komen om een bepaald aantal flessen met eigen etiket aan te kopen. Daar zal vast een minimum afname aan vastzitten. En zo weet je ook meteen welke wijn achter je etiket schuilt.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Het lijkt me vrij duidelijk dat fles en etiket los van elkaar staan in dit geval. Dus het verwijderen van een etiket kan nooit copyrightschending zijn omdat de fles geen onderdeel is van 'het werk'. Op de tekst van een etiket KAN copyright zitten, maar dan moet het wel een origineel werk zijn. De naam van een chateau, jaartal en appelation controlée is niet voldoende om onder copyright te vallen. Een eventueel lyrische tekst over hoe lekker de wijn is wellicht wel. Dus het verwijderen van het etiket kan allerlei soorten regels schenden (levensmiddelenwetten etc), maar copyright is er naar mijn mening geen van. Anders is het natuurlijk als je delen van teksten van het originele etiket gaat overnemen.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
In principe, zo begrijp ik jouw uitleg, Dries, schend je auteursrecht door een tekst te gebruiken, verdraaien, verfraaien, veranderen, whatever, maar niet door hem in zijn geheel te verwijderen.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zoals Dries zei, je moet wel rekening houden met bepaalde zaken die verplicht op een label moeten staan. Met drank dacht ik alleszins het alcoholpercentage, houdbaarheidsdatum (afhangende van het alcoholpercentage, met meer dan 10% is het niet vereist), op deze site is er meer informatie: http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/… Ik ben niet zeker als je labels van bekende dranken gaat overplakken, hoe ze zouden reageren als ze dit eventueel te weten komen?

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat wil je er mee gaan doen? Overigens kan op het ontwerp van flessen ook een auteursrecht hangen. En als het dat niet is, kun je met merkenrecht en handelsrecht te maken krijgen. Hoewel het tekstueel weinig voorstelt, zijn labels, merken en logo's via die wetten beschermd. Kun je dit niet direct bij het wijnhuis vragen wat mag? Misschien willen ze je wel sponsoren.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Etiket en product zijn aan elkaar verbonden, vanuit een commercieel doel een etiket over een ander etiket plakken is volgens mij niet zomaar toegestaan. Maar... Heel veel producten, waaronder bier en andere alcoholische dranken, bieden de mogelijkheid tot een private label. Dat is met b.v. hondenvoer en wasmiddelen ook zo. Bij b.v. hondenvoer kun je je eigen merknaam zelfs gewoon in de fabriek zelf laten drukken en heb je een verplichte afnamehoeveelheid (die overigens best meevalt qua hoeveelheid). Ik heb me daar in het verleden eens in verdiept toen ik meende een heel goed idee te hebben. Ben toen bij een brokkenfabriek geweest en heb daar precies gezien hoe dat ging. Meer dan 50 merken kwamen allen uit dezelfde fabriek, exact hetzelfde product, allemaal in andere zakken. Hier een voorbeeld van een bierbrouwer die een private label optie biedt: http://www.hettingabier.nl/?page_id=3 Hier een voorbeeld van een private label van een wijnhandel: http://www.wijnhandelpastoor.nl/pagina/privatelab… Voordeel als je zoiets doet, is dat je het copyright in eigen hand houdt voor wat betreft het etiket en je volledig legaal jouw eigen idee kunt uitwerken.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Dank je voor de info en de links, Mo. Toevallig bedrijven vlakbij.
Ik heb me daar in het verleden eens in verdiept toen ik meende een heel goed idee te hebben. Ben toen bij een brokkenfabriek geweest en heb daar precies gezien hoe dat ging. Meer dan 50 merken kwamen allen uit dezelfde fabriek, exact hetzelfde product, allemaal in andere zakken.
Dit hebben wij gezien in de vlafabriek.