Afbeelding

Zo schrijf je online productbeschrijvingen die verkopen

Foto: Pexels

Zo schrijf je online productbeschrijvingen die verkopen

Je hebt je webshop opgezet, compleet met prachtige foto’s en de beste producten. Je hebt gedacht aan een social media campagne om de site te promoten, hebt boeiende influencers aan jouw kant en jouw klantenservice team staat klaar om al jouw (potentiële) klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Er komt veel kijken bij het effectief online verkopen van producten. 


In dit artikel gaan we in op een aspect dat echter al snel over het hoofd wordt gezien, maar dat voor het succes van een webshop werkelijk cruciaal is: het hebben van overtuigende productbeschrijvingen. De informatie over een bepaald product is vaak het laatste wat een klant leest, voordat ze overgaan tot de aanschaf van het item. Of niet. Deze tekst kan dan ook het verschil uitmaken tussen goede sales of lege winkelwagentjes.

We gaan je hier helpen met tips om elke keer weer de beste productomschrijving te creëren, teksten waarmee elk artikel in jouw webshop altijd goed tot zijn recht komt. 

Bepaal voor wie je schrijft

Voordat je aan het typen gaat, wil je eerst goed nadenken voor wie je de teksten eigenlijk schrijft. Wie is de doelgroep van jouw online winkel, wie zullen de producten vooral gaan kopen? Hoe goed een website ook gebouwd is, of deze ook daadwerkelijk zijn doel bereikt is grotendeels afhankelijk van de content en hoe deze het zogeheten target audience aanspreekt. 

Het is vaak nuttig om voor deze oefening persona’s te creëren. Wat zijn de eigenschappen van jouw klanten qua geslacht, leeftijd, interesses en opleidingsniveau? Heb je dit eenmaal goed voor ogen, dan zal het ook makkelijker zijn om de juiste toon aan te slaan in de website teksten. 

Ga voor de details

In productomschrijvingen kun je vaak niet specifiek genoeg zijn. Het laatste wat je wilt, is dat een potentiële koper na het lezen van de productinformatie nog steeds vragen heeft. Grote kans dat ze dan, in plaats van de klantenservice bellen, gewoon de website verlaten. 

Bedenk dus welke zaken belangrijk zijn om te vernoemen bij een artikel en geef al deze informatie zo overzichtelijk mogelijk weer. Wees je bewust dat er sommige aspecten voor jou compleet vanzelfsprekend zijn, maar die de klant toch wil horen, dus pas op voor deze blinde vlekken. 

Noem de voordelen van het artikel

Gezien de overweldigende keuze van producten online, wil je de klant heel duidelijk maken waarom jouw product juist zo goed is. Op welke manier wordt het leven van de persoon beter wanneer ze dit product aanschaffen? Maakt het bepaalde dingen makkelijker, comfortabeler, sneller of mooier? Spel duidelijk uit wat de specifieke voordelen van het artikel zijn, en vernoem deze ook zeker in vergelijking met alternatieve producten. 

De klant heeft ontzettend veel opties, dus help ze de juiste keuze maken door niet alleen de productspecificaties op te sommen, maar ook aan te geven waarom deze eigenschappen het product juist zo goed maken. 

Spreek gevoelens aan

De producten die we kopen zijn als het ware een verlengde van onze persoonlijkheid. Heb je eenmaal een goed en gedetailleerd beeld van je kooppubliek, wees dan niet bang om in de productomschrijving op emoties in te spelen. Je mag hier creatief worden, of zelfs een beetje ondeugend, als jouw publiek hier in mee zal gaan. 

Zorg er daarbij altijd wel voor dat je bij je merkbeleving blijft, en dat de teksten hier qua tone-of-voice overeenkomen met de rest van de website content, en ook uitlatingen op bijvoorbeeld social media en in interne en externe blogs. Ongetwijfeld sla je hier al een bepaalde toon aan, met een bepaald woordgebruik, en kun je dit gewoon doorzetten. 

Zorg dat de tekst te scannen is

Van een massief blok tekst onder een product zal niemand blij worden. Zorg er dus voor dat je alle informatie in de omschrijving op een overzichtelijke manier presenteert. Hierbij zullen opsommingstekens zeker een prominente rol spelen; opsommingen zorgen voor structuur en de nodige witruimtes tussen zinnen. 

Niet elke klant zal de gehele productomschrijving uitpluizen, dus je wilt voor hen zorgen dat ze net dat ene stukje informatie waar ze wel op zoek naar zijn (van welke materiaal is deze polo gemaakt?) in een oogopslag kunnen vinden.

Wees consistent

Heb je eenmaal een structuur van de productomschrijving vastgesteld, gebruik deze dan ook consistent door de hele webshop heen. Draai de volgorde van bepaalde specificaties niet meer om; noem je de materiaal details eerst bij het ene product, doe dit dan ook bij alle andere producten. Een klant die door meerdere items op de site aan het browsen is, kan zo wennen aan de structuur en makkelijker producten vergelijken. 

Laat reviews zien

Heb je veel positieve reacties van klanten ontvangen over een bepaald item? Zorg dat deze stukjes tekst bij het product worden weergegeven. Niets zal een potentiële koper op de website uiteindelijk over de streep halen als het lezen van een aanbeveling van iemand die precies hetzelfde product al in huis heeft.