Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

VSenV/VvL, wat kunnen zij voor ons betekenen?

28 oktober 2007 - 20:51
Iemand lid van een van deze clubs? VSenV (Vereniging voor Schrijvers en Vertalers) of meer specifiek, de VvL (Vereniging voor Letterkundigen, wij schrijvers dus). Ik vind het lidmaatschap nogal prijzig, 164 euro per jaar (voor mijn lidmaatschap bij de FNV (weliswaar heel andere branche) betaal ik nog geen 7 euro per maand). Kan ik de VvL beschouwen als een soortement van vakbond voor schrijvers? Maar de reeds eerder genoemde FNV heeft daar óók een afdeling voor, FNV KIEM (Kunsten, Informatie en Media). Wie weet wat het verschil is tussen deze twee, en welke zouden jullie me aanraden om lid van te worden? Eufdrie

Lid sinds

20 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
29 oktober 2007 - 12:32
Ik vermoed dat FNV KIEM alleen bedoeld is voor mensen die in loondienst werken in kunsten, informatie en media. Voor zelfstandigen zoals schrijvers doen zij denk ik niks. Het principe van een vakbond is gebaseerd op het bereiken van goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, en dat is meer je eigen verantwoordelijkheid als zelfstandige. De VSenV/VVL is meer een belangenorganisatie en heeft als zodanig dus ook andere taken. Er is wel overlap, maar ik zou de VSenV/VVL geen vakbond noemen.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2007 - 13:35
Kiem werkt ook wel voor zelfstandigen, dus freelancers en zo. Van hun site: Zelfstandigen Beeldende kunstenaars moeten zelf hun werk aan de man brengen en zorgen dat hun belastingen en sociale zekerheid op orde zijn. Dansers, acteurs en theatertechnici werken vaak op freelance basis. Anderen werken als zelfstandige. Ook multimediaspecialisten beginnen vaak met een klein kantoortje aan huis, net als vormgevers. Kenmerk van al deze kleine zelfstandigen is dat ze niet kunnen rekenen op de zekerheden van een werknemer in loondienst. Geen CAO, geen maandelijkse salarisbetaling, geen via het bedrijf geregelde sociale zekerheid. Daar moeten freelancers en kleine zelfstandigen zelf voor zorgen. Voor deze mensen heeft FNV KIEM een speciale service opgezet. Zo bieden wij: Bedrijfskundig advies Contractenservice Belastingservice Verloningsservice Verzekeringen Juridische dienstverlening (zie onder Diensten) Collectieve diensten (zie onder Diensten) Handreikingen (kijk hiervoor in de webwinkel) Rapport 'De dynamische driekhoek' - ZZP'ers en de FNV april 2007 Zie verder:http://www.fnv-kiem.nl/main.asp?SectorID=1 Ik ben er zelf ook nog niet uit. Vind het lidmaatschapsgeld van VVL ook wel erg hoog voor beginnende schrijvers.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2007 - 15:02
Ik heb met allebei inmiddels contact gehad, maar ben er nog niet uit. VvL is natuurlijk wel helemaal gespecialiseerd in het schrijverswereldje, in tegenstelling tot KIEM die wat algemener opereert. Wat ik een beetje oneerlijk vind aan VSenV is dat aspirantleden van het Netwerk Scenarioschrijvers een aangepast (=veel lager) bedrag betalen. Waarom dat nou niet voor beginnende schrijvers geldt...?

Ing

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juni 2008 - 23:05
Even dit topic van stal halen, kan iemand me duidelijk maken wat lid worden van de VSenV toevoegt? Op z'n Hollands: wat krijg ik voor al dat geld per jaar?

Ing

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2008 - 0:10
En nog een paard van stal: in hoeverre overlappen de activiteiten van Lira en de VSenV? Of zijn het juist totaal verschillende instanties? Een duidelijk geval van bomen/bos voor mij.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2008 - 0:56
Lira int alleen geld voor jou van bibliotheken en eventueel radio en tv. En stuurt dat dan naar jou. Vsen V onderhandelt bijvoorbeeld met uitgevers over het standaardcontract voor schrijvers en dat soort dingen. Of met de overheid om de inkomenspositie van schrijvers te verbeteren. Vakbondstaken dus eigenlijk. Beiden doen ze iets aan juridische ondersteuning als je belazerd wordt door een uitgever bijvoorbeeld. In het tijdschrift van Lira staat precies welke hulp je van hen kunt krijgen en welke van VSenV.

6 juni 2008 - 9:01
Ik moet nog ergens een inhoudelijke brief van hen hebben liggen, waarin staat wat ze doen. Als je wilt, kan ik die opzoeken (voor mij is zoeken moeilijker dan vinden, itt sommige anderen hier) en hem kopiëren en naar je toesturen. Maar waarom zou je zelf geen contact met ze opnemen en om informatie vragen?

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2009 - 13:16
De VvL is speciaal voor schrijvers en vertalers. Fnv-Kiem is meer een algemene kunstenbond (van beeldhouder tot geluidstechnicus en nog heel veel meer). De VvL onderhandelt voor ons met uitgevers. Ze zorgen voor een goed modelcontract voor schrijvers. En ze houden ontwikkelingen in de gaten, bijvoorbeeld met het e-book. Ook kun je er een paar keer per jaar naar info-avonden, zoals recentelijk over boekverfilming en regelmatig over belastingtips, ook alweer speciaal voor schrijvers. Sinds een tijdje kunnen derde- en vierdejaarsstudenten van sommige schrijfopleidingen aspirant-lid worden tegen gereduceerd tarief. (ongeveer 50%). Meer info op www.vvl.nu. Zoek daar op 'aspirant'. Zelf ben ik schrijver en bestuurslid. Ben dus wel bevooroordeeld, maar dat geeft niet zolang je er maar open over bent, toch? ;)

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2009 - 20:16
Welkom hier, Ton. Je kunt ons vast van veel info voorzien en daar houden we van! :) O ja, dit is al een oud topic, maar inmiddels ben ik lid van de VVL. Duur, dat wel...Maar het is het me waard nu ik wat meer inkomsten ben gaan genereren.

Ing

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 november 2009 - 10:16
Gister wéér het inschrijfforlmuler van de VVL gedownload en wéér aan het twijfelen. Wat een smak geld. Is is het in mijn situatie al nodig/handig om lid te worden? Waarom zijn jullie wel/geen lid?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 november 2009 - 11:13
Toevallig gisteren een bijeenkomst gehad met de jeugdboekenschrijvers van de VVL. Ik zou zeggen: doen. Alleen al zijn geld waard omdat je daar met elkaar strijdt voor je rechten als schrijver (de onderhandelingen voor het modelcontract voor jeugdschrijvers zijn weer opgepakt) en de anderen leert kennen die hetzelfde werk doen als jij. Ook werden er dingen opgepakt als de opzet van de kinderboekenweek in combinatie met de SSS. Bleek bijvoorbeeld dat er dit jaar alleen schrijvers op scholen werden uitgenodigd die met kindern gingen koken of snoep maken (ben je kok of ben je schrijver?). Het verbaasde me te horen dat zeer gelauwerde schrijvers soms dit jaar niet 1 uitnodiging hadden. Het is toch een belangrijk deel van je inkomen. En dat zit hem dan in het thema/de opzet van zo'n week. Ook dat soort discussies vond ik zeer interessant. Eind mei komt er een tweedaags symposium dat jij waarschijnlijk heel interessant zult vinden. Inhoud mag nog niet worden verklapt. Doen dus, zou ik zeggen!

Ing

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2009 - 8:58
Bedankt voor de info Zjors. Wat een rare gang van zaken met de k.b.week, heeft de VVL in dat opzicht iets in de melk te brokkelen, of is het meer meningsvormend? En eind mei moet ik dus in de gaten houden... ik ben benieuwd! Ik zal dadelijk hun site nog eens heel goed doorspitten en dan de knoop doorhakken. Ik neigde al naar 'ja' en dat is nu versterkt. Edit: ik heb me aangemeld. De hoofdreden is dat ik mijn schrijven erg serieus neem en deze organisatie een ferme basis heeft gecreëerd voor professioneel auteurs. Het zou toch maf zijn om daar niet je voordeel mee te doen. Krachten bundelen en elkaar steunen.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2009 - 10:36
Precies. En je trekt het bedrag weer af van de belasting en dan betaal je dus netto nog maar de helft. Nee, de VVL heeft vermoed ik niets in de melk te brokkelen wat de KB-week betreft. Kan hooguit kritiek laten doorklinken. Wel kunnen ze bij de SSS waarschijnlijk een en ander aan de orde stellen, zodat daar niet meer alleen schrijvers met een themaboek worden uitgenodigd. De SSS leunt nog dicht tegen de VVL aan. De week is ook niet bedoeld om de schrijvers aan geld te helpen, maar om de kinderboeken beter te verkopen. Maar het loopt met de thema's een beetje uit de klauw wat betreft de run op nieuw te maken boeken. Een genre is dan handiger dan een thema en dat is dit jaar gelukkig ook gedaan. Al zullen de schrijvers weer het nakijken hebben bij de schoolbezoeken. Dit jaar zijn de illustratoren aan de beurt, denk ik.