Verzin een briljante titel en schrijf een bestseller (Pas op, risico op succes!)

Verzin een briljante titel en schrijf een bestseller (Pas op, risico op succes!)Denk jij ook dat schrijven moeilijk is? Dat je een enorme prestatie hebt geleverd als je een prachtig verhaal op papier hebt gezet? Ja? Jammer dan. Schrijven is helaas het makkelijkste deel.

Publiek vinden dat je verhaal wil lezen, dát is pas moeilijk. Maar als je lef genoeg hebt om iets moois te schrijven, dan durf je vast ook te zorgen voor een groot lezerspubliek.

Alleen Papier-o-saurussen lezen nog boeken

Boekwinkels hebben het moeilijk en alleen Papier-o-saurussen zoals jij en ik gaan nog naar een bibliotheek. Tegenwoordig slenteren lezers niet meer op hun gemak tussen rijen boeken. Ze lezen geen achterflap. Ze hebben geen tijd om te voelen of het papier wel de juiste dikte heeft en of de letters groot (of klein) genoeg zijn. De lezer van nu zegt het niets, zo’n papieren druk. Ze lezen van een beeldscherm. Op internet.

Voordeel van het online-tijdperk

Een groot voordeel van het online-tijdperk is dat het heel gemakkelijk is om iets te publiceren. Iedereen kan zelf voor uitgever spelen. Binnen een paar uur kun je een website maken en je eigen verhalen online zetten. De hele wereld kan het lezen. Geen tijd nodig om een boek te laten drukken. Geen uitgever die jouw verhaal niet ziet zitten of andere obstakels. En de kosten zijn nihil.

Nadeel van het internet-tijdperk

Maar het internet is zo verschrikkelijk gróót! Met een website of blog en een goed verhaal ben je er nog niet. Als je denkt dat jouw juweeltje nu gelezen wordt, kom je bedrogen uit. Je zult je verhaal onder de aandacht van een geïnteresseerd publiek moeten brengen.

Snel, sneller, snelst

En dat moet snel. Op internet beslissen mannen in 4 seconden of ze iets de moeite waard vinden. Vrouwen hebben daar zelfs maar de helft van de tijd voor nodig. En vrouwen lezen meer dan mannen. Meestal heb je dus maar 2 tellen! Dat is misschien net genoeg om de titel te lezen. Dáár beslist iemand dus of jij zijn kostbare tijd waard bent of niet.

Grijp de lezer bij z’n lurven

Je trekt meer lezers als je een pakkende kop kunt schrijven. Je hebt een ijzersterke titel nodig die de lezer direct bij z'n lurven grijpt. Daarna moeten de eerste regels zo goed zijn dat ze je lezer verder het verhaal inzuigen, anders ben je je publiek alsnog kwijt.

Pakkende titel maakt het verschil

Het blijkt dat 80% van de lezers op internet niet verder komt dan koppensnellen. Zorg daarom dat in elk geval de kop van je verhaal de moeite waard is. Zorg dat het zo goed is dat de lezer de rest wil lezen. Haal alles uit de kast: verleid je lezers.

Je maakt een titel interessant door:

- Humor
- Woordspelingen
- Nieuwsgierigheid te prikkelen
- Spreekwoord of gezegde met een ‘twist’
- Tegenstellingen

Ook voor boeken is een goede titel belangrijk. Hieronder een paar interessante boektitels die me de laatste tijd zijn opgevallen:

humor

* God is in de war, hij denkt dat hij Pieter is - Pieter Overduin
* Wie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens

woordspelingen

* De alfabetweter - Ronald Snijders
* Ik houd van mezelf en dat is wederzijds – Pieter Overduin

nieuwsgierigheid prikkelen

* Was alles maar konijnen – Renske de Greef
* Als niet dan zou – Ali Smith

een spreekwoord of gezegde, maar dan anders

* Control, alt, liefde – Anouk Hoefmans
* Donderdagskinderen – Nicci French

gebruik tegenstellingen

* Over deugd en andere mankementen – Ellen Lanckman
* Wakker in een droom – Jan van der Geer

De titel is een belofte aan je lezer

De titel is een belofte aan je lezer, die je met je verhaal moet inlossen. Iemand (ik weet helaas niet meer wie) schreef ooit dat je de eerste regel schrijft om ervoor te zorgen dat de tweede gelezen wordt. De tweede regel moet ervoor zorgen dat de lezer de moeite neemt om de derde te lezen. Enzovoort.

Populaire schrijvers die hun verhalen en artikelen via internet publiceren, besteden vaak meer tijd aan het verzinnen van een goede titel dan aan het schrijven van het verhaal zelf!

Bonustip:

Gebruik ook eens een interessante titel bij het versturen van je email, als kop van saaie vergaderstukken of in je Twitterbio en laat je verrassen door het resultaat.

Nicky Corts is een bloggende bio-boerin en voormalig verslaggeefster. Ze blogt op haar website www.nickypent.nl over manieren waarop je gebruik kunt maken van gratis publiciteit. Ze legt uit hoe je een persbericht schrijft en hoe je dat slim onder de aandacht kunt brengen van redacties. Verder geeft ze tips over onderwerpen die geschikt zijn voor een krantenbericht en ze weet hoe je aandacht krijgt in de media als er even niets bijzonders gebeurt. Daarnaast geeft ze workshops over bloggen en helpt ze met schrijftips. In haar vrije tijd schrijft ze blogs en columns over haar gezinsleven.

Uitgeven

Comments

Dag Nicky, Een interessant stuk, herkenbaar ook. " Iemand (ik weet helaas niet meer wie) schreef ooit dat je de eerste regel schrijft om ervoor te zorgen dat de tweede gelezen wordt. De tweede regel moet ervoor zorgen dat de lezer de moeite neemt om de derde te lezen. Enzovoort." Zo kun je inderdaad lezers trekken, maar het heeft in mijn ogen ook iets griezeligs. Moet je als schrijver continu bezig zijn met het trekken van lezers, is dat, voor de schrijver, wel een fijne manier van schrijven? Voor de ene wel (uitdaging) en de andere niet, zul je antwoorden. Mijn pake zei altijd, 'als je de lampenkam vernieuwd (door mode ingegeven), zul je uiteindelijk het hele interieur vernieuwen', oftewel, hoe ver ga je met pleasen, zover dat de oorspronkelijkheid verdwijnt? Gegroet!