Afbeelding

Niet vies van advies

Als blogger die alweer wat jaartjes meedraait, ben ik niet vies van advies. Advies krijgen en advies geven. Een enkele keer komt er een blogger voorbij, die advies aan mij vraagt. En in tegenstelling tot bloggers in hun ivoren toren, ben ik altijd bereid antwoord te geven op zo’n vraag. Een mooie manier om te kijken of ik wel adviezen voor ze héb en zeker een groot compliment als mijn schrijfstijl ook bij hen aanslaat.

Daarnaast heb ik de ambitie en inborst van een docent, dus kennis doorgeven is mijn ding. Om het maar populair te zeggen. Gericht op groei van mijn medemens en van mijzelf, want de trainer leert nou eenmaal het meest van zijn eigen training. En binnenkort mag ik dan ook weer een workshop voor zakelijke nieuwsbrieven schrijven: "Tekst met een Twist" geven. Spannend en vervullend. Benieuwd wat de cursisten doen met mijn twists in hun tekst.

Komen ze voor jou als (beginnende) blogger:

 1. Schrijf vanuit je eigen belevingswereld en gebruik ook veel ‘ik’ in plaats van het afstandelijke ‘je’.
 2. Geef de lezer de kans je zijdelings te leren kennen en met jou te kunnen identificeren als het ware. Put uit je gevoelens die je kunt beschrijven. Voel wat er te voelen valt bij een gebeurtenis en vertrouw dit toe aan het papier.
 3. Als de lezer zich met je kan identificeren, ontvouwt zich een doelgroep, met trouwe lezers als het goed is.
 4. Heb oog voor details en beschrijf die minutieus, zodat de lezer als het ware kan proeven, voelen, ruiken, zien en horen wat jij meemaakt. Zelf deel ik graag inzichten die ik heb opgedaan.
 5. Blunders of missers maken een mens helemaal echt. Streef dus niet naar perfectie. 
 6. Gebruik eens onverwachte, speelse bijvoeglijke naamwoorden. Associeer er lustig op los bij een geschreven zelfstandig naamwoord. Laat je fantasie zijn werk doen.
 7. Geheimen mogen altijd geheimen blijven, maar deel geheimpjes, of geheimen zover het behapbaar is voor jezelf. Jij bepaalt hoe kwetsbaar jij je wilt opstellen, al voelt elke openheid in het begin eng.
 8. Herhaal een belangrijk gegeven met steeds andere woorden. In staccatostijl als het ware.
 9. Bedenk goed wat het punt is dat je wilt beschrijven en belicht daar zoveel mogelijk kanten en gevoelens van. Dagboek schrijven is wat anders dan columns schrijven. Hoewel er niets mis is met een dagboek.
 10. Werk naar de uitsmijter toe, het liefst met humor en een knipoog. Een uitsmijter met kaas en tomaat dus. Zout en peper vanzelfsprekend.
En tenslotte: er zijn zoveel schrijfstijlen als dat er bloggers zijn. Lees en schrijf smakelijk. Dan is dit geen vies advies!

Mindel (1954, HBO): Als betrokken blogschrijfster deel ik graag mijn gedachten. Ik schuw de diepere gevoelens niet en leg als het ware een warme arm om de lezer. Na in het verleden zware burn-outs gehad te hebben, heb ik ‘pareltjes’ van mijmeringen opgedoken en deel dit graag met de lezer. Kijk hier (gratis abonnement wekelijkse blogs) of mail info@mindelblokhuizen.nl voor meer informatie.  

Techniek

Comments

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind uw taalgebruik erg statisch ("aanslaat bij hen") en het overdreven en soms zelfs foutieve gebruik van komma's irriteert. Ik vraag me af hoe u zich in de markt kunt plaatsen met een workshop voor het schrijven van nieuwsbrieven. Het is mij dan ook een raadsel waarom Schrijven Online u deze reclameruimte gunt.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En biinnenkort mag ik dan ook weer een workshop voor zakelijke Nieuwsbrieven schrijven: Tekst met een Twist geven.
IIk schriijf binnenkort een Leesshop over; 'Hoe twiist iik biinnen en buiiten zonder fouten.'

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
C'est le ton qui fait la musique Déesse-en-France! Zijn we hier om elkaar het leven zuur te maken? En reactie op Yrret: dit biinnenkort is een totaal aan schrijvenonline.org te wijten interpretatie van mijn tekst! Hartelijke groet en hopend op opbouwende woorden, Mindel Blokhuizen

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En reactie op Yrret: dit biinnenkort is een totaal aan schrijvenonline.org te wijten interpretatie van mijn tekst!
Vast en zeker. Zo`n fout heb ik al eens eerder gelezen. Dan volgde het excuus van de SO-redactie. Probleem opgelost. Is het een probleem - op een site als deze - dat ik zulke fouten vermeld?

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Mindel, Mooie blog, die voor de beginnende blogger absoluut de moeite waard is om te lezen. Zojuist heb ik je 'schrijfblokjes' bekeken en dat ziet er goed uit. Van harte gefeliciteerd met de uitgave van jouw verhaal in Vijfentwintig obsessies van Godijn Publishing!

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Yrret en Josta-Mari, Geen enkel probleem Yrret om een foutje te melden. In mijn oren klonk het alleen als uitjouwen op de manier waarop. Maar geeft niet. Redactie heeft inderdaad excuses gemaakt. Dus ook weer geen probleem. Dank je wel Josta-Mari, voor je reactie! Veel succes als beginnende blogger! En op mijn site is mijn e-mailadres te vinden en als je vragen hebt hoor ik het graag! Misschien ten overvloede: info@mindelblokhuizen.nl. Hartelijk groetje, Mindel