Afbeelding
Lukas via Pexels
Lukas via Pexels
Organisaties verzamelen steeds meer data. Deze data wordt door hen gebruikt om besluiten te nemen, om bepaalde processen te kunnen analyseren, enzovoorts. Ook voor particulieren is deze data interessant. Denk bijvoorbeeld aan de data die beschikbaar wordt gesteld door Kadasterdata. Deze organisatie geeft particulieren inzage in de huizenprijzen in hun omgeving. Ook kan hier de kadastrale kaart van de woonwijk worden opgevraagd. Het maakt het voor hen makkelijker om uit te zoeken welke grond bij hun terrein hoort. Ben je als schrijver actief? Gebruik deze data in dat geval om tot nieuwe artikelen te komen.
Het gebruik van data helpt je tot nieuwe inzichten te komen. Naast de data die je in kunt zien na betaling is er online ook ontzettend veel publiek beschikbare data te vinden. Juist deze gratis data is ontzettend waardevol. Je kunt de data zelf analyseren, maar hier ook verschillende tools voor gebruiken. Denk aan een simpele tool als Excel, of het iets ingewikkeldere Power BI. De conclusies die je trekt uit de data die je geanalyseerd hebt kun je verwerken in een artikel.
Artikelen die geschreven zijn op basis van geanalyseerde data worden vaak zeer interessant gevonden door lezers. Mede ook doordat er in dergelijke artikelen conclusies worden genoemd, waar vaak niet aan is gedacht door de lezer. Tegelijkertijd zetten deze artikelen de lezer aan het denken. Welke conclusies zouden nog meer getrokken kunnen worden op basis van de data die gebruikt is voor het schrijven van een artikel? Zijn er artikelen te vinden die op basis van een andere dataset tot hele andere conclusies zijn gekomen? Het werkt een discussie in de hand, wat de populariteit van het artikel ten goede komt.
Niet alleen is het interessant om data van anderen te analyseren. Kijk ook eens naar de beschikbare data over je eigen artikelen! Afhankelijk van het platform waarop je een artikel publiceert, kun je verschillende soorten data bekijken. De meest voor de hand liggende data gaat over de afkomst van lezers. Komen zij alleen uit Nederland, of leest men de artikelen ook in andere landen? Ook interessant is het om te kijken naar de tijd die het mensen kost om het artikel te lezen. Evenals dat je uit kunt zoeken op welk moment besluit het artikel niet verder te lezen. Het helpt je toekomstige artikelen nog beter te maken.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!