Afbeelding
Foto: Free-Photos / 9079 images via Pixabay
Foto: Free-Photos / 9079 images via Pixabay
Toen een uitgever mij vroeg een boek te schrijven over mijn geliefde stad Dublin, kwam een droom uit. Ik wilde namelijk héél graag een boek schrijven, maar had geen idee hoe dat aan te pakken. Het proces liep als een trein, mijn deadline haalde ik met gemak en de samenwerking met de vormgever verliep vlekkeloos. Toen het boek er was, ging het mis, corona brak uit en niemand ging op zoek naar een reisboek.
Maar iets in mij was losgemaakt, wat nog veel waardevoller was: de drang om te schrijven. Ik begon een gids te schrijven over mijn buurten in Amsterdam-Oost, met wandelroutes en verhalen. Ik had inmiddels meerdere ervaringen van mensen gehoord en gelezen over in eigen beheer uitgeven, en dat intrigeerde me. Ik was benieuwd naar de voor- en nadelen in vergelijking met het schrijven voor een uitgever.
Eén heel groot voordeel van zelf uitgeven is je onafhankelijkheid, want krijg je idee maar eens op tafel bij een uitgever, die met je in zee wil en in je boek wil investeren. Als self pubber kan je beginnen wanneer je wil, en met welk boek je maar wil. Die vrijheid vind ik fantastisch. Feedback, eindredactie en vormgeving kan je apart inhuren, daar heb je geen uitgeverscontract voor nodig.
Dezelfde omstandigheden die ervoor zorgde dat mijn Dublinboek niet liep, maakte van mijn gids over Amsterdam-Oost een succes. Ze waren in no-time uitverkocht en ik kon gaan bijdrukken. De eerste maand bezorgde ik de boekjes zelf op de fiets, daarna wilde een lokale boekhandel ze graag verkopen. Ik stopte veel tijd in marketing en promotie en dat betaalde zich uit in de verkoop. Automatisch groeide bij mij de positieve associatie met zelf uitgeven en de negatieve associatie met een uitgeverscontract. (Dit werd helaas nog eens bevestigd door een gebrekkige communicatie over het uitbetalen van de royalty’s.) Toch ben ik de uitgever dankbaar voor die eerste kans, waardoor ik nu met vertrouwen zelf doorga.
Na de zomer komt van Lucy Deutekom Let’s talk Dutch uit, een Engelstalig boek over de Nederlandse taal en cultuur. Dit boek schrijft ze vanuit haar werk als Nt2-docent en is geschreven voor nieuwkomers in Nederland.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.