Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Nee, dag in, dag uit onafgebroken achter je pc zitten om je boek te schrijven, is niet gezond. Zorg er dus voor dat je dat regelmatig afwisselt met (hard)lopen of andere lichaamsbeweging, en bedenk al lopende mooie twists en ontwikkelingen voor in je boek.
Maar schrijven op zich – of je dat nou op je pc doet, of met pen en papier – is wél goed voor je gezondheid, heeft wetenschappelijk onderzoek én ervaring uitgewezen. Met name creatief schrijven, zoals het schrijven van een boek. Zélfs als je het schrijven beperkt tot een paar minuten per dag (niet zo goed voor je boek, natuurlijk 😉).
Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar het schrijven over zware emotionele zaken, óók als die negatief zijn – verlies van een dierbare, verkrachting, ziekte – heeft een positief effect op je lichamelijke gezondheid, ook als je over je eigen traumatische ervaring hebt geschreven. Soms gaat er wel even een dip aan vooraf.
Welke gezondheidseffecten er zijn? In de onderzoeken is o.a. dit geconstateerd: verlaagde bloeddruk, versterkt immuunsysteem, versterkt ademhalingssysteem, en sneller over een trauma heen komen.
Dat positieve effect is niet beperkt tot je lichamelijke gezondheid; ook je brein heeft er baat van. Depressie, angst, onrust en stress worden vaak minder of verdwijnen zelfs, met name als je over eigen onaangename ervaringen schrijft. Negatieve gedachten en gevoelens laat je niet meer in je hoofd hangen, maar zet je resoluut buiten de deur; je schrijft ze letterlijk van je af.
Ook buiten de psyche – maar nog steeds in je hoofd – zijn er voordelen. Met schrijven train je je communicatie- en cognitieve vaardigheden. Je kunt je beter concentreren, je ontwikkelt een hogere geheugencapaciteit, je wordt creatiever. Je wordt er zelfs empathischer van.
Als je niet continu aan je boek schrijft, maar toch de voordelen van schrijven wil, kun je een dagboek bijhouden en profiteren van het zogeheten Bridget Jones-effect. Onderzoekers hebben geconstateerd dat het hersenonderdeel dat emoties regelt, de amygdala, bij dagboekenschrijvers een stuk rustiger werd. Daarnaast kreeg de prefrontale cortex, die neurale activiteit na sterke emoties dempt, het een stuk drukker. Met als gevolg algehele emotiekalmte dus. Het maakt niet uit wat je schrijft, als het maar over je eigen negatieve emoties gaat.
Nog een bonus: als je in je dagboek dagelijks (ook) opschrijft waar je dankbaar voor bent en blij van wordt, heeft dat als effect dat je tevredener wordt én dat je meer kans hebt je doelen te bereiken. Een dankbaar dagboek bijhouden heeft mensen ook beter laten slapen, ze meer motivatie gegeven plus een beter algeheel welzijn.
En de extraatjes gaan door: lezen heeft, naast dat het gewoon fijn is, ook al voordelen voor je gezondheid. Dan hebben we het wel over fictie, dus vergeet de zelfhulp- en verbeter-jezelfboeken.
Wat doet lezen? Net als schrijven vermindert het stress, vergroot het je concentratie, en, ook prettig: het helpt tegen onzekerheid.
En net als van schrijven, word je ook van lezen empathischer. Profiteren andere mensen ook van.
Er zijn Engelse huisartsen die het lezen van boeken voorschrijven als aanvulling op een behandeling. Wie weet gaat dat in Nederland ook gebeuren en worden die boeken dan door de zorgverzekering vergoed.
Miriam Wesselink:
1. Is informatieanalist van beroep.
2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
3. Schrijft momenteel haar boek Verstrengelde Deeltjes.
4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
6. Twittert over van alles en nog wat.
7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!