Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Merknaam als eigennaam?

23 april 2010 - 23:03
Hee mensjes! :'D Iemand in m'n boek heet E-bay, omdat hij allemaal spullen steelt en die vervolgens te koop zet op E-bay. Mag dit? Of moet je hier bepaalde rechten voor hebben ofzo? =s alvastbedankt!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
23 april 2010 - 23:14
Het lijkt me dat dat mag. Je gebruikt het als eigennaam, dus kan er geen verwarring bestaan met een (soortgelijk) product. Ik vind het een leuke naam voor een jatter. :thumbsup:

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2010 - 13:43
Is het niet handiger om dit topic 'kan een merknaam een eigennaam zijn' te noemen, oid? Ja, het kan, why not. Een uitgever zal te zijner tijd zelf de afweging maken of hij ook vindt dat het kan; ik neem niet aan dat het tot problemen leidt, maar ik zou het tzt wel even aangeven. En tot die tijd zou ik die naam gewoon gebruiken. Ik vind het goed gevonden voor dit type dief - al ben ik zeker niet blij, met dit type dief :\\ .

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
24 april 2010 - 15:01
Is al vaak naar voren gekomen. Er zijn geen specifieke regels die zeggen dat het niet mag, maar een bedrijf kan natuurlijk naar de rechter stappen als deze het niet mee eens is. Nu is Ebay niet het minst kapitaalkrachtige bedrijf (en niet vies van rechtszaken) dus ik zou ermee oppassen. Hier nog wat achtergrondinfo: http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/837 http://www.schrijvenonline.org/forum/100745

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2010 - 15:12
Ceridwen heeft IMO gelijk! De uitgever bepaalt het, lijkt me ook 'medeverantwoordelijk'? En op het laatst is zoiets in één handeling te veranderen. Toch? Dries heeft natuurlijk ook gelijk, maar die heeft gewoon gelijk omdat hij 'Dries' is.... :confused:

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2010 - 17:44
Of je het boek in eigen beheer uitbrengt, bij een pod uitgever of bij een reguliere uitgever zal ook verschil maken. Als er in je pod contract staat dat jij aansprakelijk bent voor rechtszaken en claims die voortvloeien uit het boek, zou ik het er zeker niet in laten staan. Een eigen beheer boek reist meestal niet zo ver, daarbij moet je zelf overwegen of je vindt dat het kan of niet. Verspreidt je het alleen binnen je familie? Nou, hoe boos kan E bay dan worden. Zaak is wel dat het boek eerst geschreven moet worden. En voor het creatief proces kan het heel wat schelen of E bay E bay heet of, noem iets, Prullenbak. Terwijl het in een later stadium, als het boek klaar is, geen remp van wereldomvang is als het vervangen moet worden.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2010 - 18:02
Oei ik maak heel veel reclame in mijn boek, voor bijv een bekend brillenmerk, een museum een atractie, vergelijkingen met bekende Nederlanders en nog wat dingen. Wel in de positieve zin. Zou dat kwaad kunnen?xsg *edit lees nu de linkjes van Dries. Ik ga me er maar niet heel erg druk om maken geloof ik. Vind het gewoon leuker om bestaande merken, echt bestaande lokaties en typische uiterlijkheden van onze Bn-ers te noemen in mijn boek.xsg

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2010 - 19:39
Precies. Reclame zullen de meeste merken wel leuk vinden (althans ... je hebt er natuurlijk altijd betweters bij, maar goed, dan moeten ze aantonen dat ze schade lijden door jou schrijfwerk, lijkt me lastig) - maar SchrijverX koppelt E bay rechtstreeks aan boeverij en misschien vinden ze dat net iets minder leuk. Hoewel ik het, als ik een merk was, stiekem wél leuk zou vinden. Ben ik als merk echt een beetje cult geworden, wat wil je dan nog meer!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
25 april 2010 - 10:59
Ik bedenk me dat las je een merknaam positief in je verhaal verwerkt één ding is, maar negatief (Ebay wordt geassocieerd met gappen) dan moet je inderdaad even oppassen. Ik zou het lekker laten staan en als de uitgever anders bedenkt, dan komt er wel een andere goeie ingeving. Ik blijf het een leuke naam vinden. Je kunt er altijd E-nee van maken...