Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Belasting voor minderjarige schrijver met royalties.

Ik heb al een aantal topics over belasting over royalties gelezen, maar ik heb niks gelezen hoe dat zit met minderjarigen als ik. Stel ik geef een boek uit en ontvang daar royalties over, moet ik daar belasting over betalen of niet? Als je als jongere werkt, dan hoef je geen belasting er over te betalen. Weet iemand hoe dat zit?

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In België mag je als student een bepaald maximumbedrag verdienen voor je ouders hun kinderbijslag verliezen en jij belastingen moet betalen. Ik vermoed dat er in Nederland wel een gelijkaardige regeling zal bestaan. Wellicht dat de uitgever hier wel een antwoord op weet?

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je bij een uitgever zit, zal die dat moeten weten, vermoedelijk valt e.e.a. ook contractueel te regelen. Als je zelfpubliceert, kun je jezelf als een "zelfstandig bedrijf" beschouwen. Dan kun je dus bij de Kamer van Koophandel informeren wat voor jouw situatie het handigste is. Denk daarbij ook aan inkomen en uitkeringen (als iemand bij jouw in huis een uitkering heeft en jij verdient veel aan je boeken). NB: als schrijver ben je niet in loondienst. Daar valt het belastingtechnisch dus niet mee te vergelijken. Als je ouders iemand hebben die hun financiële zaken regelt, vraag het daar dan eens aan. Het punt is namelijk dat er een wet is, en dat die in verschillende situaties heel veel mazen heeft voor degenen die de weg weten.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In Nederland mag je 1240 euro netto bijverdienen per kwartaal (dus dat wat je van je werkgever krijgt). In de zomermaanden mag je wat meer, dan mag je 1250 euro extra verdienen. Verdien je meer, dan kan er wat met de kinderbijslag gebeuren (wordt lager of komt volledig te vervallen voor de maanden dat je te veel verdiende). Verdien je onder een bepaald bedrag per jaar (weet even niet hoeveel) dan verdien je zo weinig dat je onder de belastbare voet zit, dus dan betaal je volgens mij geen belasting. Maar ik denk dat je je hier beter pas zorgen om kan maken als het zo ver is. Het gaat namelijk echt om grotere bedragen en je moet ook nog eens precies weten hoe en wat voordat de belastingdienst je kan vertellen hoe het precies in jouw geval werkt. Dus laat je ouders tzt anders even de belastingdienst bellen. Ik vermoed dat de uitgever namelijk niet helemaal op de hoogte is van het hele belastingsgebeuren (dat overigens onnodig moeilijk in elkaar steekt), laat staan in het specifiek voor minderjarigen. (Ik was van de week bij een notaris (en die doet wat meer met het hele geldgebeuren) en die verwees me ook door naar de belastingdienst toen ik een minder algemene vraag stelde ;))

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Juist via POD men je een "kleine zelfstandige" en zou de Kamer van Koophandel advies moeten kunnen geven, of anders de belastingdienst zelf. Maar: probeer eerst maar een boek te verkopen. Overigens mag je bij de belasting ook je onkosten aftrekken (computer, printer, papier, inkt, etc). In het Schrijvershandboek stond hierover ook het een en ander, lijkt me toch wel een must voor iedereen die schrijft en wil publiceren (hoe dan ook). Staat ergens op de site van Schrijven Online (niet op het forum), en waarschijnlijk ook wel in de bibliotheek.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
jopiedopie, als je twaalf bent, zoals je zegt, mag je officieel niet werken, behalve in het bedrijf van je ouders, en een paar uurtjes per week als kranten- of folderbezorger. Als de staat beslist dat jij niet mag werken, kan ze geen belasting inhouden over jouw inkomsten. Je kunt dus ook geen belasting terugvragen. Je mag een eigen bankrekening hebben, maar je ouders zijn er verantwoordelijk voor. Je ouders zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle stappen die je zet, dus ook voor je publicaties. Elke uitgeverij, p.o.d. of regulier of een combinatie daarvan, zal je ouders een contract voorleggen ter ondertekening. Wat je kunt doen, is dus je ouders - of andere wettelijke gezagsdragers - vragen, even de telefoon te pakken en de belastingdienst te bellen. Maar ik zou eerst dat boek afmaken :-).