Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Alinea-inspringing

Beste mede-schrijvers, In mijn aanvankelijke scripts ben ik steeds een Alinea begonnen met drie spaties. Programma's als Word doen van alles en nog wat automatisch, met lange teksten. Weet iemand hoe ik met bijvoorbeeld een toetscombinatie een Alinea kan zetten die naadloos aansluit op een Alinea verderop in de tekst? Met handmatige spaties gaan ze scheef staan. Bij voorbaat dank.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij Word 2000 (nieuwere Word heb ik niet): Opmaak > Alinea > dan opent een venster waarin je 'Inspringen' zie staan. Daar kan je instellen hoeveel je wil inspringen, standaard, bij elke eerste regel van een alinea.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor je reactie, maar dan krijg ik een enorme afstand. Hoe kan ik die Tab instellen dat hij altijd een inspringing van drie spaties plaatst? Dit schijnt alleen te kunnen als algemene regel voor teksten en niet voor Alinea's.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De officiële regels van het zettersgilde in het loodtijdperk waren: een blokje wit vóór een nieuwe alinea. En dat is precies de hoogte van de letter. Dus bij een 12 pts letter een 12 pts blokje wit vooraf. Behalve bij de alinea's ná een witregel, daar begin je gewoon meteen na de kantlijn. In Word kun je Opmaak > Alinea > Speciaal > En dan kies Eerste regel instellen, bijv. 0,2 cm. (ik heb hier de Engelse versie, dus kan de NL termen niet meteen vinden).

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Toevallig las ik gisteren weer eens in het grote rode boek Renkema dat het ouderwets is om het begin van een allinea te beginnen met een paar spaties. het wordt niet meer gedaan.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Maar Renkema schrijft voornamelijk over zakelijke teksten, niet over literaire (dat is sowieso het probleem met dat boek, voor ons, schrijvers van fictie en literatuur). De vier literaire werken die ik toevallig hier om me heen heb liggen hebben allemaal een kleine inspringing (blokje wit) aan het begin van de alinea's. En ik weet dat bijna alle literaire uitgeverijen dat standaard doen en willen.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn schrijfprogramma (Ywriter) doet het zelfs automatisch (kleine inspringing bij begin nieuwe alinea)! Lekker makkelijk, dus.