Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ervaringen met schrijfcoaches/ Individuele schrijfbegeleiding

Al een tijdje zit ik erover te denken om een schrijfcoach in te schakelen. Maar voor ik er aan begin wil ik eerst wat research doen, vandaar dat ik dit topic plaats in Research. Wat ik wil weten is: Wat zijn jullie ervaringen met schrijcoaches/ individueel schrijfbegeleiding? Wat zijn de redenen waarom je hier aan bent begonnen? Wie raad jij aan? Was je schrijfcoach de moeite waard? (je hoeft geen namen te noemen als je ontevreden bent) Of had je het met het proefleesgedeelte op deze site ook wel gered?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Volgens mij spreek je jezelf tegen. Je vindt wel degelijk dat je moet publiceren voor je schrijf coach mag worden.
@ngelique, ik heb het idee dat je mijn bericht niet goed hebt gelezen. Even voor de goede orde: waar lees je dat ik 'vind' dat je moet publiceren voordat je schrijfcoach mag worden? Want ik schrijf dat namelijk nergens en vind dat ook niet. Wel vind ik het een duidelijke pre, maar dat is toch iets anders.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Update: Ik heb me door de schrijfgids (op deze site) heen geploegd op zoek naar iemand, die me uit de impasse kan helpen, waarin ik op dit moment ben beland: Zoals ik al eerder vermeldde, ben ik min of meer verdwaald in mijn eigen tekst en zorgt mijn perfectionisme voor een soort eeuwigdurende herschrijfsessie, waarbij mijn ogen langzaamaan vierkant worden, mijn rug krom en mijn alibi-studie kansloos. Vorige week heb ik 'de Lettervrouw' benaderd, met het verzoek om me te helpen met mijn MS. Helaas zit zijzelf tot half februari vol. Aangezien hier op ons bedrijf begin april het boerenleven weer begint, loopt mijn schrijversleven niet synchroon met de planning van 'de Lettervrouw'. Zij biedt wel de mogelijkheid, om mijn MS door één van haar medewerksters te laten beoordelen. Nu is dit voor mij toch even omschakelen. Ik had een beeld, gezicht en gevoel bij 'de Lettervrouw' en vind het moeilijk, om nu te wedden op een ander paard, van weliswaar dezelfde stal (ze werken op haar manier, volgens haar visie en onder haar supervisie). Ik heb voor 'de Lettervrouw' gekozen, omdat ik denk, dat zij het beste aansluit bij mijn soort verhaal: een vrouwenthriller (een beetje intuïtief, dat wel: toen ik haar foto zag, dacht ik dat zij het soort vrouw was, wat mijn boek zou willen lezen :o) Nu zit ik dus met het volgende dilemma: toch met haar in zee gaan en er op vertrouwen dat haar collega's even kundig zijn dan haar óf contact opnemen met een ander MS-beoordelingsbureau.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Livanjo, Als ik jou was zou ik een gesprek aangaan met deze medewerkster van 'De Lettervrouw' en aan de hand daarvan kijken naar wat ze jou te bieden heeft. Ze is niet voor niets door 'De Lettervrouw' aangenomen. (Je zou hier kunnen bespreken welke vragen je het beste kunt stellen, als je daar echt niet uitkomt.)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb zelf ooit een weekje schrijfretraite.nl gedaan: een weekje in een luxe huis in alle rust schrijven, inclusief begeleiding door een schrijfcoach. Dat was Renske Verberg en die vond ik super. Zij kijkt naar alle aspecten: van taalfouten tot onduidelijke premisse, van woordkeus tot indikken. Zij kan heel duidelijk aangeven wat er wel goed is (motiverend) en niet goed is (nuttig) en hoe je dat moet verbeteren. Daarnaast kan ze voor het afwerken van een tekst tot op woordniveau met je door een tekst lopen: Waarom gebruik je woord X? Maar als je dat ermee wil zeggen, waarom gebruik je dan niet woord Y? Erg leuk om te doen en de tekst wordt er echt beter van.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben wel benieuwd naar de invloed van een schrijfcoach op iemands schrijfstijl. En dan in hoeverre het voor kan komen dat een schrijfcoach onbewust de gecoachte richting een bepaalde schrijfstijl dirigeert wat de eigen voorkeur heeft. Voor een coach lijkt me dat lastig te herkennen bij zichzelf en voor iemand die de eigen stijl nog moet ontdekken/ontwikkelen lijkt het me dat die daar niet altijd zicht op heeft. Four Seasons: ben je nog in zee gegaan met een schrijfcoach? Mocht je er nog iets aan hebben: Ik heb zelf een aantal coachingsgesprekken achter de rug. De eerste stonden in het teken van schrijfstijlonderzoek. De reden waarvoor ik voor een coach gekozen heb, is omdat ik al afhaak met schrijven voordat ik begonnen ben. In mijn hoofd kan ik bedenken wat er op papier moet komen en in welke volgorde van gebeurtenissen, totdat de eerste zin neergekalkt moet worden. Daarnaast ben ik een achteraf verteller/schrijver en wil ik mijn teksten in een actieve vertelvorm (tt) schrijven. Die omschakeling van passief achteraf naar actief huidig moment (om het maar zo te omschrijven) kon ik niet op een natuurlijke manier maken in mijn teksten. Dus bleef ik maar staren in plaats van schrijven. Schrijfprobleem nummer 3 is voor mij dan ook herkenbaar en ik ben gebaat bij coaching en daar tevreden over.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Het lijkt me lastig een specifieke schrijfstijl te dirigeren zonder iemands tekst te herschrijven. Maar een interessante vraag. Ik werk één-op-één met een schrijfdocent, en ik zou hem misschien mijn schrijfcoach kunnen noemen, maar dat vind ik nogal vreemd klinken. Mentor klinkt beter :) Onze werkwijze is als volgt: ik schrijf 10.000 woorden aan mijn roman (in chronologische volgorde) en e-mail deze vervolgens. Hij mailt mij zijn commentaar terug en als ik vragen heb kan ik hem altijd tussendoor mailen. Die vragen kunnen zowel specifiek roman-gerelateerd zijn, of meer algemeen. Hij is (naast meermalen gepubliceerd schrijver) universitair docent Engelse literatuur, dus ik vraag hem ook om tips wat betreft literaire werken die me kunnen helpen bij het schrijven. Hij herschrijft nooit wat ik heb geschreven.(Ik heb wel eens meegemaakt bij een online cursus dat medecursisten zinnen van mij probeerden te herschrijven, en dat vond ik uitermate irritant omdat ze die zinnen daarmee een andere betekenis gaven.) Hij doet hooguit een suggestie voor andere woordkeus, maar ook dit komt niet vaak voor, en zijn suggestie is altijd een verbetering. Wel geeft hij aan welke zinnen niet goed lopen, waar ik meer detail moet toevoegen, wat niet klopt qua verhaallogica of beschrijving etc. En hij geeft aan welke scènes of beschrijvingen hij goed vindt, en wat hij mooi vindt geschreven. Daarbij maakt hij een subtiel onderscheid tussen zijn persoonlijke mening en zijn professionele mening. Groot voordeel is dat mijn verhaal hem boeit en dat het thema, de symbolen e.d. hem goed liggen. Mijn huidige project is fantasy, maar hij is geen fantasyspecialist, en daar ben ik eigenlijk heel blij mee. Ik ben eens een cursus begonnen gegeven door een fantasy"specialist" en die probeerde, zonder mijn verhaal goed te lezen, me in een fantasykeurslijf te duwen... Ben toen meteen op een andere cursus overgestapt bij dezelfde organisatie en op die manier aan mijn huidige begeleider gekomen. Dat kan trouwens bij meer workshopdocenten werken. Voordeel vind ik dat je eerst op min of meer vrijblijvende manier met iemand kunt werken (vrijblijven in de zin van korter durend en goedkoper) om te zien of het klikt, en daarna individueel met iemand verder gaan. Misschien heet het dan geen coaching, maar het kan op hetzelfde neerkomen. Ik betaal per pagina die ik opstuur, en het is het geld dubbel en dwars waard. Door samen te werken met een professional (met wie het klikt en met wie ik mijn visie grotendeels deel) heb ik me zo veel sneller ontwikkeld. Oh, en hij is niet terughoudend in het geven van zijn ongezouten mening, maar het is altijd opbouwend. :)

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Four Seasons: ben je nog in zee gegaan met een schrijfcoach?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb via een forum iemand gevonden waar ik een goed gevoel over heb, qua kennis, schrijfstijl en het geven van feedback. Maar ik ga zijn/haar naam hier niet noemen (voor deze een stortvloed aan mailtjes krijgt ;) )

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wow, 10.000 woorden! Zoveel schrijf ik er echt niet per keer. Mijn zinnen/teksten worden ook niet herschreven (gelukkig niet). Ik had een beknopte manier van schrijven, dus er ontbrak nog het een en ander in mijn teksten, zoals bijvoorbeeld functionele details die een tijdbeeld weergeven of kenmerkend zijn voor de ruimte waarin mijn verhaal zich afspeelt. Daar kreeg ik feedback over. Sinds de laatste gesprekken is mijn schrijfwereld groter geworden, dus de beknopte teksten worden steeds meer verleden tijd. (misschien hoort dit meer in topic, wat leer jij nu op schrijfgebied thuis). Leuk om je ervaring te lezen met je docent, Andrea. Mooi dat je diegene hebt gevonden, Four Seasons.