Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

urenregistratie

18 februari 2011 - 20:59
Zijn er mensen hier ook een urenregistratie moeten bijhouden van het schrijven voor de belastingdienst? Zo ja, hoe pakken jullie dan aan? Ik heb iets in Numbers op een rijtje gezet nu (Mac programma, vergelijkbaar met Excel), maar dat is me toch een baal werk om bij te houden, pffff. Iets werkbaarders zou dus handig zijn. Ook weet ik niet hoe gedetailleerd de info moet zijn, qua soort werk en tijdsbesteding. Moet alles uitgesplitst worden (netwerken, brainstormen, schrijven, herschrijven, proeflezen, correctie et cetera) of kan het algemener? En per kwartier, uur, dagdeel? Alvast bedankt!

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2011 - 21:35
Ik ben in januari met mijn urenregistratie begonnen. Ik gebruik er een spreadsheetje voor. Elke opdrachtgever krijgt een nummer en in het tabelletje ernaast voer ik in wat ik voor die opdrachtgever heb gedaan. Daarna de tijd, op het kwartier af precies. Als je je urenregistratie dagelijks bijhoudt, is het een tussendoordingetje.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2011 - 6:42
Is urenregistratie niet een beetje onmogelijk om bij te houden bij schrijven? Zelfs al denk je onder de afwas na over je verhaal, moet je dat ook al op gaan schrijven? :confused:

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2011 - 9:44
Ik heb in een spreadsheetprogramma een urenstaat met tabbladen gemaakt. Voor elke maand van het jaar 1 tabblad (je kan gewoon 1 maand maken en die kopiëer je vervolgens 11x), plus een tablad waarin alle maandtotalen bij elkaar worden opgeteld (in totaal dus 13 tabbladen). Deze urenstaat kan ik elk jaar opnieuw gebruiken (al gebruik ik eerlijk gezegd veel meer gewoon mijn papieren agenda). Een tabblad ziet er bij mij als volgt uit: datum * bezigheid 1 * bezigheid 2 etc. * dagtotaal 1 jan * 5,00 * 1,25 * 6,25 2 jan * 3,00 * 6,75 * 9,75 etc. totaal * 8,00 * 8,00 * maandtotaal 16,00 (ik hoop dat het duidelijk is, ik krijg de uitlijning niet helemaal goed) De kleinste eenheid is een kwartier, dus 0,25 uur. Je moet even kijken naar je bezigheden. Het moet wel uitgesplitst worden op zich, maar dat hoeft niet per detail. Maak een lijstje met ál je zakelijke bezigheden, en probeer die vervolgens zoveel mogelijk onder algemene noemers te groeperen. Onder schrijven valt bijv. ook brainstormen, herschrijven en proeflezen e.d. Onder schrijfonderzoek kun je bijv. research, studie en lezen scharen. Onder Pers & Promotie (P&P) valt bij mij netwerken, mails met uitgevers e.d., signeren, werken aan websites en flyers... Ik heb het zo gedaan tenminste, omdat ik ook nog muzikant ben, en lesgeef, en anders veel te veel uitsplitsingen zou hebben.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2011 - 10:43
Ik moest het doen toen ik net met mijn bedrijf was begonnen en deed dat nog in een boekje. Later inderdaad ook op een spreadsheet. Aangezien ik op een gegeven moment kon aantonen met mijn gedeclareerde uren dat ik genoeg tijd in het bedrijf stopte voor de zelfstandigheidsaftrek ben ik er mee gestopt. Maar eigenlijk wil ik er toch weer mee beginnen omdat het voor jezelf ook handig is. Zeker als je ander werk met het schrijven combineert. Je kunt jezelf daardoor helpen iets efficiënter te werken. Voor het schrijven zou je inderdaad eea moeten uitsplitsen: echte schrijfuren, research, brainstormtijd, uren die je besteedt aan contacten over het schrijven, netwerken met schrijvers. Het komt alleen niet zo heel precies. Je hoeft niet per vijf minuten te schrijven (zoals sommige mensen in bedrijven moeten doen). Voor zover ik weet is een wat globalere tijdsindicatie ook goed voor de Belastingdienst. Als schrijver kan dat ook niet anders.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2011 - 11:51
Die urenverantwoording is niet vrijblijvend. Die moet je (blijven) doen als je gebruik wil maken van de zelfstandigenaftrek (en in het begin van je ondernemerschap ook de startersaftrek). Als de belastingdienst erom vraagt, moet je kunnen aantonen dat je voldoende uren hebt gemaakt. En idd, ook handig voor jezelf: door de spreadsheet kan je bijvoorbeeld zien waar je precies je uren aan besteedt en jezelf bijsturen als nodig.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2011 - 14:48
Ik heb een xcell bestand waar ik per minuut kan opschrijven. het bestand telt zelf de minuten op en deelt het door zestig zodat ik de uren heb, Ik schrijf voor mijn eigen tekstbureau en daarvan kan ik vrij exact de uren bijhouden. Voor het vrijere werk is dat ingewikkelder, het is inderdaad zo dat je ook onder de afwas en op de fiets blijft denken over je verhaal...

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2011 - 14:25
Het blijft denk ik wat werk om het bij te houden, hoe je het ook doet. En er telt heel veel bij: administratie, opdrachten zoeken, cursussen, reistijd naar de cursussen en je tijdadministratie zelf ook.

Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 februari 2011 - 1:21
Bedankt voor jullie reacties! Ik geloof dat ik het al niet verkeerd doe, het is min of meer de manier waarop Judy hierboven beschrijft. En wat A.Redhed schrijft, dat het werk blijft om het bij te houden, is natuurlijk al te waar. Ik ben gewoon lui :D Waus: het is inderdaad vreemd om dat piekeren, peinzen en puzzelen in uren om te moeten zetten. Creatief versus zakelijk: ik vind het ook bijten.