Afbeelding
Foto: MOYU
Foto: MOYU
Pulp papier is voor vrijwel iedereen dagelijkse kost. We maken er aantekeningen op, noteren losse krabbels, werken brainstormsessies uit, creëren eindeloze (boodschappen)lijstjes en journalen erop los. Maar... tegen welke prijs?
Je staat er misschien niet bij stil, maar het maken van pulp papier is een zeer intensief proces met tal van schadelijke gevolgen voor mens, dier en natuur. Je weet dat papier van hout gemaakt wordt – daar zijn natuurlijk bomen voor nodig. Veel bomen zelfs. Maar wist je dat er ook enorm veel water bij komt kijken? Gemiddeld is er zo’n 10.000 liter water nodig voor één pak A4-tjes. Bovendien worden er bleekmiddelen en andere chemische middelen gebruikt om dat prachtige, hagel witte papier te creëren.
Dit alles leidt ertoe dat de papierindustrie drie keer vervuilender is dan de vliegtuigindustrie en verantwoordelijk is voor zo’n 7% van alle CO2-uitstoot in de wereld.
Er kleven dus helaas heel wat nadelen aan de productie en het gebruik van pulp papier. Het argument dat papier recyclebaar is, gaat helaas ook niet op. Je kunt papier maximaal zeven keer recyclen en ook tijdens dit recycleproces zijn er nieuwe houtvezels en liters water nodig.
Moeten we dan maar massaal stoppen met schrijven op pulp papier? Nee. Wél is het belangrijk dat er meer grondstoffen ingezet gaan worden om papier te maken. Zo wordt er momenteel al papier gemaakt
van plantenresten, plastic, rubber, bamboe en van kalksteen. Juist die diversiteit aan materiaal is nodig om een gezonde balans in de papierproductie te krijgen én nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Eén zo’n mogelijkheid is steenpapier. Dit papier wordt gemaakt van 80% kalksteen en 20% gerecycled HDPE plastic, en is volledig waterafstotend, scheurbestending en, jawel: 100% uitwisbaar.
Het is misschien even wennen, schrijven op steenpapier, maar je krijgt er veel voor terug. We zetten een aantal feiten voor je op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen.
Waarom schrijven op steenpapier, als je pulp papier hebt?
➢ Voor de productie van steenpapier zijn geen bomen, water en bleekmiddelen nodig.
➢ Gemiddeld vindt er 67% minder CO2-uitstoot plaats voor de productie van steenpapier, in vergelijking met pulp papier.
➢ Steenpapier is waterafstotend, scheurbestendig en gaat jarenlang mee.
➢ Steenpapier is volledig recyclebaar, volgens een Zilver Cradle-to-Cradle Certificaat.
➢ De schrijfervaring is vergelijkbaar met pulp papier, alleen dan gladder en zachter.
➢ MOYU plant een boom in samenwerking met Trees For Kenya, per verkocht steenpapieren notitieboekje.
Steenpapier biedt vele voordelen en mogelijkheden, maar heeft ook een aantal mogelijke nadelen:
➢ Steenpapieren producten kosten een stuk meer dan pulp papieren producten. Het gaat natuurlijk veel langer mee, waardoor je de investering er uiteindelijk uit haalt, en de natuur hoeft geen hoge prijs meer te betalen. Maar de prijs kan een drempel zijn.
➢ Steenpapier voelt en ruikt niet 100% zoals pulp papier. Is dat echt belangrijk voor je is, kom je met steenpapier niet erg ver.
➢ Er staat nog geen steenpapierfabriek in Europa en het moet uit Taiwan gehaald worden. Dat betekent extra transport. In de 67% minder CO2-uitstoot die we eerder noemden zit dit transport al verrekend.
Zoals je kunt lezen biedt steenpapier zowel voor- als nadelen. Het is aan jou om te ervaren en bepalen of je het een fijn alternatief voor pulp papier vindt. Voor meer informatie over uitwisbaar schrijven kun je kijken op de website van MOYU.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!