Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vervolgverhaal/boek

7 maart 2012 - 21:21
Hallo, ik vraag me af of er hier mensen bezig zijn met vervolgboeken (manuscripten). Vind je het essentieel ervoor te zorgen dat de boeken onafhankelijk van elkaar te lezen zijn? In hoeverre zijn tijdssprongen tussen de boeken mogelijk? Of hoe ga je hierbij te werk? Of heb je andere tips of ervaringen? Bedankt. wolfke

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2012 - 22:14
Hey Wolfke, Ik zag deze topic nadat ik net een onderwerp over een dergelijk onderwerp had geplaatst (http://www.schrijvenonline.org/forum/111800). Ik wil eigenlijk gaan beginnen met een vervolgboek, maar twijfel hier erg over. (Ik heb net mijn eerste manuscript de deur uitgestuurd.) 'Vind je het essentieel ervoor te zorgen dat de boeken onafhankelijk van elkaar te lezen zijn?' Ja, ik denk het wel. Op die manier kun je een zo breed mogelijk publiek benaderen. Ik ken zat mensen die bijvoorbeeld de laatste boeken van de Harry Potter serie gelezen hebben, maar de eerste niet. Voorbeeld uit die serie is dat in elk boek wel duidelijk is wat er aan de hand is. Wil je zo veel mogelijk uit die wereld begrijpen, dan lees je de rest van de boeken. Maar toch kun je elk boek ook apart lezen. Over tijdssprongen.. Ik weet dat ik het zelf erg vervelend vind wanneer een hoofdpersoon, in het vervolgdeel, opeens veel ouder is (4-7 jaar). Wanneer je je helemaal ingeleefd hebt in die persoon, en zijn of haar emotionele groei, is het vreemd als diegene opeens in een heel andere fase belandt is. (Bijvoorbeeld van 14 naar 23) Maar aan de andere kant; zolang het passend is, kan alles. Zelf heb ik in mijn vervolgdeel te maken met een tijdssprong van ongeveer 4 maanden. Daarnaast zullen 3 hoofdpersonen het verhaal gaan vertellen, ipv voornamelijk 1 in mijn eerste deel. Omdat één van de hoofdpersonen langzaam het besef van tijd en realiteit verliest, verloopt de tijd in 'haar' hoofdstukjes anders, in tegenstelling tot de hoofdstukken van de twee andere personages. Ik denk dat ik dit dus ga oplossen door haar hoofdstukken heel vaag te maken qua tijdsbesef, en de hoofdstukken van de twee andere chronologisch heel duidelijk. Do I make any sense here?! Hoe dan ook- Ik ga dit topic volgen!

7 maart 2012 - 22:48
Uitgevers zijn over het algemeen niet zo op boeken in meer delen. Je kunt maar beter zorgen dat alle delen zelfstandig te lezen zijn. Dat is ook prettiger voor de lezer als de uitgever na deel X besluit de reeks niet verder voort te zetten. Ik schrijf verhalen. Die hebben maar één deel. Weliswaar dan één kloek deel van meer dan duizend pagina's, maar ik denk dan maar "het bijbelpapier is niet voor niets uitgevonden, en het e-book boeit het niet".

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 maart 2012 - 0:23
Ik begin niet aan vervolgverhalen. Dat ligt me niet, omdat ik zelf steeds behoefte heb aan iets nieuws. Grote tijdsprongen in boeken vind ik niet prettig, maar dat is persoonlijk.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2012 - 1:27
@schlimazlnik Boeken in meer delen lijkt me ook niets, maar een boekenserie dan weer wel ;)! Zelf heb ik mijn manuscript zo afgerond dat het een op zich zelf staand verhaal is en een 'afsluitend' (dramatisch) einde heeft, maar dat mensen hopelijk geprikkeld worden om méér te willen lezen, aangezien de epiloog toch wel zo geschreven is dat er een vervolg geschreven kan worden ;). Ikzelf heb pas ervaring met één verhaal (fantasy). Dat verhaal, daar kan (en wil) ik wel 300.000 woorden over schrijven. Vandaar dat ik besloot te beginnen met 82.000 woorden, deel 1 ;). Denk niet dat veel uitgevers op een manuscript van 300.000 woorden zitten te wachten, zeker niet van een beginnende schrijver. Aangezien ook het schrijven ook jaren heen gaat, denk ik zelf dat het in dat geval slim is het per deel op te sturen, dan weet je gelijk of een uitgever geïnteresseerd is in het verhaal.

8 maart 2012 - 6:09
@schlimazlnik Boeken in meer delen lijkt me ook niets, maar een boekenserie dan weer wel ;)!
Wat zie je als het verschil? Bij boek-in-delen denk ik aan De donkere toren van King, In de ban van de ring van Tolkien etc. Bij een serie aan de Schijfwereld-boeken van Pratchett. Narnia van Lewis zit er een beetje tussenin.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2012 - 9:03
Ik probeer me wel altijd aan dat ene deel te houden, omdat ik me ook heb voorbereid op een uitgever die huiverig is voor een boekenreeks, maar op de een of andere manier vind ik het wel lastig. Ik heb een verhaal met een open einde waarin de hoofdpersoon vlucht. Op zich zou dat verhaal op die manier afgesloten kunnen worden, maar dan zit de lezer wel met vragen en een onbevredigend gevoel op het einde. Om dat te voorkomen is het toch prettig om met een 2e deel te komen. Daarnaast heb ik als schrijver ook nog niet het gevoel dat het verhaal af is, maar als ik hem af zou schrijven in slechts een boek, dan wordt het een super dik boek, en daar zit ik ook niet (en misschien de uitgever en de lezer ook niet) op te wachten. Ik heb nog een 2e manuscript die wel afzonderlijk gelezen zou kunnen worden, maar die wel uitnodigt tot een vervolgdeel. De tijdsprongen bij de vervolgdelen zijn niet zo groot bij mij. Slechts een paar maanden.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 maart 2012 - 15:25
@schlimazlnik Ik bedoel dat boeken met meerdere delen zoals Tolkien ik inderdaad zelf het liefst in één boek zou willen zien :P. De Harry Potter serie vind ik bijvoorbeeld prima hoe die is; het zijn meerdere delen, maar op zichzelf staande boeken. Daar zou ik nooit één grote bundel van willen 'hebben', allemaal apart is veel fijner!

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2012 - 17:22
Leuk, alle reacties :). Nu ik bezig ben met een eerste manuscript, heb ik al heel wat ideeën gekregen voor volgende avonturen van mijn hoofdpersonage. Het is dan ook denk ik eerder een boekenserie. Je moet de vervolgen niet lezen, het is een losstaand verhaal als het ware. Het is eerder zoals een stripreeks maar dan iets dikker en zonder afbeeldingen. Het is niet zo dat ik een boek schrijf om het dan op te splitsen. Het is eerder dat ik al inspiratie heb voor meer rond het personage. Ik begrijp ook wel dat sommigen wellicht een avontuur bedenken rond een personage en dan iets anders beginnen maar bij mij is dit niet direct het geval.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 maart 2012 - 15:30
Ja idd, Pieke, een reeks van avonturen. Ik had het zelf wel nog niet met James Bond of Indiana Jones vergeleken ;). Bij mij is wel ongeveer elk hoofdstuk (ook) al een mini-avontuur op zich(zelf).