Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijftalent

27 mei 2009 - 19:49
Hallo allen. In ons plaatselijk sufferdje met een oplage van 32.000 exemplaren, vroeg men schrijftalent. Dit omdat men een of meerdere? journalist/correspondent zoekt. Onderaan het bericht staat: 'Correspondenten werken op freelance basis en krijgen per opdracht vergoedt. Wie belangstelling heeft kan mailen naar: adres.' Wie van jullie weet hoe hoog (of laag) een vergoeding bij een geleverd artikel is?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 19:53
Afgaand op hoeveel je krijgt vergoedt (jawel, met dt) doet mij het ergste vrezen, Suma. Ik ken de tarieven niet, maar weet dat ze vaak erg laag zijn. Zelfs gerenommeerde kranten als Trouw en NRC zijn heel zuinig als het gaat om het betalen van freelancers. Maar goed: het is vast leuk om te doen en je leert er zeker veel van. Helemaal als je de vrijheid krijgt om je eigen onderwerpen te kiezen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 20:05
Eigen zal dat wel weten, die doet dat volgens mij ook. Maar die is even onder het mes. Het betaalt in ieder geval belabberd. :crybaby:

Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 20:53
OT: Je krijgt vergoedt met dt? Nee toch, je krijgt is ww en dan is vergoed zonder t. Dacht ik. On topic: Geen idee, in een grijs verleden (guldentijdperk) heb ik dat eens gedaan en toen betaalde het te belabberd voor woorden. 25 gulden voor een halve pagina A3 gedrukt. Maar wie weet zijn de tarieven gestegen :p

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 21:19
Jawel, met dt. Buiten de vergoeding om, lijkt het me leuk mits ik inderdaad zelf de onderwerpen kan kiezen en afhankelijk van het aantal uur dat ermee gemoeid is. Meer dan drie uur per week, kan ik niet aan. Nou ja, verder zit ik natuurlijk met een terechte WAO-uitkering. Het is nogal tegenstrijdig met elkaar denk ik zo. Maar volgens mij mag je nog een laag bedrag bijverdienen, maar dat is idd maar een heel laag bedrag, weet ik van anderen. Daar moet ik me eerst in verdiepen want ik wil de kans niet lopen dat ik mijn salaris op het spel zet en daarmee mijn pensioenopbouw. Heeft iemand van jullie daar ervaringen mee? Een uitkering en daarbij dan iets doen dat je leuk vindt en geld voor krijgt als je een full-time WAO-er bent?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 21:35
hoi Suma ik schrijf ook als freelancer voor een huis aan huisblad en ik krijg achttien cent per regel. Ik krijg eigenlijk nog het meest voor de foto die ik erbij maak....

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 22:33
vergoed moet niet met dt hoor. verder weet ik niet wat de tarieven zijn. krijgt vergoed... dan is vergoed voltooid deelwoord.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 22:37
Ingrid, dank je voor je mededeling. Zoals gezegd, de vergoeding hoeft niet hoog te zijn, het lijkt me in de eerste plaats leuk om te doen.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2009 - 23:10
Ik geef het vak Freelancen op de opleiding Journalistiek in Ede. Huis-aan-huisbladen betalen allerbelabberdst. Voor een redelijk stuk (qua grootte) krijg je meestal maar een eurootje of dertig. Voor bladen in dit segment schrijf je niet voor het geld, maar voor de lol en/of ervaring.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2009 - 10:33
@Suma, Volgens mij is volledig afgekeurd, 80 tot 100% arbeidsongeschikt. In dat geval mag je 20% van dat inkomen verdienen voordat je het hoeft te melden bij het UWV. (Dat is uit mijn hoofd, als je er zeker van wilt zijn raad ik je aan het na te kijken)

29 mei 2009 - 10:46
Dag Suma, Ik schrijf zelf ook voor een buurtkrant. Ik krijg 30 euro voor een stuk van 300 woorden. We werken met professionele fotografen dus op foto's kan ik zelf niets bijverdienen. Ik krijg een kilometervergoeding van 39 cent per km. In vergelijking met mijn andere opdrachtgevers betaalt dit ronduit slecht. Het is echter wel heel erg leuk om te doen. Je bouwt op deze manier een netwerk op in de stad of het dorp waar je woont. Je zult zien dat je daar op allerlei gebieden (zeker ook op schrijfgebied) je voordeel mee gaat doen. Wat leuk is voor nieuwsgierige geesten, is dat je opeens overal achter de schermen mag kijken. Verder staat het goed op je cv voor als je verder wil gaan met schrijven of bijvoorbeeld bij de gemeente wilt gaan werken. Ik raad het je zeker aan om te reageren. Wat wel belangrijk is: zie het in de eerste plaats als hobby en niet als werk!

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2009 - 12:02
Suma: volgens mij trekt de WAO geen bedragen af, maar uren. Je krijgt voor een bepaald aantal uren WAO. Ga je er dan iets bij doen, dan moet je opgeven hoeveel uren je daar aan besteed hebt. Die uren worden van je WAO-uitkering afgetrokken. Daar kun je je behoorlijk mee in de vingers snijden. Ten eerste moet je dus opletten, dat het bedrag dat je per uur verdient, hoger is dan je WAO uitkering per uur. Ten tweede moet je letten op niet declarabele uren. Dat zijn dus uren die je aan je werk besteedt, maar die niet betaald worden. Het gebeurt dat het UWV spontaan gaat vaststellen dat je een bepaald aantal niet declarabele uren gemaakt moet hebben - voorbereiding, administratie, reistijd - en dat ze je dan een naheffing sturen, waarbij die uren op je WAO worden gekort. Het was laatst op tv, in een actualiteitenprogramma. En dat kan nog gebeuren jaren nadat je die uren hebt gemaakt. In een ander belastingjaar dus. Je moet de rekening dan bruto betalen terwijl je je WAO netto hebt gehad. Dan kun je daarna proberen om het netto-bruto verschil nog terug te krijgen van de belastingdienst. Een hoop gedoe! Als je langere tijd, bijvoorbeeld een aantal maanden, ik weet niet precies hoeveel, iedere maand een aantal uren betaald werk hebt gedaan, kun je opgeroepen worden voor een herkeuring. Dan kun je in een andere afkeuringklasse geplaatst worden, waarbij je dus gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en niet meer volledig. Als ik het goed heb, hoort daar ook een ander uitkeringspercentage bij. Lager. En met freelancewerk bouw je uiteraard ook geen pensioen op. Zakelijk gezien zou je dus pensoenpremie en niet-declarabele uren en vakantiegeld en vakantiedagen allemaal moeten doorberekenen in je free lance tarief. Maar als je dat gaat doen, word je waarschijnlijk te duur voor deze opdrachtgever. Als je dit werk aanneemt, op free lance basis, neem je dus een risico met je WAO-uitkering. Een andere mogelijkheid is misschien om iets dergelijks te doen als vrijwilligerswerk. Dat mag wel en daar mag je ook een vrijwilligersvergoeding voor ontvangen. Zo'n vergoeding gaat, voorzover ik weet, buiten de belasting en het UWV om. Als ik de bedragen hierboven lees, kon dat nog wel eens voordeliger uitvallen dan het geboden free lance tarief - daar moet je immers ook nog belasting over betalen. Vrijwilligerswerk doe je niet voor het geld maar voor je welzijn - en je mag dingen doen voor je welzijn als je WAO hebt. Dat wordt juist aangemoedigd. En volgens mij is dat ook de werkelijke reden dat je dit wilt doen: voor je eigen welzijn. Omdat je je beter voelt als je zoiets te doen hebt. Dat is heel verdedigbaar, lijkt me.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2009 - 12:46
Poeh, wat ingewikkeld zeg! Ik vraag me dan af hoe het gaat als je bijv. een jaar lang 3 uur per week dit werk doet en dan 'werkloos' raakt. Krijg je voor die verloren uren dan je WAO terug, of moet je daarvoor dan een WW-aanvraag indienen? Ik zou je bij het UWV goed over de mogelijkheden van WAO en werk of vrijwilligerswerk te laten adviseren, vooral op financieel gebied. Het zou leuk zijn als je een extraatje ervoor kunt krijgen, maar het is niet leuk als achteraf blijkt dat het je vooral geld heeft gekost. Dan is vrijwilligerswerk misschien leuker.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2009 - 15:22
Toen ik voor de plaatselijk huis-aan-huiskrant schreef, krijg ik €30 (of het was €35) per artikel van rond de 500 woorden plus nog mijn telefoonkosten. Reiskosten kon ik alleen in het weekend rekenen, omdat ik een ovstudentenkaart had. Het was niet veel wat ik verdiende, zeker niet met twee artikelen in de maand, waar als student journalistiek was de ervaring veel belangrijker dan het geld.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2009 - 22:36
Jeemig, wat een gedoe zeg. Maar tantebetje en anderen, dank voor de uitgebreide uitleg. Inderdaad, als ik het zou doen, zou ik het voor mijn plezier doen en absoluut niet voor het geld. Al dat gereken, ik doe liever iets voor niets als ik er plezier van heb, dat is toch onbetaalbaar. Dan krijg ik ook geen gezeur of zoiets dergelijks. Bovendien, dertig euro, daar koop je amper een t-shirt voor. Dat is het dus niet. Bijkomend, ik ben nog niet aangenomen. Ik heb erbij geschreven dat ik mijn beperkingen heb. Tot nu toe heb ik niets gehoord, volgens mij kan het nog weken duren voordat ze reageren. Lekker, in het najaar na de grote zomervakantie. Over drie weken vetrek ik weer. Amper terug, binnenkort weer weg. Heerlijk. Nog een verder punt, ik kan helemaal niet meer dan drie uur per week. Meer red en wíl ik ook helemaal niet en die drie uur moet ik eerst nog eens zien. Misschien de ene week wel, de andere week niet. Ik ben niet voor niets 80-100% WAO-er en dat meen ik want het heeft zijn redenen.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2009 - 19:39
Tja, schrijftalent... als wajonger (80-100% afgekeurd) werk ik ook op freelance-basis voor een huis-aan-huisblaadje. Ik kan helemaal niets bijverdienen of het wordt van mijn uitkering afgetrokken. Nu is er iets geregeld kunnen worden dat het blad iets oplevert (mijn teksten), mijn uitkering niet in gevaar brengt én ik toch betaald krijg voor mijn schrijven. Van het belastingtechnische aspect van de zaak weet ik niet genoeg, en of dit voor jou ook geregeld zou kunnen worden, dat zou je even kunnen navragen. Ik mag bij bepaalde zaken die een commerciële link met het blad hebben (adverteerders) gemaakte kosten declareren. Wat ik schrijf (ongeveer 6,5 cent per woord) wordt opgeteld en daarvan kan ik uit eten gaan, spullen kopen voor de pc... wat dan ook. Het is beperkt, maar bij benadering een goed oplossing. Oh ja, ik werk op mijn voorwaarden. Als ik een artikel/interview weiger, vanwege mijn beperkingen, is er niets aan de hand. Er wordt niet van mij verwacht dat ik een minimum aantal artikelen aflever.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2009 - 15:16
Ka Sha gan, fijn voor je dat je, zeker als Wajong-er, toch iets kunt doen. het werk ligt niet voor het oprapen en daar zou ik het dus niet voor doen. We zien wel. In ieder geval, áls het zover komt, zou ik inderdaad ook alleen maar op mijn eigen voorwaarden iets willen doen. En, laten we wel zijn, bij die huis-aan-huisbladen, hebben ze toch wel snel voldoende plaatselijke artikelen en advertentieruimte. Verder zou ik nog moeten uitzoeken of het bijverdienen wel of niet iets aan mijn uitkering verandert. Zo ja, dan doe ik het niet. Dat is eenvoudig.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juni 2009 - 21:38
@Suma, Volgens mij is volledig afgekeurd, 80 tot 100% arbeidsongeschikt. In dat geval mag je 20% van dat inkomen verdienen voordat je het hoeft te melden bij het UWV. (Dat is uit mijn hoofd, als je er zeker van wilt zijn raad ik je aan het na te kijken)
Ik ben 80-100% (= volledig) afgekeurd, en heb een Wajong van het UWV. Daar kreeg ik een of ander boekje van over de Wajong, waarin staat: 'Soms vragen mensen wat ze mogen bijverdienen naast de uitkering. Ons antwoord is: u mag verdienen wat u kunt, vervolgens hoort u van ons op welke uitkering u recht heeft. Inkomsten vullen niet de uitkering aan, maar de uitkering vult de inkomsten aan.' Er staan in het hele boekje geen percentages genoemd. Dus hoe meer je verdient, hoe lager je uitkering... Wat Ka Sha Gan dus al zegt. Gelukkig verdien ik nog niks. Ka Sha Gan, ik vind het mooi zoals het gaat bij jou.