Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verkoop van je boek

7 december 2009 - 14:38
Het is zover. Mijn boek (een verhalenbundel) is aanvaard door Free Musketeers, de bekende druk-op-afroepuitgever, die hier inderdaad de rol van uitgever heeft. Het boek ziet er technisch uitstekend verzorgd uit. De samenwerking verliep ook prettig en soepel. Maar dan? Het boek ligt niet in de winkel en de uitgever doet vrijwel niets aan ’promotie’. Het boek is verkrijgbaar bij Free Musketeers en een hele reeks internetwinkels, zoals bol.com en selxyz.nl. Het boek heb ik aan verschillende familieleden en vrienden cadeau gegeven, meer en minder goede kennissen hebben het gekocht, en enkele anonieme personen ook… Zelf heb ik regelmatig een aantal extra boeken in huis, van waaruit ik zo nu en dan iets weet te verkopen. Ik heb ruim 100 persberichten verstuurd; die voor zover ik weet niet meer hebben opgeleverd dan de aanvraag van twee recensie-exemplaren en een interview op de Nationale boekenblog (http://www.nationaleboekenblog.nl/); misschien is het boek nog ergens vermeld in een of ander tijdschrift. Ik heb een informatieblad gemaakt, dat ik hier en daar verspreid of ophang. Het boek heeft in elk geval een zekere kwaliteit, mag ik concluderen uit de reacties van niet echt bevriende lezers. Toch blijft al met al de verkoop (na zo’n half jaar) bij enkele tientallen steken. Heeft iemand ervaring met de verkoop van niet in de winkel liggende uitgaven, of tips hiervoor? Ik zou die graag willen horen, want ik denk dat - zonder al te onbescheiden te zijn - dat mijn boek meer ’verkooppotentie’ heeft. Diederik.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2010 - 18:41
Zonder je te willen ontmoedigen, is de verkoop van mijn vorige boek ook blijven steken onder de honderd. En nu komt het: zonder te promoten, alleen van mond op mondreclame. Dat boek is via Lulu gegaan, maar daar is het uitgeefconcept dusdanig veranderd, in mijn ogen verslechterd, dat ik nu nog steeds twijfel bij welke POD ik het wél laat drukken.
Ook ik heb mijn nieuwe boek via Lulu gepubliceerd, en als ik dit allemaal lees dan wordt de lage verwachting, die ik al had, bewaarheid. Belangrijk is te voorkomen dat het plezier van het schrijven door het 'moeten promoten' een deuk oploopt, denk ik. Mijn boek is nog maar net uit (mei), dus ik kan nog niet echt meepraten over verkoopscijfers. :)

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2010 - 18:59
Ik werk voor een bedrijf met vier filialen in Nederland. Mijn nieuwste kerstroman` De kerst die toch nog goed kwam`had ik net uitgebracht. Ik ben naar mijn directeur gestapt en heb hem gevraagd, of hij misschien het boekje in de kerstpakket wilde doen. Hij vroeg een paar dagen bedenktijd. Na een paar dagen sprak zijn vrouw mijn echtgenote aan.
Een slim idee dat wel, maar ik vraag me af hoeveel euro er per kerstpakket wordt besteed, en of een boek erbij het dan niet te duur maakt voor een bedrijf, die feitelijk niets heeft aan het toevoegen van een boek, behalve als het boek iets met het bedrijf te maken heeft? Ik denk dat je veel mazzel hebt gehad. Mazzel dat je bij zo'n bedrijf werkt die jou zo goed gesteund hebben. Als je als vreemde een bedrijf benaderd voor een dergelijk kerstpakket-actie zal het wel moeizamer gaan, maar je hebt gelijk, dat als je niets doet dan gebeurd er ook niets. Ik heb het idee in ieder geval genoteerd. Bedankt.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2010 - 17:28
Die verkoop wert dus niet echt bij een POD-uitgeverij. Ik las ergens dat iemand erg veel, ontzettend veel aan promotie heeft gedaan. Na vijf maanden waren er 70 exemplaren verkocht. Ik blijf het demotiverend vinden en dacht: ik verwacht gewoon niet veel meer maar dat werkt kennelijk niet. :crybaby: Mijn vorige boek liep niet storm, maar nu met 158 verkochte boeken mag ik dan in mijn handen klappen? Maar bij mijn allerlaatste boek, De Ingreep dat in augustus zal verschijnen, verwacht ik wel degelijk meer. Ik wil serieus promotie gaan doen. Kennelijk is het moeilijk om je eigen verwachtingspatroon bij te stellen. Naar beneden uiteraard. Toch hangt je welbevinden af van dat patroon. Verwachtingen+realiteit=geluk zegt men wel. Ik denk dat het wel kan kloppen: ligt je verwachting hoog en komt het niet uit, dan voel je je daar niet blij mee. Ligt je verwachting laag, komt er meer uit de bus, ja dan ga je wel juichen. Alles is dus maakbaar. Alleen is de vraag: hoe weet je welke VERWACHTINGSHOOGTE JE VAN TEVOREN KUNT WETEN? Daar zou ik wel een antwoord op willen hebben. :(

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juni 2010 - 20:47
Veel eigenbeheerauteurs (en ook wel regulier uitgegeven auteurs) kampen met het verkoop- en promotieprobleem. Via Twitter zag ik iets leuks voorbij komen. Namelijk de site Paywithatweet.com. Auteurs kunnen een voorproefje of hun gehele boek als gratis download beschikbaar stellen en lezers hoeven slechts te betalen met een tweet die ze naar hun twitternetwerk sturen. In zo'n tweetberichtje staat dan iets als: Ik heb zojuist het boek van [...] gedownload via [linkadres]. Op Paywithatweet.com staat: "It’s simple, every time somebody pays with a tweet, he or she tells all their friends about the product. Boom." "Sell a teaser version of your book with a Tweet to boost your sales." Succes!

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juli 2011 - 18:44
Goede tips weer! :thumbsup: Ben ook nog steeds bezig met promoten van mijn eerste boek (dat wel door bekenden & familie is gekocht en een paar vreemden). Het gaat nog niet zo vlot. En folders opgehangen en gegeven, bladen gemaild & kranten gemaild (moet je niet denken dat je ook maar een antwoord terugkrijgt op één felicitatie na), recensie exemplaren gestuurd, in winkel, een artikel, een website met o.a. een blog en een fragment erop, en social media. Ook bepaalde verenigingen met het onderwerp bekend gemaakt (doelgroep). Nu veel mensen op vakantie zijn; nog niet veel vernomen. En aan linkruil gedaan wat altijd kan helpen. Dat men een lange adem moest hebben, wist ik al, maar zo'n lange... ??? Ik vind het momenteel gewoon heel erg tegenvallen en vraag me af waar ik aan begonnen ben, ook al ga ik natuurlijk stug door, want je wilt toch niet dat je boek in de prullenbak verdwijnt. Ben nu heel voorzichtig de reguliere markt aan het bekijken voor mijn tweede script... Oja, enne, ik ken iemand die een reactie bij zijn eigen boek had gezet op bol.com, maar dit zou ik (nog) niet durven, jullie wel?

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juli 2011 - 20:20
Oké, dat is wel heel vervelend als dit dan zou gebeuren, dan is al het werk voor niks geweest, ben toch veel te sch*terig voor zoiets, maar goed ook dan. :o

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2012 - 18:37
Je kunt natuurlijk degenen die je boek hebben gekocht vragen een recensie op bol.com of elders te zetten.
Dit heb ik natuurlijk wel gedaan, heb zelfs een klein kaartje in het boek gedaan met een dankwoord, en dat ik het heel erg leuk zou vinden als men een recensie zou willen plaatsen. Ik weet niet precies wie wel en wie niet gereageerd heeft. Vaak zeiden ze persoonlijk in een mail wat ze ervan vonden. Je kunt mensen moeilijk dwingen om een recensie op een verkoopsite te plaatsen. (Al zou je ze soms wel bij de oorlel willen pakken en achter het scherm willen zetten en zeuren van: He, toe nou! Schrijfs eens iets! }) ;)) Lezers gaan vaak af op recensies - goede of minder goede - van anderen. Maar een klein aantal mensen plaatst daadwerkelijk iets; ik heb me laten vertellen dat overigen er gewoon niet aan denken (of geen tijd hebben, omdat ze misschien niet eens beseffen hoe belangrijk het eigenlijk voor de auteur is en dat zelfs een minder leuke reactie beter is dan helemaal geen reactie op een verkoopsite). Bol vraagt na een tijdje per mail ook altijd aan de lezers of ze een recensie willen plaatsen. (Vaak al voordat iemand het boek al heeft kunnen lezen. Na 3 wk. had ik 'n boek nog niet gelezen, toen kwam die vraag al snel en dan vergeet je weer een resencie te plaatsen)