Simpele taal

Laatst deelde ik een schrijfles over hoe belangrijk het is om je woordenschat te vergroten en moeilijke woorden te leren. Maar het vermogen om eenvoudig te kunnen schrijven is net zo belangrijk. In deze blog leg ik je uit waarom.

Surinamers in Friesland

Mijn man was vijf toen hij met zijn moeder en zijn zus voorgoed van Suriname naar Nederland vertrok. Ze logeerden bij een oom en tante in een flat in Bolsward, Friesland. Het vroor, het sneeuwde. Met zijn achten logeerden ze in een driekamerflat met de verwarming op vijfentwintig graden. Matrassen lagen kriskras over de vloer. Zijn ooms hadden een Afro-kapsel en dansten op Boney M. Voor mijn man was het een van de mooiste perioden in zijn leven.

Kinderboek

Om me een voorstelling te maken hoe het voor mijn man moest zijn geweest, ging ik Kon hesi bak a (kom gauw terug) lezen van Henk Barnard. Het kinderboek gaat over de kinderen Georgien en Herwin die naar hun moeder in Nederland vliegen vanuit Paramaribo. Het eerste gedeelte speelt zich af in Suriname, het tweede gedeelte in Nederland.

Kinderogen

Loekoeman, voodoo, cassave in Suriname en Nederland bekeken door Surinaamse kinderogen, wat genoot ik van Kon hese baka! Ik nam me direct voor om vaker kinderboeken te lezen. In kinderboeken kan de schrijver zich niet verschuilen achter lange zinnen en moeilijke woorden. Wat overblijft, is het verhaal en daardoor is het glashelder hoe dat is opgebouwd. Het lezen van kinderboeken is een hele goede oefening als je kundiger wilt worden in spanningsopbouw.

Geforceerd

Maar er is nog een reden waarom het goed is om kinderboeken te lezen. Ik merk bij aspirant-schrijvers vaak dat ze denken te moeten schrijven in bloemrijke taal. Er is niets mis met bloemrijke taal wanneer het je natuurlijke stijl is, maar vaak gebeurt het op geforceerde wijze. Veel schrijvers denken dat ze niet goed genoeg zijn als ze gebruikmaken van simpele woorden en gemakkelijk te lezen zinnen.

Façades

Gek genoeg is het tegenovergestelde waar. Het vereist ervaring om wat je wilt vertellen, simpel te verwoorden en inzicht over wat je moet schrappen zodat de essentie overblijft. Achter eenvoud zit een enorme intelligentie verscholen. Ik ben bij moeilijke woorden en zinnen altijd direct op mijn qui-vive. Weet de schrijver waar hij over schrijft? Of probeert hij indruk te maken en te verhullen dat hij eigenlijk niets interessants weet te vertellen? Een geoefend oog kijkt door façades heen.

De kracht van simpel

Wees je bewust van de kracht van simpele taal. De beste uitvindingen zijn zo simpel, dat je wilde dat je ze zelf had uitgevonden. Beroemde melodieën bereikten veel oren, omdat ze eenvoudig genoeg waren om na te fluiten. En luister goed naar kinderen, omdat ze veel slimmer zijn dan wij.

Zo hoorde ik laatst een jongen aan zijn moeder vragen: ‘Waarom hebben mensen wapens als ze geen oorlog willen, mama?’
‘Zo eenvoudig ligt dat niet jongen.’
Tja, daar gaat het vaak mis bij grote mensen.

Marit van der Meulen werkt als freelance redacteur, tekstschrijver en schrijfcoach. Toen zij na lang worstelen haar roman ‘Vlucht naar Madeira’ afrondde, besloot zij de hulp te gaan geven, die zij zelf graag had willen ontvangen en richtte haar schrijfcoachpraktijk Zinnazin op.

Techniek