Afbeelding

Writer's block

Foto: Pexels

Writer’s block

Het overkomt bijna iedereen: je ging als een speer aan de slag, woorden stroomden, zinnen klaterden op het virtuele papier, elke minuut, elke secónde als je toegang tot een toetsenbord of desnoods pen en papier had schreef je, en dan ineens is het op. Je bent leeg. Je hebt een schrijfblokkade, zoals dat heet, of in jargon: writer’s block. Hoe kom je dan aan inspiratie?


Ga helemaal kopje-onder in je verhaal

Blijf doorlopend aan je verhaal denken en aan je personages, bij elke bezigheid die niet je volle aandacht vraagt. Mijmer erover tijdens het aardappelschillen, afwassen, de was doen, de krant halen, de hond uitlaten, de kattenbak verschonen, de lege flessen wegbrengen, de tuin schoffelen, de laatste bloemen van het seizoen plukken voor een boeket. Op de hometrainer of andere apparaten. Tijdens het douchen (I-DE-AAL!). Voordat je in slaap valt. In de tram/bus/trein, op de fiets/brommer/of in de auto. Doordesem je van de situatie van je personage, laat het constant door je hoofd draaien, WORD je personage. (En vergeet niet de oppoppende ideeën te noteren.)

Ken je de term ‘method acting’? Dit is method writing.

Als zo je boek echt onder je huid gaat zitten, dan zul je merken dat het altijd en automatisch in je hoofd blijft spelen. En alles wat je meemaakt, alles wat je leest, ziet, hoort, voelt, ruikt, wordt halfbewust gewogen en beoordeeld: hoe kan ik dit in mijn boek gebruiken?

Dat is gedrevenheid. En als je dat eenmaal hebt, dan komt het wel goed met jou en je boek.

Over de auteur

1. Is informatieanalist van beroep.
2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
3. Schrijft momenteel haar boek Verstrengelde Deeltjes.
4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
6. Twittert over van alles en nog wat.
7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.