Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verbaasd/verbaast

Ik twijfel over het gebruik van een d en een t bij woorden als verbaasd en verwonderd. Klopt het volgende: Het verbaast me... Verbaasd kijk ik op. ...zeg ik verwonderd.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
verbaast is de persoonsvorm (stam + t). De andere twee zijn bijvoeglijk gebruikte vormen, voltooid deelwoorden (voltooid deelwoord vorm)

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat Sjee zegt. Bij verbazen raak je misschien in de war vanwege de s en de regel van 't kofschip, maar die telt niet omdat het hele werkwoord verbazen is, met een z dus, en daar wordt de stam van afgeleid (zo ook verven en verhuizen).

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Om het makkelijk te maken vul ik voor mezelf altijd een ander werkwoord in, bijvoorbeeld 'helpen'. Het verbaast hem dat... --> het helpt hem dat... (stam + t, dus met een t) Dat heeft hem altijd al verbaasd --> Dat heeft hem altijd al geholpen (voltooid deelwoord, dus met een d)

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In de onvoltooid tegenwoordige tijd staat er nooit een d, dus het is altijd het verbaast, hij verbaast, jij verbaast enzovoort. Voor het voltooid deelwoord is het het eenvoudigst om er gewoon een e achter te zetten. Verbaasde, dus verbaasd. Je kunt bij twijfel ook met een gelijkaardig woord vergelijken - het is ook aasde, raasde, enzovoort. 't kofschip is een verwarrende rotregel, die gebruik je best niet.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
't kofschip is een verwarrende rotregel, die gebruik je best niet.
Vind jij! Ik gebruik die altijd en heb er erg veel aan. Zit de laatste letter van de stam erin, dan altijd een t. Tegenwoordig hoor je ook: 't sexy fokschaap. Weet je meteen dat het faxte/gefaxt is.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Sjee Ik ben het helemaal met je eens: <'t kofschip> (of moderner: <'t fokschaap>) werkt prima. De regel gaat alleen niet op bij buitenlandse woorden die vernederlandst zijn. Bijv golfen. Maar hierop zou ik Renkema's Schrijfwijzer moeten nakijken. Nu we het toch over d's en t's hebben: hoeveel mensen schrijven "het gestrand(d)e schip" correct (met één of twee d's?).

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
@Leonardo, Nu zie ik je al in verschillende topics taalspelletjes of testvragen droppen (over leenwoorden gesproken). Misschien wordt het tijd dat je bij Even voorstellen vertelt wie we bij dit Toscaanse genie moeten bedenken. Het is overigns 1 D, want het wordt niet als werkwoord gebruikt.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Ellabella Ik ben nog even de site aan het verkennen, alvorens ik een besluit neem of ik blijf terugkomen of niet. Ik heb zo'n 15-20 boeken geschreven onder mijn eigen naam, maar allemaal non-fictie, en om deze reden houd ik me vooralsnog op de vlakte. Eén is trouwens een Engelstalig eBook over Microsoft Word, dus als jij interesse hebt (of iemand anders hier?) in een gratis exemplaar, stuur me dan een pb. Sorry, zijn taalspelletjes en testvragen "not done" ? Ja, 1xD. Regel voor een bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord is "voltooid deelwoord + e", tenzij er dan een klankverandering zou optreden ("de gezette man", niet gezet + e).

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Sorry, zijn taalspelletjes en testvragen "not done" ?
Taalspelletjes zijn heel erg done. We houden er wel van. Het idee om je voor te stellen is niet zozeer om te vertellen wie je in het echt bent, maar om te zeggen dat je meedoet of wat je hier denkt te vinden of wat je verwacht. Van de meesten weten we niet wie ze zijn en sommigen hebben een imponerend schrijfCV als het jouwe, maar zie "even voorstellen" als het equivalent van een handje geven. Het is geen inquisitie en niemand zal je meer vragen dan je echt kwijt wil. Zo intrigeert mij je naam. ;)