Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Schrijvers krijgen de meest vreemde verzoeken en vragen in hun mailbox…Geert Kimpen deelt met ons wat hij onlangs in zijn mailbox ontving.
'Beste Geert Kimpen,
Wist u dat wij 266 tweedehands boeken van u te koop hebben staan op onze website? We zouden het erg op prijs stellen als u een verwijzing naar ons opneemt op uw website. ...We hebben het ook mogelijk gemaakt om de boeken die van u te koop staan aan uw website toe te voegen. Hiervoor heeft u geen technische kennis nodig. Uw verwijzing naar ons wordt zeer gewaardeerd. De passie voor boeken bij een aantal van onze medewerkers heeft ertoe geleid dat wij met dit iniatief gestart zijn.
Met vriendelijke groet,
Jan-Willem B'
Mijn antwoord:
Geachte heer B.,
Een schrijver leeft van boeken. Een schrijver werkt gemiddeld 2 jaar aan een boek. Wanneer dat boek uitgegeven wordt, verdient hij gemiddeld 10 % van de verkoopprijs van dat boek. Een schrijver moet ontzettend veel boeken verkopen om daar een loon uit te halen. Wanneer u zich in de schoenen van een schrijver zou verplaatsen, zou u kunnen invoelen dat er 2 dingen zijn waar een schrijver niet erg blij van wordt;
1. dat mensen zo ontzettend veel van zijn boek houden, dat ze het aan tientallen vrienden en vriendinnen uitlenen
2. dat mensen de minieme investering die ze in zijn boek hebben gedaan, willen terugverdienen door hun boek tweedehands door te verkopen.
U gaat nog een stapje verder. U wilt zelfs dat ik UW tweedehandsboeken van MIJ actief ga doorverkopen.
Wat is daar het voordeel van voor mij, mijnheer B.? Dat u er aan verdient, en de doorverkoper. En dan ik mijn nieuwe boeken dus niet verkoop.
Begrijpt u dat uw voorstel tamelijk absurd is, en op geen enkele wijze door mij ondersteund kan worden.
Ik kan me niet voorstellen dat er één schrijver die zijn beroep serieus neemt, aan uw voorstel wil meewerken.
Wanneer een schrijver actief meewerkt aan de verkoop van tweedehands exemplaren van zijn werk, is dat hetzelfde als dat Apple zou adverteren om hun toestellen tweedehands door te verkopen. U zegt dat uw medewerkers houden van boeken. Dat wil ik best geloven. Maar van schrijvers die deze boeken schrijven, houden ze niet erg geloof ik. Of ze hebben zich niet verdiept in de economische werkelijkheid van schrijvers.
Hoogachtend,
Met hartelijke groet,
Geert Kimpen
Enkele dagen later, een antwoord:
Beste Geert,
Dank voor uw snelle en welgemeende reactie. Ik ben Jos G, een collega van Jan-Willem B. die ik help met het beantwoorden van reacties op onze mailactie. Uiteraard zijn we ons ten volle bewust van de positie van de auteur en het redelijk magere verdienmodel waar u als auteur mee geconfronteerd wordt. Het is daarentegen zo dat onze doelstelling/initiatief vooral te maken heeft met het aan het lezen krijgen en houden van o.a. jeugd en ook mensen met een wat smallere beurs. Het gelezen worden door zoveel mogelijk mensen is uiteindelijk de basis voor het welzijn van de auteurs.
Natuurlijk werkt het uitlenen van boeken (onderling of via bibliotheek) of het tweedehands kopen van boeken, online of in de kringloop niet direct tot het verbeteren van uw inkomsten, maar in theorie is het zeker zo dat als lezers een boek bevalt van een bepaalde auteur ze vaak op zoek gaan naar meer en zullen uiteindelijk ook nieuwe boeken aanschaffen.
Uw verdienmodel is ons verdienmodel in die zin dat we uitsluitend via een partnerprogramma zeer bescheiden inkomsten genereren bij de verkoop van nieuwe boeken waarmee we de kosten van toekomstige ontwikkelingen en van benodigde hardware kunnen dekken. Voor de rest is alles gratis bij ons, we verdienen niets aan tweedehands boekenverkoop en zijn volledig advertentievrij.
Hoogachtend, met vriendelijke groet,
Jos G.
Mijn antwoord:
Beste Jos,
Ik wil in uw oprechte intenties geloven maar; 1. Op auteurs wordt voortdurend beroep gedaan dat ze belangeloos aan dingen moeten meewerken, omdat dit hun naamsbekendheid zou vergroten; ze moeten gratis lezingen geven, gratis interviews, gratis signeersessies, gratis blogs schrijven, gratis artikelen, en nu… moeten ze via uw platform zelfs nog meewerken aan de gratis verkoop van hun tweedehandsboeken, hun primaire product om inkomsten mee te genereren; u moet toch invoelen dat dit niet klopt, en voor geen enkele auteur aantrekkelijk is. 2. U vergelijkt uw inkomstenmodel met het inkomstenmodel van een auteur. Dat is helaas ook niet zo. Een auteur investeert gemiddeld 2 jaar onbezoldigd werken aan een boek. Een werkstuk waar hij zijn hart, ziel en zaligheid in legt. U bouwt slechts een website waarop u tweedehandsboeken te koop aanbiedt. De verhouding inkomsten/investeringen is dus in geen enkel opzicht te vergelijken met elkaar. Want u weet dat auteurs ook investeren in hun websites, en het dus een ongepaste vraag is om op hún website over hún boeken reclame te gaan maken voor ú om hún boeken tweedehands te laten verkopen. 3. De enige manier waarop u auteurs recht kunt doen, als u werkelijk zoveel van boeken houdt, is door hun boeken op een normale manier te laten verkopen. Alleen; dát model bestaat al; namelijk de boekhandel, en de internetboekhandels die wél gewoon boeken voor een fatsoenlijke prijs verkopen, waar de auteur zijn deel van krijgt. 4. U wilt de minder kapitaalkrachtige mensen, en jongeren aan het lezen krijgen? Wel, daar bestaat ook al eeuwenlang een geweldige uitvinding voor die de tand des tijds heeft doorstaan; namelijk de bibliotheek. En voor elke uitlening krijgt de auteur ook een zeer bescheiden vergoeding, alleszins beters dan 0 euro, en verliesderving, zoals bij uw website.
Ik vraag me in alle oprechtheid af wat u beoogt met uw initiatief. In elk geval niet het stimuleren dat auteurs nog vele mooie boeken kunnen schrijven. Want daarvoor moeten ze helaas ook brood op de plank krijgen.
Paris Books is een iniatief van de auteurs Geert Kimpen. Zij willen een nieuwe wind laten waaien door uitgeefland en ze willen met andere auteurs hun krachten bundelen, en gezamenlijk hun boeken de wereld in brengen. Voor meer informatie, kijk hier.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.