Afbeelding

Bron Pixabay

Over mijn like - stemmen om een schrijfwedstrijd te winnen

schrijfwedstrijd winnen‘Nog één keer bedelen en dan houd ik er mee op.’ Vervolgens plaatste ik de dag erna weer dezelfde post. Ik bedelde om stemmen. Hoe meer volgers, hoe hoger mijn verhaal in de ranking kwam. Het ging hier dus om een geschreven stuk tekst, waarvan de waarde afhankelijk was van een duimpje omhoog, gegeven door iemand die mij die stem gunt maar misschien het verhaal helemaal niet gelezen heeft. En dat is eigenlijk wat je als schrijver wilt, gelezen worden. Toch?

Meeste stemmen gelden

En dan gaat bij de deelnemende schrijvers toch de voorkeur uit naar een schrijfwedstrijd waar een vakjury het laatste woord heeft. Ruim 75% geeft aan niet mee te doen als het alleen afhankelijk is van likes. 30% is zelfs principieel tegen een wedstrijd waarbij de gevreesde like een bepalende factor heeft. Boze tongen beweren zelfs dat dit soort wedstrijden alleen worden uitgeschreven om meer traffic te generen naar de site van de organisator.

Afschaffen dan maar?

Hoewel er nu misschien een aantal handen in de lucht gaan, zullen dit soort wedstrijden toch niet verdwijnen. Een van jaarlijks grootste schrijfwedstrijden ‘De Editio Debutantenprijs’ werkt ook met een publieksprijs naast een vakjury prijs. Beide prijzen zijn niet van elkaar afhankelijk. Daarnaast kunnen de deelnemers ook feedback krijgen op hun werk van een Editio redacteur. Een succesvolle formule (meer dan 500 inzendingen) die volgend jaar weer herhaald wordt.
Bij Sweek, een andere grote speler als het gaat om schrijfwedstrijden waarbij het aantal stemmen bepalend is, zal dat ook niet gaan veranderen. Ook zij hebben een aparte publieksprijs of laten het aantal volgers bepalend zijn voor een plek op de shortlist. Net als Bob van de Burg (Editio oprichter) geeft Sabine van der Plas (medeoprichtster Sweek) aan dat kwaliteit altijd het laatste woord zal hebben.

Maar….

Want als kwaliteit doorslaggevend is, waarom dan toch die likes? Bob van de Burg legt uit dat Editio een podium wil zijn voor schrijvers. Als je jezelf presenteert op een podium met andere schrijvers, heb je de kans dat je gelezen wordt door de lezers die zij weer met zich meenemen. Door de wedstrijd te koppelen aan een waarderingssysteem ben je als schrijver eerder geneigd je werk te delen en zo het podium en je publiek uit te breiden.
Bij Sweek staat ook het uitbreiden van je lezerspubliek voorop. Voor uitgevers tellen laatstgenoemde zeker mee. Het zal niet doorslaggevend zijn, maar het geeft wel een indicatie van hoe het in de smaak valt bij de doelgroep. Daarnaast wil Sweek ook door middel van een waarderingssysteem onderlinge interactiviteit stimuleren tussen schrijvers en lezers.

Wel marketing, maar dan voor jezelf

Hoewel ze bij Sweek een paar klikken extra op de site wel kunnen waarderen is het niet waar het hen omgaat. Sabine van der Plas benadrukt dat dit soort wedstrijden de eerste kennismaking zijn met het vergroten van je naamsbekendheid. Kwaliteit is een pré, maar ontdekt worden hangt daar wel mee samen. Bob van de Burg sluit zich hier bij aan en zegt dat door mee te doen aan dit soort wedstrijden betreed je de arena waarin je werk wordt getoond, en dat is uiteindelijk wat je als schrijver graag wilt. Je werk tonen en gelezen worden.

Over de auteur

Annette Rijsdam studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit Leiden, volgde een schrijfcursus bij Editio en een inleidende module bij de Schrijversacademie. Was een van de genomineerde voor de Editio debutantenprijs, haalde de Sweekstars finale met een thriller en kwam in de top tien ‘Go Explore’ verhalen. Een aantal korte verhalen en gedichten zijn opgenomen in bundels of gepubliceerd online. En nu lonkt een eigen boek aan de horizon.

Comments

Annette,
Boze tongen beweren zelfs dat dit soort wedstrijden alleen worden uitgeschreven om meer traffic te generen naar de site van de organisator.
niet zozeer boze tongen, in geval van Sweek het bedrijf zelf: "Sweek is gratis voor zowel de schrijver als voor de lezer, dus de voor de hand liggende vraag is waar het verdienmodel zit. Van Bekkum legt uit dat er een aantal verdienmodellen zijn. Voor schrijvers is dat de mogelijkheid om hun verhalen uiteindelijk ook in e-boek of in print te verspreiden, daar biedt het platform van MyBestseller de mogelijkheden voor. Daarnaast zijn de big data, de data die Sweek over gebruikers opslaat, voor veel partijen aantrekkelijk." bron citaat: http://www.inct.nl/nl/artikel/5154/sweek-de-toeko…

Annette Rijsdam studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit Leiden, volgde een schrijfcursus bij Editio en een inleidende module bij de Schrijversacademie. Was een van de genomineerde voor de Editio debutantenprijs, haalde de Sweekstars finale met een thriller en kwam in de top tien ‘Go Explore’ verhalen. Een aantal korte verhalen en gedichten zijn opgenomen in bundels of gepubliceerd online. En nu lonkt een eigen boek aan de horizon.
Dit is een reden [zijn redenen] om die Engel aan de horizon eens nader te bekijken.

Het doet me denken aan zorginstellingen die geprivatiseerd zijn. Waar eerder de beste zorg bepalend was voor het beleid, is nu het behalen van winst bepalend. Het schiet zijn doel voorbij. Ja, er wordt nog steeds zorg verleend, maar hoe dat wordt gedaan is niet meer de grootste zorg. Bij het beoordelen van een schrijven door middel van likes gaat het niet meer om het beste stuk, maar om de meeste likes. De schrijver met de beste marketing krijgt de meeste likes. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van deze wedstrijden? Of juist wel...?