Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooie woorden

Onze taal verarmt, schijnt het. Zijn ouderwetse woorden uit? Geringschattend, wankelmoedig, goedertierend, lankmoedig, talmen, etc. Gebruiken jullie ze wel eens? En wie weet er nog meer van die mooie, klinkende woorden?

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
"Geneugten" is mooi, sabarinde. Erg mooi zelfs, dank je wel om me eraan te herinneren! @Cheops, ik begrijp je vraag niet helemaal. Explain please. :)

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Marjet, wat heb je een prachtig onderschrift, trouwens, even zo tussendoor, off-topic natuurlijk, maar daarom niet minder fraai! :)

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marjet, hoe toepasselijk, dit topic. Kreeg ook op mijn kop wegens ouderwets taalgebruik... Je moet weten, ik had mijn hele ms doorgelopen en het flink uit de mode doen geraken, om maar eens een voorbeeld te noemen.... Ik was gebelgd, verrukt, peuzelde geregeld iets op, keek misnoegd en meer van die fratsen. Nu baal ik, ben blij, heb gegeten of keek pissig, dat soort zaken. Tja.. :confused:

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Lastig. Het klinkt wel minder natuurlijk. Maar, denk ik dan, je leest het toch, je zegt het toch niet... het is geen voorleesboek trouwens. Alhoewel, tegenwoordig met die luisterboeken... :?

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Prachtige woorden lees ik hier weer. Ik denk dat "ouderwets" geen recht doet aan deze woorden. Het zijn veelal woorden die iets bepaalds uitdrukken dat in het moderne Nederlands niet door een ander woord is uit te drukken. Ze zijn in nuance anders dan hun pseudo-synoniemen. Door precies het juiste woord met de juiste nuance te gebruiken heb je geen bijvoeglijk naamwoord/bijwoord nodig om het woord nog eens extra te beschrijven; je tekst wordt beknopter en prettiger om te lezen (mits je publiek zo beschaafd is die woorden te begrijpen). Bovendien heb je als schrijver dit soort woorden nodig: - om niet steeds hetzelfde woord te gebruiken: synoniemen geven dynamiek - om een zin beter/mooier te laten klinken door de klank van het ouderwetse synoniem. Ook in proza is klank, ritme en rijm van een zin van belang als je echt van de taal wilt genieten. Ik vind het heel jammer dat mensen dergelijke woorden uit de schrijftaal niet meer gebruiken en dat het door uitgevers ontmoedigd wordt. Want je hoort maar al te veel dat het Engels zo'n prachtige taal met een uitgebreide woordenschat is. Ja, ammehoela, als je een groot deel van de woorden in je eigen taal niet kent (o.a. omdat schrijvers die woorden niet (mogen) gebruiken) dan is iedere taal "mooier". Ik vind het heerlijk steampunk te schrijven en helemaal los te gaan op dergelijke ouderwetsche en belegen (net als kaas: pittiger!) woorden.