Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Splash

4 mei 2012 - 16:36
Zo, ik heb ook maar even een account gemaakt. Ik ga niet liegen, ik ben niet op mijn 6e of 7e begonnen met schrijven, maar op mijn 17e. Nu ben ik 17. Jawel, een paar dagen geleden verveelde ik me, en aangezien ik al een hele tijd met het idee rondliep om een boek te schrijven ben ik maar eens begonnen. Ik vond zelf dat ik een leuk en origineel idee had voor een high fantasy, en nu is het nog maar de vraag of ik het ook goed kan uitwerken. Hier ben ik natuurlijk erg onzeker over, aangezien het mijn eerste keer is, dus als iemand zin heeft om me wat tips te geven dan zijn die meer dan welkom. EDIT: Ohja, en ik hou van muziek. Klassiek, modern-klassiek, blues, jazz, rock 'n roll, rockabilly, country, new wave, soul, funk, folk, disco, heavy metal, etc.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 mei 2012 - 16:40
Oh ja, meteen even een vraagje. Wat is nou precies het nut van herschrijven? Typ je het dan letterlijk over, schrijf je het opnieuw met je eerste versie erbij, of doe je het helemaal opnieuw en kijk je welke de beste is?

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 mei 2012 - 16:59
Het is het verbeteren van je eerdere versie op elk gebied. Herformuleren, spellingsfouten eruit vissen , schrappen, toevoegen, alles om het niveau van je verhaal op te krikken. Een boek schrijf je namelijk niet in één zitting, tenzij je misschien medicijnen voor doorliggen slikt. Mijn tip, van uitgaande dat je gepubliceerd wil worden, is: lees alles wat je kan, schrijf veel (zo niet elke dag)

4 mei 2012 - 22:56
Als je voor de eerste keer iets gaat schrijven, moet je je om herschrijven nog even geen zorgen maken. Zorg eerst maar dat er iets is om te herschrijven... Wanneer je na een tijdje schrijven je eigen werk naleest, zul je zien dat het niet zo geweldig is als je het in je hoofd had. Omdat je zelf nieuwe inzichten hebt gekregen, of omdat je het aan iemand hebt laten lezen die opmerkingen heeft gemaakt. Op dat moment ga je herschrijven: als je digitaal schrijft gewoon in je Word (of zoiets) document de tekst aanpassen. Om die stomme fouten te verbeteren. Om stopwoordjes te schrappen. Om sommige zinnen net iets scherper te formuleren. Hoeveel je moet herschrijven is afhankelijk van het niveau van waar je mee begon en het niveau dat je hebt bij herlezen. Voor wat betreft fantasy... ik heb de indruk dat 50% van wat hier binnenkomt fantasy schrijft. Waarom? Geen idee. Er is nauwelijks een markt voor fantasy-boeken. Iets origineels schrijven is moeilijk. Wanneer je serieus fantasy wilt gaan schrijven, is het misschien een idee om een van de fantasy-schrijfwedstrijden mee te doen.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 mei 2012 - 23:36
Hoi Splash, welkom! Wil je in de topictitel even je naam zetten? Dan kunnen mensen je voorsteltopic gemakkelijker terug vinden.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 mei 2012 - 7:20
@schlimazlnik Bedankt, alles is nu een stuk duidelijker! Waarom? Zelf heb ik ook geen idee, maar zelf ga ik schrijven wat ik leuk vind, niet waar de markt groot voor is. Ik denk ook niet dat ik mijn boek überhaupt ga uitgeven. @Thérèse Bedankt! En natuurlijk wil ik dat doen.