Afbeelding
Ontwerp je verhaal met de sneeuwvlokmethodeBee
Ontwerp je verhaal met de sneeuwvlokmethodeBee
Hoe schrijf je een roman? Daar zijn al heel wat boeken over geschreven en blogartikelen aan gewijd. Ik vermoed dat elke beginnende schrijver zich op een gegeven moment afvraagt of hij wel efficiënt bezig is. En ik ben geen uitzondering: anderhalf jaar geleden begon ik aan een thriller en ik ben voor mijn gevoel nog geen steek opgeschoten. Ik ben dus maar eens op internet gaan zoeken naar methoden om beter gestructureerd te werk te gaan, en kwam zo de sneeuwvlokmethode tegen.
De sneeuwvlokmethode is geformuleerd door Randy Ingermanson, een geeky auteur die zich nu vooral bezig houdt met het ontwikkelen van software en het onderwijzen van schrijven. Misschien ken je hem ook als de auteur van ‘Writing Fiction for Dummies’. Hij heeft een handige (Engelstalige) website waarop hij leuk en eenvoudig zijn sneeuwvlokmethode uitlegt. Wat houdt deze methode nou precies in? Hier is al eens een artikel aan gewijd en deze vind je hier. Hieronder volgen nog eens de 10 stappen in het kort:
1. Vat je verhaal samen in slechts 1 zin
2. Breid dit uit tot een langere samenvatting in 1 paragraaf
3. Schrijf voor elk personage een korte samenvatting met onder andere zijn doel, motivatie, conflict etc.
4. Werk elke zin van de langere samenvatting uit tot een paragraaf
5. Schrijf nu dit verhaal, samengevat in 1 A4, door de ogen van alle belangrijke personages
6. Breid al deze A4tjes uit tot meerdere A4tjes, door elke paragraaf uit de vorige stap uit te breiden tot een complete pagina
7. Schrijf je personages uit in uitgebreide beschrijvingen met als belangrijkste aandachtspunt: de veranderingen die hij ondergaat gedurende het verhaal
8. Maak een overzicht van alle scènes die het boek gaan vormen op basis van je verhaallijnen uit stap 6
9. (optioneel): Beschrijf elke scène uit het overzicht in enkele paragrafen
10. Werk alles uit tot een echte eerste versie
De sneeuwvlokmethode is enorm populair en ook al in vele vertalingen gepubliceerd. Ook voor creatievelingen die wel een onderwerp, maar nog niet een heel concreet plot idee hebben, kan deze methode handig zijn om stap voor stap een solide verhaal neer te zetten voor je werkelijk begint met schrijven. Zo voorkom je dat jouw eerste versie verhaaltechnisch aan alle kanten rammelt, waardoor je opnieuw moet beginnen of eindeloos zit te schrappen en herschrijven. Daarnaast leer je de verschillende personages door en door kennen in de voorbereidingsfase, waardoor het makkelijker is om scènes vanuit hun perspectief te beschrijven.
Een nadeel van deze methode is het risico dat je verzandt in het perfectioneren van het ontwerp. Het is prima om gedurende het proces stukken aan te passen, eens een stap terug te gaan, iets toe te voegen of te schrappen. Maar bedenk altijd dat het ontwerp niet perfect hoeft te zijn, zolang het je maar helpt bij het schrijven van je roman. En misschien nog wel het grootste nadeel: het kost veel tijd. Carol J. Garvin beschrijft hier een aangepaste versie van de sneeuwvlokmethode, omdat zij niet uit de voeten kon met zo’n tijdrovende voorbereiding.
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dat verhaal uit je hoofd op papier te krijgen. En is de ene strategie nou beter dan de ander? Waarschijnlijk niet. Elke schrijver moet voor zichzelf uitzoeken welke methode het prettigst werkt. Ik ga deze sneeuwvlokmethode een kans geven, omdat het je verplicht om goed na te denken over waar je mee bezig bent. Heb jij dit toevallig al geprobeerd? Deel dan je ervaringen hieronder!
lona Bijen is een enthousiaste lezer uit Dordrecht. Louis Couperus en Stephen King staan zij aan zij in haar boekenkast. Sinds maart 2017 publiceert ze ook eigen verhalen op haar blog compleetgeschrift.nl.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!