Studiebelasting en instroomniveau cursus LOI

22 juni 2010 - 17:42
Ik heb me vorige week voor de 10-maandse cursus Creatief Schrijven van de LOI ingschreven. Het lesmateriaal van de gehele cursus heb ik in één keer ontvangen (dat leek me wel handig). Nu heb ik vandaag eens wat blikken geworden in de enorme stapel papier en ik moet zeggen dat ik redelijk onder de indruk ben van wat ik zo hier en daar tegenkom. Het ziet er zeker goed uit maar er borrelen tegelijkertijd de nodige twijfels op. Er is mij verteld dat er geen minimum instroomniveau zou zijn. Op zich ben ik het studeren wel gewend door mijn HBO en unversitaire opleiding. Maar als ik door met name de praktische opdrachten blader, krijg ik toch echt last van acute koudwatervrees :confused: . Is deze opleiding wel te doen voor iemand zonder schrijfervaring? Zijn er mensen hier die er, net als ik, heel groen in zijn gestapt? Daarnaast vraag ik me af wat de daadwerkelijke gemiddelde studiebelasting in de praktijk is. Aan de telefoon werd er acht uur per week genoemd. Nu weet ik dat het bij een dergelijke opleiding heel moeilijk in te schatten is omdat individuele lees, leer- en schrijftempo's erg kunnen verschillen. Maar wat ik zie aan opdrachten per week (gemiddeld vier flinke schrijfoefeningen) lijkt mij acht uur vrijwel onmogelijk om zowel die oefeningen naar behoren uit te voeren, de stof te leren kennen en ook nog eens in de paar weken een inzendopdracht te schrijven en één of meer 'bekende' boeken te lezen ter ondersteuning en verduidelijking van de studie. Zo in eerste instantie zou ik zeker aan het dubbele denken en misschien wel meer (16 tot 20 uur in ieder geval?). Ik ben heel erg benieuwd naar recente ervaringen van jullie met deze studiestof. Voor de duidelijkheid, ik heb zeker niet de illusie dat er vooraf exact aangegeven kan worden hoeveel uur mij dit gaat kosten. Maar het zou fijn zijn om te weten wat de ervaringen uit de praktijk zijn. Of men aan acht uur meer dan genoeg heeft of dat ik het eerder zou moeten verdrievoudigen bijvoorbeeld. Het is handig een beetje een richting te hebben ivm de 'planning' van het komende jaar. Daarbij weet ik sowieso dat het mij meer uren gaat kosten omdat ik na een auto-ongeluk moeite heb gekregen met concentratie en mijn geheugen. Dat geeft niet. Maar als het voor de snellerds onder ons al twintig uur kost dan weet ik dat ik verder geen andere activiteiten moet plannen de komende 10 maanden. :D Ik kan me trouwens zo voorstellen dat de door LOI genoemde acht uur een 'standaard studiebelasting' is, passende bij de meer theoretische cursussen. In het tijdens deze studie moeten lezen van literatuur en het veelvuldig doen van schrijfopdrachten gaat veel extra tijd zitten zou ik denken, waardoor dat gemiddelde van acht uur voor een dergelijke cursus niet representatief is? In ieder geval heb ik er ontzettend veel zin in om te beginnen :nod: ! Maar ik ben inmiddels minstens zo bang dat ik met mijn 0,0 schrijfervaring ernstig tekort ga schieten. :( Wie biedt deze twijfelkont houvast met wat info?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juli 2010 - 15:45
@ Tuimel: leuk dat je de eerste studiemaand af hebt. Succes met de volgende hoofdstukken!! @ Buitenstaander: Je 'moet' niet alle boeken lezen die aangegeven zijn in het lesboek. Het is vaak ter ondersteuning van de stof.

7 juli 2010 - 15:55
Buitenstaander, dat is geen fijne actie van die portemonnee, toen kon je dus weer terug... Ik heb inderdaad gehoord van die schrijversbijeenkomst, op het moment weet ik nog niet of ik daar wel of geen gebruik van wil maken. Het is goed om te weten dat je tegen een relatief kleine vergoeding (al is het toch wel weer een hoop geld) de studietijd kan verlengen. Ik hoop daar eigenlijk geen gebruik van te hoeven maken. Het liefst wil ik de studie zo snel mogelijk afronden, zodat ik dan de vrijgekomen studie-uren kan benutten voor schrijven. Ik wil ermee aan de slag, het geleerde in praktijk brengen, en kan niet wachten. Op het moment lig ik nog goed op schema en vind ik het nog steeds leuk. Ik ben erg blij met de schrijfcoach die ik toegewezen heb gekregen. Het was even wennen om weer in de 'studeerstand' te staan na 15 jaar. Maar ik begin er inmiddels weer een beetje in te komen. Als het goed is rond ik eind volgende week mijn eerste studiemaand af, dus ik heb nog een behoorlijke tijd voor de boeg hoor. Wat is je twijfel bij het opnieuw aanvragen? Is het wat je eerder aangaf dat je de stof wat saai vond?
Eerlijk gezegd ben ik nog steeds bang voor mijn gezondheid. Ook al zeg ik van niet. En het is zoveel lezen. Ik wil wel lezen, maar als er teveel mensen om me heen zijn lukt het niet. Dat vind ik dus ook heel erg moeilijk. Toch denk ik dat ik eerlijk ben als ik zeg dat het inderdaad hele, trage, droge, saaie korst is. Ik bedoel, ik vind het geweldig om van bekende schrijvers en mensen iets te leren. Maar heel veel dingen boeien me niet zo. Het zou juist veel meer over het schrijfproces moeten gaan. Ja, dat is mijn mening. Ik twijfel ook bij het opnieuw aanvragen omdat het moeilijk is om orde en strcutuur te houden. Kan ik er dan wel een studie bij doen? Dat zijn toch wel mijn twijfels. Wel mooi om te horen dat je nog op schema ligt. Dat je na vijftien jaar moet wennen aan een studie die je volgt. Ja, dat kan ik me voorstellen. Ik ben iets langer dan drie jaar van school. Zelfs ik moet weer aan het idee wennen als ik iets ga doen!

12 juli 2010 - 10:19
@ Angelique, dank je wel. Als het goed is heb ik inderdaad eind volgende week de eerste maand afgerond. Wanneer denk jij de map te kunnen sluiten? @ Buitenstaander, ik snap heel goed dat je je zorgen maakt. Ik hoop echt van harte dat je maandag (dan krijg je toch de uitslag?) gerustgesteld gaat worden. De beslissing om de opleiding weer op te pakken komt natuurlijk ook niet op een paar dagen aan. Gun jezelf die tijd, het moet wel goed voelen. Zelf heb ik ook moeite met lezen. * bewerkt* Nu kan ik na al die jaren eindelijk weer een boek lezen maar het gaat zeker niet vanzelf. Het blijft een probleem om me te concentreren en er zijn genoeg dagen dat ik na een twintigtal bladzijden totaal niet weet wat ik zojuist heb gelezen. Ik moet dus ook echt heel bewust mijn momenten kiezen, dat het stil buiten is, zoveel mogelijk prikkels voorkomen. En als het dan nog niet lukt het een andere keer weer proberen. Wat Angelique zegt is waar, die boeken lezen is waarschijnlijk niet noodzakelijk om de cursus af te ronden. Het is een ondersteuning, vaak illustratie van de leerstof. Volgens mij komt na een paar hoofdstukken steeds meer dat schrijfproces centraal te staan hoor. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen die gedeelten die je minder aanspreken wat vluchtiger/niet door te nemen en je alleen maar op de stukken te richten die concreet over schrijven gaan. Evt. in samenspraak met je coach. Maak het leuk, aantrekkelijk en haalbaar voor jezelf. Wie zegt dat je die cursus exact 'volgens het boekje' moet doen? Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat stel áls je het graag zou willen vervolgen, er vast een manier te vinden is die bij joú past, rekening houdend met de problemen die je ondervindt.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juli 2010 - 22:04
@ Tuimel: ik denk dat ik eind augustus wel klaar ben. Hoef nog maar één inzendopdracht, maar merk dat ik het voor me uitschuif, heb nog geen zin om het af te ronden ;)
Volgens mij komt na een paar hoofdstukken steeds meer dat schrijfproces centraal te staan hoor.
@ Buitenstaander: inderdaad, het schrijfproces komt steeds meer en meer centraal te staan, de boeken mag je lezen, maar is geen wet. Ik heb welgeteld één boek uit het lesmateriaal gelezen. De boeken zijn absoluut ter ondersteuning van de cursus. Ik vond veel van de boeken niet interessant genoeg om te lezen, soms een stukje in de bieb. En wat de droge stof betreft: vond ik absoluut niet hoor, begrijp ik nou goed dat je deze cursus al eens eerder hebt gedaan? Ik vind dit toch wel een hele goeie cursus ;)

7 juli 2010 - 22:47
@ Tuimel: Maandag krijg ik inderdaad de uitslag. Dank je wel Tuimel, misschien voel ik me daarom ook wel zo vreemd. Enerzijds erg lekker en anderzijds is er een gevoel van misselijkheid. Qua gezondheid bedoel ik met alle factoren. Je hebt inderdaad wel gelijk dat het inderdaad goed moet voelen. Een auto-ongeluk? Geen doden hoop ik? Heb jij(jullie) veel letsel gehad? Blikschade is ook erg, maar gezondheid 'letsel' is erger Wat betreft het lezen van dingen. Is het misschien toch dan inderdaad een beter idee iedere dag een hoofdstuk te lezen. Zo heb je een boek nog lekker vlot uit. Een juiste manier vinden om een cursus te doen is lastig. Hoewel als ik terugkijk op mijn schooljaren. Tijdens de examens en toetsen leerde ik letterlijk alle bladzijden uit mijn hoofd. Ik ging net zo lang door tot ik de bladzijden op kon dreunen uit mijn hoofd vandaan. Dit gaf me een zeker gevoel dat ik het in ieder geval zeker wist. Als ik nu eerlijk terugkijk op de dingen - zoals op de basisschool - kan ik me bijna niets meer herinneren. Duits haalde negens en tienen op. Eerlijk gezegd kan nu niet eens Duits meer spellen. Dus ja... Misschien heb je ook wel gelijk, de dingen los leren laten. Vooral bij het studeren. Eigenlijk is het onmogelijk een heel boek uit je hoofd te leren. Is dat trouwens ook wel gezond? @ Angelique: Ik zeg niet dat het geen goede cursus is. Als dit zo overkomt dan heb ik het misschien verkeerd verwoordt. Ik doe het de makers niet na zo’n cursus in elkaar te zetten. In ieder geval niet een cursus over schrijven. De cursus ligt al sinds 2008 op mijn boekenplank. Ben er meerdere malen dapper aan begonnen. Toch kwam ik niet verder dan de derde hoofdstuk. Inmiddels heb ik het ook drie keer verlengd met een half jaar. Nog steeds helemaal niets gedaan. Schaam ik me ervoor? Nee, ik weet waardoor het komt. Bij de LOI zien ze me in ieder geval komen :D Het is goed om te weten dat het niet nodig is om alle boeken te lezen. Dan begint het toch de overweging waard te zijn om het misschien alsnog te doen.

12 juli 2010 - 10:18
Buitenstaander, ik ben ook heel veel dingen kwijt die ik op school heb geleerd hoor. Helemaal feitjes die ik op het laatste moment erin heb zitten stampen, verdwenen vrij snel uit mijn geheugen. Voordeel van deze cursus is dat je niet echt dingen uit je hoofd hoeft te leren. Als je de parate kennisvragen 'laat zitten' maar de theorie gewoon goed doorleest, zodat je echt snapt wat ze schrijven, hoeft het volgens mij het praktisch afronden van de cursus niet in de weg te zitten. * bewerkt* Afijn, vergeet dat boek uit je hoofd leren maar :D . Dat is meestal niet zinvol maar bij deze cursus al helemaal niet. Daar draait het niet om. De schrijfoefeningen zijn vele malen belangrijker lijkt me. Als je bij voorbaat al zo streng tegen je zelf bent dan wordt het iets waar je tegenop ziet en haak je af. Gewoon kleine stukjes tegelijk, zodat het te behappen voor je blijft en niet te zwaar tillen aan de theorie. Die is er om dingen uit te leggen, niet om persé in je hoofd gestampt te worden.

7 juli 2010 - 23:40
@ Tuimel: ik denk dat ik eind augustus wel klaar ben. Hoef nog maar één inzendopdracht, maar merk dat ik het voor me uitschuif, heb nog geen zin om het af te ronden ;)
:) Dan wacht je nog lekker even ;) .

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juli 2010 - 10:48
@ Buitenstaander: ik gaf je alleen mijn mening. Ik vind de cursus gewoon heel goed, (en ik heb al wat andere cursussen gedaan, dus ik heb vergelijking). Maar ieder zijn eigen mening. Misschien is het leuk om samen met Tuimel de cursus weer op te pakken, als studiemaatje ofzo? Ik heb via de LOI Campus ook een aantal medecursisten gevonden waarmee ik boom over de cursus. @ Tuimel: heftig verhaal zeg! Goed om te lezen dat het beter met je gaat. En inderdaad, ik ga met een slakkengangetje door die laatste twee hoofdstukken ;)

11 juli 2010 - 14:54
@ Angelique: dat zou een optie kunnen zijn. maar ik laat het allemaal even rusten. het schrijven trekt me even niet zo meer. wel blijf ik hier wat rondplakken. soms is het beter even een time-out te nemen. er komen allerlei anderen dingen op mijn tijd op dit moment. ik weet het even niet zo goed. dus misschien even geen tijd voor een cursus. net als er ook gezegd wordt, je moet niets overhaasten. dit is ook wel zo. eerst het ene en dan het andere. Groet, Buitenstaander.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2010 - 10:30
@ Buitenstaander: als het schrijven je even niet meer zo trekt, dan zou ik de cursus ook niet doen. Dat zou dan zonde van je tijd en geld zijn. Neem die time out van het schrijven als je hem nodig hebt. Kan heel verhelderend werken. heb je je uitslag al binnen??

12 juli 2010 - 14:37
ja niets aan de hand. wel iets afwijkends in de hersenen maar het was verder niets bijzonders. dus het zal wel goed zijn zo! en inderdaad, een time out nemen doe ik ook.. letterlijk met bepaalde dingen. ook zal ik moeilijker te traceren zijn. cheers ! Jan.