Afbeelding

Vrouw achter laptop met koptelefoon op haar hoofd

Foto: Ivan Samkov via Pexels

Onmisbare tools voor schrijvers

Natuurlijk heb je een goede dosis inspiratie en motivatie nodig om lekker te kunnen schrijven, maar er bestaan daarnaast gelukkig ook tools die je het leven een stuk makkelijker kunnen maken. We zetten een aantal onmisbare tools voor schrijvers op een rij.  


Een goede laptop 

Dat een laptop een noodzakelijk apparaat is voor schrijvers, weet je ongetwijfeld zelf ook wel. Maar toch willen we nog even het belang van een goede laptop onderstrepen. Een laptop die traag is, regelmatig vastloopt of andere gebreken vertoont kan je namelijk behoorlijk uit je concentratie halen. Als je laptop snel werkt, werk jij doorgaans ook sneller. Een kwalitatieve laptop is misschien een investering, maar wel eentje die het zeker waard is. En als je goed zoekt naar deals, hoef je niet de hoofdprijs neer te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld een kortingscode van techgigant Dell scoren. Check hier voor meer informatie

Je kunt nog zo’n goede laptop hebben, zonder stabiele internetverbinding kom je niet ver. Ondervind je hier problemen mee? De meest betrouwbare manier om een internetverbinding in werking te stellen, is via een kabel en niet via wifi. Mocht je hier nog niet aan gedacht hebben, dan is dit zeker het proberen waard. 

Een koptelefoon 

Ook kun je niet eigenlijk zonder een koptelefoon, zodat je ongestoord kunt genieten van een muziekje tijdens het schrijven. Nóg beter is een koptelefoon met noise cancelling (ruisonderdukking). Deze dempen het geluid om je heen, waardoor je omgeving nauwelijks meer lijkt te bestaan. Hierdoor kun je je beter focussen. Pluspunt van een koptelefoon met noise cancelling is dat je het geluid van je koptelefoon minder hard hoeft te zetten, wat beter voor je oren én de batterij is. 

Een memorecorder

Als je mensen moet interviewen voor je boek of artikel, is het wel zo handig als je die kan opnemen. Het achteraf ontcijferen van haastig gekrabbelde aantekeningen kan een behoorlijk lastig klusje zijn. Natuurlijk kun je dit tegenwoordig ook prima met je smartphone doen. Het is echter toch wel erg prettig om ook een los apparaat bij je te hebben, mocht de batterij van je telefoon onverhoopt leeggaan. 

Online tools 

Tot zetten we nog een aantal nuttige online tools op een rij die je bij het schrijven kunnen helpen:
•    Een to-do-lijst-tool helpt je het overzicht te bewaren. Bekende tools hiervoor zijn Todoist, Microsoft To-Do, Google Tasks en Trello. 
•    Freedom. Tijdens het schrijven ligt afleiding altijd op de loer. Voordat je het weet zit je een half uur lang gedachteloos door Facebook of Instagram te scrollen. Met Freedom kun je toegang tot bepaalde websites voor een bepaalde tijd blokkeren. Of je kunt het internet zelfs helemaal niet toegankelijk maken. Erg fijn voor als opperste productiviteit is vereist. 
•    Schrijfsoftware Scrivener is vooral zeer geschrikt voor schrijvers van boeken. Dit is een hele veelzijdige tool die zich lastig laat samenvatten. Het is onder andere een tekstverwerker, maar dan met veel meer functies dan Word. Daarnaast is het een goede tool om al je notities en onderzoek te ordenen en om te toveren tot een volledig boek, inclusief opmaak. Het is niet gratis, maar vergt gelukkig geen abonnement. Het gaat dus om een eenmalige bijdrage. 
•    Toggl is een goede tool voor het bijhouden van je tijd. Zo weet je precies hoeveel tijd je aan een project of taak hebt besteed. Dit kan van pas komen als je bijvoorbeeld voor een opdrachtgever werkt. Daarnaast is het sowieso prettig om te weten hoeveel tijd je normaal gesproken aan een taak kwijt bent, zodat je hier voortaan rekening mee kunt houden in je planning. 
•    Iedere schrijver heeft bepaalde woorden die hij of zij vaker dan nodig gebruikt. Dit is redelijk lastig om zelf in de gaten te houden, omdat je het op een gegeven moment niet meer doorhebt. Gelukkig zijn er tools die je hiermee kunnen helpen, zoals Wordcounter of woordentellen.be
•    Heb je afbeeldingen nodig bij je teksten? Dan bieden Pixabay, Pexels en Unsplash uitkomst. Je vindt hier een schat aan afbeeldingen die je zonder bronvermelding mag gebruiken.
•    Moet je zoekmachinegericht schrijven? Dan zijn er tal van goede SEO-tools die je kunnen helpen, zoals Google AdWords, Webtexttool, Surfer, Rank Math, Ubersuggest en Ahrefs. 
•    Iedereen heeft wel eens zijn twijfels over bepaalde spelling- en grammaticakwesties. Platforms als Onze Taal, Beter Spellen en Woordenlijst.org kunnen dan erg goed van pas komen.